Mogelijk miljoenenfraude bij Pon

ALMERE
Personeel van autohandelaar en -importeur Pon zou jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar hebben doorverkocht. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door Het Financieele Dagblad online is gezet. Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend. Het hoofdkantoor van Pon zit in Almere.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Frauderend Pon-personeel zou tonnen hebben verdiend aan de praktijken. Pon liet weten niet te kunnen reageren, omdat de zaak bij justitie ligt.

Het bedrijf, dat ook importeur van Volkswagen is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich in de watten leggen door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.

reacties (9)

 • pieter

   

  Na de reparatie van mijn TSI motor hielden pon en de dealer zich exact aan hun (coulance) regeling, !!!!!! dus ik walgde na het lezen van dit artikel. !!!!!!!!

  reageer
 • Hans

   

  Ik koop 10 onderdelen. Op papier verkoop ik er 4 en bij telling in het magazijn liggen er 3. In elke supermarkt wordt 4 keer per jaar de balans telling opgemaakt. Ik vind het vreemd dat bij zo'n groot bedrijf dit blijkbaar niet gebeurt waardoor er 75 miljoen weg gesluisd kan worden. Kwestie van interne controle niet op orde hebben! Andere mogelijkheid is dat bewust voor de belastingdienst geen balanstelling wordt gemaakt dan is de omzet op papier lager en hoeft PON geen BTW af te dragen. Ruim 15 miljoen! Als belastingdienst zou ik de boekhouding van PON wel even willen nakijken.

  reageer
 • Dirk2

   

  Zonde, mooi bedrijf! De perrikelen rond de aanbesteding bij de overheid is niets vreemds, dat gebeurt overal in alle branches en meestal op aangeven van betrokken ambtenaren en niet andersom. Jatten is wat anders, dat moet niet nodig zijn. Blijft een mooi bedrijf!

  reageer
 • Jip

   

  Heb ik net een nieuwe passat besteld......ik hoop dat de software niet corrupt is.

  reageer
 • Jos '56

   

  Zolang er geen Caterpillar onderdelen in zitten zal het wel mee vallen :-))

 • Waanzinnig

   

  Beseft deze klokkenluider eigenlijk wel dat hij nu levenslang heeft? Dit is Nederland daar waar de multinationals de baas zijn. Denk dat ik de Golf 7 maar oversla er wordt mij wat teveel gesjoemeld, zou mij niet verbazen dat er software in hun auto's zit welke onderdelen als defect aanwijzen terwijl dit niet zo is. Uiteindelijk zou een top product makkelijk een garantie perioden van zes jaar moeten kunnen dragen. Denk niet dat we nog te maken hebben met een degelijk betrouwbaar bedrijf. Tijd voor verandering...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Brinkman

   

  Pon is een grote boeven organisatie!

  reageer
 • KC

   

  De ambtenaren werden in de watten gelegd en niet de medewerkers.

  reageer
 • frits

   

  OF het hoofdkantoor van pon zit niet in almere , dat zit in leusden

  reageer
 • Jos

   

  In Almere zit het hoofdkantoor van Pon Holdings ( meer dan honderd medewerkers). Het stuurt vele bedrijven aan waarvan Pon eigenaar is.

 • Jos '56

   

  Het hoofdkantoor van Pon Caterpillar zit blijkbaar in Almere.

 • pieter

   

  De aanbesteding van de politieauto's was voor sommige ( ook ambtenaren) ook een topper.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert