Plan voor goedkope appartementen in de ijskast

LELYSTAD
Het plan om op bedrijventerrein Kempenaar in Lelystad 22 kleine en betaalbare appartementen te bouwen, gaat voorlopig niet door. Het idee stuit op te veel weerstand van omwonenden. Wethouder Jop Fackeldey zei daarom dinsdagavond tegen de gemeenteraad dat hij de realisatie voorlopig niet in gang zet.

Betaalbare appartementen
Het idee voor de goedkope appartementen voor jongeren en alleenstaanden is afkomstig van makelaar Mohammed Acherrat. Om het complex te kunnen bouwen, moet een bestaand pand van hem worden gesloopt.

Het college van burgemeester en wethouders wilde voor dit project iets nieuws proberen, namelijk versneld toestemming geven. Door er een pilot van te maken, wilde het college experimenteren met de zogenoemde Omgevingswet, waarbij participatie een grote rol speelt. 

Tegenstand
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat een groot deel van de bewoners en omwonenden van het bedrijventerrein fel tegen de komst van het appartementencomplex is. Ze zijn vooral bang voor de last die de nieuwe bewoners zouden kunnen opleveren. De omwonenden zeiden noch door de initiatiefnemer noch door de gemeente van de plannen op de hoogte te zijn gebracht. Zij kwamen door de berichtgeving van Omroep Flevoland achter het plan en voelen zich overvallen.

Inschattingsfout
Wethouder Fackeldey zegt een inschattingsfout te hebben gemaakt door zich niet eerst van de bezwaren van de bewoners op de hoogte te laten stellen. Zo ontstond de unieke situatie dat het voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering door de wethouder werd ingetrokken. Fackeldey gaat nog wel met de bewoners en de initiatiefnemer in gesprek om te kijken of en hoe er toch nog iets mogelijk is.

reacties (14)

 • bewoner

   

  er worden precies tegenover dit plan seniorenwoningen gebouwd dus is er geen plaats voor jongeren. Wel jammer!

  reageer
 • Flevolander

   

  Tja, waarom zou je iets in de week leggen? Het is tekenend voor de handelswijze van de Lelystadse politiek. Burgers en ondernemers neem je niet serieus, zeker niet als aardige initiatieven betreft. Het kan echt anders...

  reageer
 • Hans

   

  Lijkt mij duidelijk bestemmingsplan is kleine bedrijven. Er is meer dan genoeg grond in Lelystad onder andere de Warande, ter beschikking ga dat nu eerst eens afbouwen, alleen die is niet van deze ontwikkelaar. Ja je wilt ontwikkelaar spelen dan heb je winst en verliezen. Jammer dat Job als draaikont in het college zit in plaats van zich te houden aan de bestemmingsplan regels.

  reageer
 • ed

   

  De vraagprijs voor het huidige pand is te hoog en de eigenaar raakt het dus niet kwijt aan de straatstenen. Gedraagt zich nu als projektontwikkelaar en heeft euro-tekens in de ogen. Bedrijventerrein is bedrijventerrein dus niet aan tornen, want als er wel appartementen komen gaan deze bewoners ook klagen bij milieudienst vanwege de overlast die men zou kunnen ondervinden o.a. van een garage/spuiterij en andere "zaken". Er liggen in Lelystad genoeg andere braakliggende stukjes grond om de jongerenwoningen te realiseren.

  reageer
 • pieter

   

  Geef mij Zeewolde maar, daar houdt men zich strak aan bestemmingsplannen en recreatie bewoning !!!!!

  reageer
 • frits

   

  klopt en zorgen ze er voor dat je prive gegevens opstraat komen te liggen

 • laat alle reacties zien
 • Charlie

   

  Iemand een idee wat er komt bij de paardenweide? Daar is alles weggehaald

  reageer
 • lelystedeling

   

  Seniorenwoningen in dezelfde stijl als het complex dat er al staat.

 • Villaatje

   

  Het zit Jopie niet mee de laatste weken

  reageer
 • lelystad

   

  Er komt nog VEEL meer aan

 • Ik

   

  125.000x22= 2,5 miljoen is leuk verdienen op grond wat voor bedrijfshuisvesting bedoelt is, en straks moeten de ondernemers zich aanpassen ivm omwonenden?

  reageer
 • Hn

   

  Weer zo'n initiatief om tot meer goedkope woningen te komen, de grond in geboord. Gemeente Lelystad kan hier niks aan verdienen en geeft alleen eigen grond uit. Dit soort initiatieven zou moeten worden toegejuicht.

  reageer
 • Ester

   

  Belachelijk. Er is woningtekort, ga er dan vooral moeilijk over doen.

  reageer
 • Esveen

   

  Beste Job, dit is toch te zot voor woorden. Overleg kan niet zomaar aan de kant geschoven worden.

  reageer
 • Wendy

   

  Ik begrijp niet zo goed hoe je bang kunt zijn voor overlast van jongeren en/of alleenstaanden... dat zijn toch gewoon mensen die ook ergens willen wonen? Er zijn steeds meer eenpersoons huishoudens, helaas is de huizenmarkt daar nog totaal niet op toegespitst. Een mooi idee dus om daar gericht voor te bouwen. Over de locatie kun je met elkaar in gesprek gaan.

  reageer
 • Marijke

   

  Er zijn helaas veel mensen die, onterecht, denken dat mensen met een laag inkomen alleen maar niet-geintegreerde allochtonen of beroepswerkloze verslaafden en psychisch gestoorden zijn. Het zijn ook hardwerkende mensen die voor een minimumloon werk verrichten, alleenstaande ouders die proberen buiten de armoede en bijstand te blijven en andere prima mensen die tot de groep langdurig werklozen behoren wegens een lichamelijk mankementje of een te hoge leeftijd. Heel fijne buren, geen overlast gevend. Maar er zijn veel mensen die alleen in stereotypen denken en menen dat sociale huurders per definitie de leefbaarheid bederven. Tot zij zelf uit hun heilige torentje vallen en hun werk, partner of gezondheid verliezen.

 • Thomas

   

  Dit is nu een typisch voorbeeld van bestuurlijk falen. Asociale bewoners die roepen "We misgunnen een ander een dak boven zijn hoofd, want... uhm, we zijn tegen verandering" zijn nu typisch iets dat een goed bestuurder hoort te negeren. Juist dan hoor je je plannen door te zetten. Laat de navelstaarders maar gaan procederen tegen het plan, ze verliezen toch wel.

  reageer
 • Piet

   

  Moeten ze het maar bij jou in je achtertuin zetten. 12 mtr hoog waar nu nog vrij zicht is. Asociaal!

 • Esveen

   

  Thomas, je snapt niets van een rechtsstaat. Want met rechtsprocedures gaat het dus eeuwen duren.

 • Ondernemer

   

  Terecht, geen appartementen bouwen op terrein dat bestemd is voor bedrijven. Als je hiermee instemt dan schaad je ook de ondernemers in eventule toekomstige plannen voor uitbreiding e.d. Dat gaat dan een gevalletje planschade worden...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert