Jeugdsportfonds heeft geld, maar zoekt kinderen

ALMERE
Het is moeilijk om Almeerse kinderen te vinden die in armoede leven en gratis willen sporten. Dat zegt het Jeugdsportfonds Almere. Het fonds wil dit jaar de contributie van 1500 kinderen betalen, maar het wordt nog spannend of dat doel wordt gehaald. Volgens voorzitter Dingeman Lievense is het lastig, omdat armoede niet iets is dat je zomaar op tafel legt. 

Het aantal kinderen dat wordt aangemeld, stijgt wel ieder jaar. Daarom is er hoop dat het doel op termijn alsnog wordt gehaald. In november stond de teller op 1250. Volgens een laatste schatting zouden er zo'n 6000 Almeerse kinderen tussen de 4 en 19 jaar in aanmerking komen voor het initiatief.

Netwerk
Het fonds maakt veel reclame en heeft een heel netwerk van professionals die in de gaten houdt of kinderen voor het fonds in aanmerking komen, bijvoorbeeld leraren en mensen in de gezondheidszorg. Ook is Lievense langsgegaan bij moskeeën en zijn schooldirecteuren bezocht.

reacties (7)

 • Ed Molenaar

   

  Fantastisch toch dat een doel niet meer nodig is! Nu alleen nog Fonds opheffen en op je schouder kloppen.

  reageer
 • Tja

   

  Langs gegaan bij moskeeën.... Stel je voor als die doelgroep gemist wordt. Zijn ze ook bij kerken en synagoges enz langs geweest?

  reageer
 • Annechien

   

  Misschien is het een idee om ook eens te denken aan de kinderen op het AZC in Almere?

  reageer
 • Gepasserdstation

   

  Deze hebben een eigen sport accommodatie, met alles er op en er aan.

 • Gepasseerdstation

   

  Denk dat de burger terughoudender is geworden, potjes raken leeg en worden dan niet weer aangevuld dat is de tendens in Neerlandia, vervolgens word de gebruiker opnieuw geconfronteerd met zijn welstandsniveau en opnieuw slaat dat in op de medeburger welke graag medeburger wil zijn. Ook is er kans dat er later een fikse rekening op de mat valt omdat administratief er weer fouten zijn gemaakt omdat bijvoorbeeld de aanvrager een kantenwijkje had of heeft gehad (noem maar iets)

  reageer
 • Faerie

   

  Als ik de criteria lees, dan valt de ingewikkeldheid op. Men moet zich realiseren dat ouders in slechte omstandigheden in overlevingsmodus zitten en minder psychische bandbreedte hebben om zich heel secuur bezig te houden met de eisen van de stichting. Sporten is voor kinderen geen prio op dat moment. Daarnaast lees ik dat bepaalde zaken, zoals attributen en sportkleding, niet wordt vergoed. Ook dit is een drempel. Voor bijkomende kosten is geen geld, dus gaat het verhaal over. Ik zie dat ouders zelf een intermediair moeten benaderen. Ook dit, in het licht van de overlevingsmodus, is een drempel. Men is er niet mee bezig. Ik zie dat leerkrachten ook intermediair zijn, wellicht is het voor het fonds een idee om leerkrachten actief te laten zijn in het werven van deelnemers. Dit naast oplossingen te zoeken hoe ouders ook gratis/goedkoop aan sportkleding en attributen kunnen komen (wellicht leden vragen oude sportkleding en -attributen te doneren?). Wat ook jammer is, is dat voor bepaalde zaken wordt doorverwezen naar andere stichtingen. Zwemmen bijvoorbeeld en dans/scouting. Om eerlijk te zijn denk ik dat scouting heel erg belangrijk, nog misschien wel belangrijker dan een willekeurige sport, kan zijn voor kinderen in armoede. Niet alleen beweegt een kind daar, maar leert van natuur en sociale omgang. Ik denk dat dit fonds zo zijn drempels heeft voor deelnemers. Promotie is 1 ding, maar het moet ook goed behapbaar zijn. En dat is het op sommige fronten niet echt. Als ik ook kijk op het Cultuurfonds, dan blijkt dat de geboden bijdrage soms nog niet de helft is van een jaar cursusgeld. Plus een instrument. Dat blijft gewoonweg onbetaalbaar voor echt arme mensen. Daarnaast, hoe staat het nu met Stichting Jeugd in Beweging, waar het Sportfonds naar refereert voor zwemles? Dat is eerder dit jaar in opspraak geraakt. Ik denk dat het toch belangrijk is dat het Sportfonds er goed aan zou doen om zwemlessen en scouting ook te ondersteunen.

  reageer
 • M Janssen

   

  Ze moeten zeker ook nog met een taxi naar het sportveld gebracht worden? Voor bijna alle sporten is er voor heel weinig geld VOA de 2e hands websites wel wat te regelen. Ik vind het goed dat mensen geholpen worden, maar erger mij er dan wel aan dat het nooit genoeg is.

 • laat alle reacties zien
 • Ik

   

  Hier het zelfde financieel heel zwaar maar kom niet in aanmerking voor hulp om mijn kinderen te laten slorten

  reageer
 • Moise

   

  Nou ben alleenstaande moeder van 3.. werk fulltime maar zou ook wel een vergoeding willen.. hou nagenoeg niks over om eens wat leuks te doen of zo. Maar ja heb er geen recht op

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert