Minister: koelcellen visafslag na waarschuwingen terecht op slot

URK
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig maand terecht drie van de vijf grote koelcellen op de Urker visafslag op slot gedaan, nadat daar condensvorming was aangetroffen. Dat antwoordt minister Edith Schippers op schriftelijke vragen van de VVD.

Boete
Volgens de minister speelt het probleem van de condensvorming op Urk al sinds 2011 en heeft de NVWA de visafslag herhaaldelijk gewaarschuwd. In 2013 is er zelfs een boete opgelegd omdat het probleem nog steeds niet was opgelost.

Hoge kosten
Tijdens een bezwaarprocedure tegen die boete zou de visafslag erkend hebben dat er technische oplossingen voor het condensprobleem bestaan, maar dat daaraan wel hoge kosten verbonden zijn. Dat de visafslag sindsdien geen stappen tot verbetering heeft gezet, noemt de minister 'een keuze voor eigen risico en rekening'. 

Geen bacteriën
Landelijke richtlijnen bepalen dat in ruimtes waar vis wordt behandeld of bewaard geen condens mag zijn. Dat er in de condens op de Urker visafslag niet daadwerkelijk bacteriën zouden zijn aangetroffen, doet volgens de minister niets af aan het gevaar voor de voedselveiligheid.

Geen uitzondering
In haar beantwoording stelt Schippers dat de afwezigheid van condens een algemene regel is om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Ze ziet dan ook geen reden om voor de Urker visafslag een uitzondering te maken. Het bedrijf zal volgens haar zelf de problemen moeten oplossen. Tot die tijd mogen de koelcellen niet voor de productie van levensmiddelen worden ingezet. Doet het bedrijf dat wel, dan kan de NVWA een dwangsom opleggen.

reacties (13)

 • Urker

   

  Zo voelt dat dus beste Knielus.....

  reageer
 • Klaas

   

  Omzet is nog geen winst.

  reageer
 • Knielus

   

  Er zijn hier weer heel wat zeer deskundige adviseurs hun mening aan t spuien . Toch opmerkelijk dat ze helaas altijd na de tijd heel goed weten hoe het gemoeten had. Vanachter hun schermpje beter om voor de tijd ook eens advies te geven is handiger stelletje wijsneuzen ! Dan is het stil....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het toverwoord is 'ventilatie'.

  reageer
 • Johan

   

  Geen geld? En ik begreep juist dat de afslag dit jaar recordomzetten heeft gedraaid...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lubbert

   

  sluiten die boel daar

  reageer
 • sjon

   

  Het is overal hetzelfde liedje, geld,geld,geld... En de slogan ikke ikke ikke en laat de rest maar stikken. Jan Terlouw verwoordde het laatst voortreffelijk.

  reageer
 • Poe

   

  Het lukt andere visafslagen wel, maar ja op Urk gelden andere regels..

  reageer
 • Gerard

   

  Hoe wil je dat voorkomen als je met een vers product werkt? Wat een achterlijk besluit

  reageer
 • Den

   

  Zucht.... Waar wist je vroeger van... Fatsoen, normaal doen, maatschappelijk ondernemen en je aan de wet houden.

  reageer
 • ??

   

  *zucht*.... Waar wist je vroeger van... Regeltjes, regeltjes en nog meer regeltjes

  reageer
 • Jammer maar dom!!

   

  Deze arrogante houding van de directie speelt gewoon met de wetgeving en met het lot van dit bedrijf.Blijkbaar niet uitzonderlijk zie ook het verloop met de geldverslindende machine om de vis te verwerken.De prioriteit ligt blijkbaar elders ,snel groot geld proberen te maken. Eerst de werknemers vernederen en tegen elkaar uitspelen , vervolgens net doen of er geen regels bestaan.Het bedrijf trilt op haar grondvesten als de directie rechtszaken verliest. Vervolgens bruist het geld om de machine in beweging te brengen .En dan is er geen geld voor de Koeling????Een bedrijfsvoering die de reputatie heeft boven de wet te staan is blijkbaar nuttiger!!

  reageer
 • Zootje daar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert