Komende jaren meer goedkope huurwoningen

ALMERE
Almere krijgt de komende jaren honderden goedkope huurwoningen. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties.

Wethouder Tjeerd Herrema presenteert deze week het exacte aantal huurhuizen, maar laat nu al weten dat hij blij is met de resultaten. Het gaat vooral om huizen met een huur van rond de 500 euro per maand. Die zijn nodig omdat Almere een hoog aantal zogenoemde scheefhuurders heeft. Dat zijn mensen die hun huurwoning eigenlijk niet kunnen betalen. 

Voor het bepalen van de huurprijs van de woningen wordt overigens niet alleen naar de waarde van het huis gekeken, maar ook naar het inkomen van de huurders. Mensen die meer verdienen moeten meer huur betalen.

Wethouder Herrema erkent dat toetsing van de juiste huurprijs lastig is, maar met de gegevens van de belastingdienst moet het lukken. Desondanks kunnen scheefhuurders volgens hem nog altijd voorkomen.

reacties (16)

 • Annemieke Izeboud

   

  De woningen die gebouwd worden zijn geen woningen maar opgestpelde zeecontainers met een duurzaamheids logo omdat er zonnepanelen op zitten. Dit word alleen maar gedaan zodat de tijdelijke woningen van 27 vierkante meter niet op de stadsverwarming hoeven worden aangesloten. Is er geen zon, wat heel vaak gebeurd dan moet er electrische verwarmd worden. Dat is duur. Verder worden ze voor 15 jaar neergezet op locaties die goedkoop zijn. Zo,n zee container kost 40000 euro en leverd aan huur 500 euro op. Reken maar uit waar de floriade van betaald word. Ik gun echt iedereen een eigen woonplek maar wel iets meer dan dit. Als het nu nog zo zou zijn dat voor iedere woonuniet een huis word gebouwd maar dat gebeurd dus niet.

  reageer
 • Hannes

   

  Gemakshalve zou men kunnen zeggen hoe men uit de verpauperde problematiek moet komen, wat nog per gemeente in een verdeelde onroerend goed sector speelt; Waar de overheid al jaren geen vat op krijgt!. En nog jaren door zal sudderen!. "Door vastgeroeste beleggingen" ( voorbeelden duidelijk zichtbaar) Waardor jammergenoeg bepaalde bouwontwikkelingen (huur of koop) het onderhoud en renovaties in een belemmerde situatie terecht zijn gekomen, door een doorgeschoten privatisering!. Dat mag men als een gelukkig werkende zo langzamerhand wel weten om ook niet in een verpauperde hok te moeten leven!!.

  reageer
 • Lotje

   

  Waarom doen ze zo moeilijk ik zit in goedkope huur woning wil door stromen naar duurdere woningen maar kan niet verdien te veel en voor een woning in de vrije sector verdien ik te weinig dus ja wat dan te dien

  reageer
 • Laten we eerst alle financiële subsidies en leningen de Corporaties in beeld brengen.

   

  De grote corporaties hebben in de loop der jaren zoveel macht en geld verkregen dat deze geprivatiserende organisaties zich diep moeten schamen. Wel om de volgende reden een bedrijf die zwaar ondersteund wordt door gemeenschapsgelden hoort zich dienstbaar op te stellen.Nu zijn deze bedrijven zich zo aan het manifesteren met het kapitaal van de gemeenschap dat men zich verheven voelt boven alle partijen. Ook Aedes vaart wel bij de gratie van alle subsidie gelden.Trouwens Aedes wordt ook ondersteund door de coporaties,dus de betaler bepaald. Gelukkig gaan ze weer bouwen ,alleen voor wie?Ook voor de minder draagkrachtige burger????

  reageer
 • Johnny

   

  kijkt eigenlijk ook iemand naar de mensen die 33k-45k per jaar verdienen? Starters en dergelijke. Je huurt voor de hoofdprijs en 40,x% belasting mag je ook betalen. Maar sociale woningsbouw moet uitgebreid worden, prima te weten voor wat al die belastingen zo hoog zitten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • johan54

   

  Ze moeten ook eens rekening houden met andere zaken die de roverheid geregeld hebben. Ik heb mijn huidige echtgenote 4 jaar geleden leren kennen (inmiddels zijn wij getrouwd) In die 4 jaar is de huurprijs verhoogd met ruim € 150,00 per maand. Dat is een fijn huwelijksgeschenk. Wij zouden dolgraag uit onze krot weg willen, maar geen bank die ons een hypotheek wil verstrekken. Leeftijd. Extra verhoging mag niet voor AOW-ers, maar ja ik heb prepensioen en nog geen AOW. Inkomen dus gedaald met 900 euro per maand. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Wij wonen in een huurhuis met een WOZ waarde van €135.000,00 en betalen daar € 718,00 p/mnd aan huur voor. Dat zijn scheve en bijzonder oneerlijke gemene zaken die ze geregeld hebben.

  reageer
 • Faerie

   

  M.Janssen, dat is wel eens heel anders geweest. Ooit was alles prima betaalbaar voor iedereen en voelde werkenden zich niet zo vreselijk verongelijkt en bestolen. In de goede jaren 90 kon iedereen die het wenste in een eengezinswoning wonen. En terecht! Waarom moeten mensen die minder kansen en minder geld hebben in een kippenhok het leven slijten? Mensen waren veel meer solidair toen de boel nog flink genivelleerd was. Ga mij niet bedragen noemen van de grenzen binnen de sociale huur, ik weet veel meer dan jij denkt. Maar ga me niet vertellen dat het minimum inkomen 19.000 is. I wish! En velen met mij. Mijn jaaropgave liegt niet. Ik merk dat de solidariteit bij mensen met een modaal inkomen zeer ver te zoeken is. Een ander zou maar eens gewoon als een mens kunnen leven zeg van een euro van jou.

  reageer
 • Pietje

   

  Een ander kan ook werken voor zijn geld. Moeten mensen met een modaal inkomen ook. Waarom moet een ander wel een mooi huis hebben van jou zuurverdiende geld als je zelf niet eens in een krot kan wonen terwijl je werkt voor je geld... want dat gebeurt tegenwoordig vaker dan je denkt.

 • Stef

   

  Ik wil best solidariteit tonen naar mensen die kneiter hard werken en niet veel verdienen, geen enkel probleem. Maar sommige mensen in Almere wileen niet hard werken, 3 dagen is genoeg, maar willen wel een sociale eengezinswoning huren. Waarom moet daar in geïnvesteerd worden? Als je niet kan werken Door ziekte of oprechte arbeidsongeschiktheid, geen enkel probleem! Maar die luie mensen... Ik wil daar geen cent aan mee betalen, eerst gewoon zoals ieder ander 40 45 uurtjes pakken, heb je dan steun nodig? Prima. Nog even en wij evenaren Frankrijk als socialistische heilstaat....

 • Corrie

   

  Wethouder Herrema erkent dat toetsing van de juiste huurprijs lastig is, maar met de gegevens van de belastingdienst moet het lukken. Ik ben scheefwoner maar ieder jaar stuurt de belastingdienst mijn inkomensgegevens naar de verhuurder van mijn woning. Het gevolg een huursverhoging van 6,5 procent. Waarom is het omgekeerd dan niet mogelijk?

  reageer
 • Pzaal

   

  Zolang het maar voor de mensen is die al jaaaren op de wachtlijsten staan vind ik het prima. En niet voor een gelukszoeker die na 2 maanden een huis moet hebben van Brussel.

  reageer
 • Ed

   

  Asielzoekers met economische motieven worden in principe uitgezet. Iemand die is gevlucht om het vege lijf te redden, kan onder bepaalde voorwaarden blijven. Valt die ook onder uw definitie van "gelukszoeker"?

 • Lexie

   

  Alles en alleen maar voor de gelukszoekers dan kan het wel

  reageer
 • Sander

   

  Ik heb al een vermoeden voor welke doelgroep deze goedkope woningen gebouwd worden.

  reageer
 • Duh

   

  Ik ook... voor mensen in Almere die geen koopwoning kunnen betalen. :-)

 • frits

   

  nou gooi t er uit kom maar op voor wie ? en welke groepen gaan ze bouwen zeg t maar

 • Faerie

   

  Hans, de allerlaagste inkomens komen nu niet meer uit, zelfs niet met de huurtoeslag meegerekend. De sociale huur gaat belachelijk genoeg tot een inkomen van 40000 euro pj. Weet wel dat de allerlaagste inkomens nog geen 15.000 euro per jaar hebben. Dat is nogal een verschil! Sociale huur is ooit bedacht voor de laagste inkomens, die geen huis kunnen kopen. Het is de spuigaten uitgespoten de laatste decennia! Als je kan kopen heb je zelfs minder maandlasten dan iemand die vastzit aan sociale huur! Ik ben dolblij dat ze eindelijk realiseren dat de huur voor de allerlaagste inkomens omlaag zal moeten! En terecht dat ze daarbij echt wel de inkomens gaan checken dat deze woningen naar de juiste doelgroep gaan.

  reageer
 • Jan

   

  Eens! Alles moet eens omlaag. Ook de belastingen voor hardwerkende mensen die 40000 verdienen per jaar. Maar die zijn altijd de dupe omdat ze solidair moeten zijn.

 • Onbegrip

   

  Ik heb een eigen bedrijf gehad dat de crisis niet heeft overleeft zit nu met een restschuld van 35000 euro meteen aan het werk gegaan als werknemer bij een bedrijf zit in een huurwoning sinds de belastingdienst met woningbouw samen werkt ben ik 210 euro in 2 jaar meer huur gaam betalen of je nou een lening restschuld na scheiding enz hebt maakt niet uit ik kan het allemaal niet meer ophoesten zo werk me echt kapot maar zie het niet meer zo

 • M. Janssen

   

  Het minimum jaarsalaris op basis van fulltime is bijna €19.000. Huurtoeslag krijg je bij maximaal €22.000 alleen of €30.000 samen. De huren zouden moeten gaan over de waarde een huis en niet of mensen veel of weinig verdienen. Als je weinig verdiend kun je slechts in een klein huis wonen

 • Henk

   

  Zeker verkiezingen in aantocht dat Herrema populair loopt te doen goedkope huurhuizen.

  reageer
 • Bergerac

   

  Wat is een betaalbare huurwoning? Als mensen huursubsidie nodig hebben is een woning toch niet meer betaalbaar? Men lost het scheefwonen echt niet op met een hogere huur voor mensen met een hoger inkomen.

  reageer
 • frits

   

  Wethouder Herrema erkent dat toetsing van de juiste huurprijs lastig is, maar met de gegevens van de belastingdienst moet dat lukken. nou Herrema troost je zelf de belastingdienst mag die gegevens niet kenbaar maken daar is al lang een uitspraak over gedaan , daar komt bij als je die woning huurt is de huur dan laag , maar na twee of drie verhuizngen hebben de verhuurders de huren al weer opgetrokken naar de huurgrens en daar zit t in hier in almere elke verhuurder trekt de huren achterlijk op hier het zogenaamde geld graaien en zakken vullen , heb het van dichtbij gezien sociale huur woning van 651 euro kwam leeg en hopa naar de vrije sector werd 715 ex service kosten . dus pak eerst die verhuurders maar eens aan in almere .

  reageer
 • Hans49

   

  Ben benieuwd hoelang het nog duurt totdat we bij het benzinetanken onze jaaropgave moeten overleggen om op basis daarvan de prijs te bepalen... Volgens mij huur je iets met een bepaalde warde / huurprijs. Compensatie vindt al plaats dmv huurtoeslag en in Almere nog een extra huurtoelage. Waarom dan ook nog vetschillende huurprijzen voor hetzelfde type huis?

  reageer
 • Kees

   

  Omdat een sociale huurwoning de gemeenschap geld kost (oa lagere grondprijs) en ze eigenlijk niet bedoeld zijn voor mensen met een hoog inkomen. Die worden met een hogere huur gestimuleerd te verhuizen naar een woning in de particuliere sector.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert