Gepensioneerde weer voor de klas

LELYSTAD
Frans Loos is 66 jaar. Hij was ooit leraar, maar stopte om zijn eigen bedrijf te beginnen. Dertig jaar later ging hij met pensioen, maar nu staat hij toch weer voor groep acht van basisschool De Meander in Lelystad. Hij werd gevraagd en zei zonder aarzelen ja.

Lerarentekort
Scholen kampen met een tekort aan leraren en dat loopt op. Stonden er vorig jaar in totaal nog 8500 vacatures open dit jaar is dat opgelopen tot bijna 12.000. Gepensioneerde Frans Loos was daarom meer dan welkom.

"Niets doen geen optie"
Zelf is hij heel blij met de twee dagen die hij voor de klas staat. Niets doen was geen optie voor hem. "Als ik nu elke dag op de golfbaan zou staan, daar zou ik niet blij van worden. Daar hebben ze het over nieuwe heupen en knieën en dat interesseert me gewoon geen bal. Maar lesgeven voegt een nieuwe dimensie aan mijn leven toe".

Leeftijd is geen probleem
De kinderen zijn ook blij met meester Frans. Zijn leeftijd doet er volgens hen niet toe. Hij vindt het leuk en gaat prima met de tijd mee. Het digitale schoolbord en filmpjes opzoeken op YouTube, daar draait hij zijn hand niet voor om. Frans Loos kan het iedere gepensioneerde die ervaring heeft met lesgeven aanraden om weer voor de klas te gaan staan. Volgens hem kan dit helpen om het lerarentekort op te lossen.

reacties (8)

 • Pzaal

   

  Frans Respect voor u. Meer mensen zouden die instelling moeten hebben. En bedrijven moeten niet zo schijterig zijn om mensen op leeftijd aan te durven nemen die iets duurder zijn dan jongeren.

  reageer
 • De accountant

   

  Meneer Frans is met pensioen en kost veel minder dan ieder ander. AOW-ers vallen onder lagere tarieven voor wanneer u het niet wist.

 • Jade

   

  Juf Carla op de watergeus ook. Ook zij is nog steeds actief een paar keer per week. Al jaren

  reageer
 • Opa XXL

   

  Wat de parasitaire politiek jarenlang heeft gezaaid wordt nu dus geoogst! Er zullen meerdere branches volgen waar onze opkomende generatie geen rol meer wil, kan en zal spelen. Een toekomst perspectief is er niet en kan ook niet meer worden hersteld, politici worden bij ernstig falen door hun partij genoten angstvallig op hun plaats gehouden, verantwoording is een wereld vreemd woord geworden in ons land, een overheid welke keer op keer faalt is definitief onbetrouwbaar.

  reageer
 • TLL

   

  Ik gun die man z'n verzetje, maar pensioen is er niet voor niks. Er zitten genoeg jongere en oudere mensen werkloos thuis die omgeschoold kunnen en willen worden. Misschien moet daar dat geld heen in plaat naar van iemand die z'n schaapjes al op het droge heeft.

  reageer
 • Opa XXL

   

  Helemaal gelijk, maar helaas net als de gezondheidszorg is het beleid van de overheid van de hak op de tak, dweilen met de kraan open. Beloftes toezeggingen worden niet of creatief ingevuld, het gat is niet meer te dempen er is al teveel schade toegebracht de burgermens heeft afgehaakt, ook deze sector kan alleen via dwang gaande worden gehouden. Het overgrote gedeelte van de gewone burgers kan toekomstig niet leven van het pensioen en zal gedwongen worden om te blijven werken om te overleven

 • Ank

   

  Totdat je zelf problemen met je gezondheid krijgt. Dan weet je wat dat is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Geweldig dat er met regelmaat oude bokken hun opgedane levenswijsheid door willen geven en de handschoen oppakken richting onderwijs. Je zou zulk onderwijs dan bezield kunnen noemen en dat is waar koters van nu enorme behoefte aan hebben. Ze voelen of een leraar iets meer heeft dan alleen de boekenkennis door te geven en orde weten te houden in een klas vol kroost van allerlei pluimage. Een leraar zal behalve de studie die naar dit vak leidde ook zelf zijn eigen innerlijke leraar moeten weten te ontdekken voordat hij een ware meester genoemd kan worden. En daar gaat nou eenmaal tijd overheen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Welke regelmaat? Ze onderwijzen gewon de stof en zullen heus geen verhaaltje uit het leven vertellen.

 • Karin

   

  Vreemd, dat tekort. Ik ken enkele leraren die maar geen vaste baan kunnen vinden. Alleen kunnen werken op invalbasis.

  reageer
 • docent J

   

  Een (full time) baan in het onderwijs houd je niet vol tot je pensioen. Tussendoor je eigen toko beginnen of na verloop van tijd andere werkzaamheden oppakken maakt het haalbaar. Onderwijs is topsport en emotioneel erg zwaar. Het is een vak dat niet iedere zijinstromer zo maar eventjes oppakt. Jammer dat het maatschappelijk te weinig (financiële) waardering krijgt. Vandaar die oplopende tekorten aan leraren. Frans heeft het slim aangepakt, chapeau !

  reageer
 • M Janssen

   

  Dus als ik je goed begrijp is deze fysiek en emotioneel superzware baan alleen vol te houden als je wat meer geld krijgt en een complimentje op zijn tijd. Als dat zo is dan valt de zwaarte wel mee toch? Als geld het op kan lossen...

 • Mannetje

   

  Waarom zou een leerkracht meer waardering door de maatachappij moeten krijgen dan bv de loodgieter, vuilnisman of welk ander beroep dan ook? Er zijn tal van beroepen welke zwaar zijn zowel fysiek als geestelijk. Of werken de echte bikkels buiten het onderwijs?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert