Gesprek over veiligheid paardenweide

LELYSTAD
Wethouder John van den Heuvel gaat vrijdag op locatie met de eigenaren van de paardenweide in de Lelystadse wijk Wold overleggen hoe de veiligheid kan worden verbeterd. Dat meldt zijn woordvoerder. In september werd een pony verkracht. Eigenaresse van 'Beauty' Pamela van Geel hield in de raadszaal een emotioneel pleidooi voor meer verlichting in het donkere Woldpark. Maar vervolgens gebeurde er een tijd niets.

Formele houding
Meerdere fracties in de raad ergeren zich aan de formele en passieve houding van het college van burgemeester en wethouders. Het fietspad bij het parkje maakt geen deel uit van het zogeheten hoofdfietspadennetwerk en daarom is verlichting geen optie, zegt de wethouder. Als hij nu zou instemmen met de wensen van Van Geel, vreest hij een toeloop van mensen met soortgelijke verzoeken. Als de bewoners verlichting willen, moeten ze van Van den Heuvel zelf voor de kosten opdraaien.

Pikkedonker
Deze opstelling was voor de fractie van GroenLinks aanleiding om dinsdagavond tijdens de raadsvergadering mondelinge vragen aan de wethouder te stellen. Volgens fractievoorzitter Sjaak Kruis is er geen sprake van een afgelegen gebied omdat de paardenweide ligt ingeklemd tussen drie woonwijken. Ook gaat het om een fietspad van beton dat veel gebruikt wordt. 's Avonds en 's nachts is het pikkedonker, benadrukt Kruis, die vindt dat de politiek moreel verplicht is iets aan de situatie te doen.

Maatwerk
De woordvoerder van de wethouder zegt dat Van den Heuvel in samenwerking met de eigenaren van de paardenweide tot maatwerk wil komen. De gemeente gaat de struiken uitdunnen en is bereid een vorm van verlichting te plaatsen. De bewoners moeten ook bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Een prima initiatief, vindt Kruis, maar als het tot niets leidt zal GroenLinks op de laatste vergadering van 2016 een motie indienen om een oplossing te forceren.

reacties (6)

 • Sem

   

  Wat een geblaat Henk. Rondom die wei lopen fietspaden waar deze verlichting geplaatst moet worden.

  reageer
 • Rinus

   

  Kleine correctie: sommige raadsleden blaten, andere kakelen en weer anderen stoten zich honderd keer aan dezelfde steen. En inderdaad rondom het gebied lopen prima nu al verlichte fietsroutes, dwars doorsteken is eigen verlichting aan op de fiets lijkt mij.

 • Henk

   

  Ach wat populistisch is de raad weer. Gewoon een donkere wei maar nu er zon knol iets is overkomen schreeuwen ze kneens moord en brand. Zat donkere plekken kn de stad waar mensen lopen en daar maken jullie je ook niet druk om

  reageer
 • Henk

   

  Ontruimen lijkt de meest voordelige en voor de paarden veiligste oplossing. Waarom moet de gemeenschap voor de hobby van Pamela betalen?

  reageer
 • Mannetje

   

  Nog meer lantaarn palen. Je kunt overal een boek lezen 's nachts. Duisternis kent men niet meer en maakt daardoor bang. Denk ook niet dat licht afschrikt gezien het stijgende aantal woning inbraken. Stoppen met nog meer palen kost de gemeenschap alleen maar geld. Zonnepanelen op de schuur zou ik zeggen en het lekker zelf regelen. De buren op het weidje hoor je niet.

  reageer
 • Burger

   

  Paard stallen in een manege is dat een verkeerd uitgangspunt? Idioten houd je ook met verlichting niet tegen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sem

   

  Ik snap niet waarom de Gemeente in dit gebied niet gewoon een mooie pilot start met groene led verlichting. Dat komt de algehele veiligheid ten goede en gaat niet tenkoste van Flora en Fauna. Zijn ze ook nog eens milieu bewust bezig. Ik zou zeggen mooi project om eens vooruitstrevend te zijn en het gemeente geld goed te besteden.

  reageer
 • Emmeren

   

  Klinkt goed, maar begrijp dat de locatie afgelegen ligt en de Almeerder jeugd niet echt lief is voor straatmeubilair. Beter is verborgen infrarood kamera's op te hangen zodat de paarde-mishandelaar/verkrachter opgepakt kan worden, deze gaat dan uiteraard de gemaakte gemeenschapskosten betalen. Een forse beloning uitloven voor het oppakken van deze sodomiet zou ook kunnen bijdragen aan het probleem. (in heel Nederland overigs) Het schijnt een landelijk fenomeen te zijn.

 • Joop

   

  Wat nu "algehele veiligheid"? Hoeveel incidenten aldaar in de duisternis?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert