Groen licht voor plannen Batavialand en Erfgoedcentrum

LELYSTAD
Ondanks vele twijfels is een meerderheid van de provinciale politieke partijen woensdagavond toch akkoord gegaan met de plannen voor Batavialand en het Nieuw Land Erfgoedcentrum. De provincie trekt 10 miljoen euro uit voor het project. 

Het is de bedoeling het huidige Nieuw Land Erfgoedcentrum in tweeën te splitsen. Het archief gaat verder als ‘Het Flevolands Archief’ en het museum wordt onderdeel van Batavialand. Samen met de Bataviawerf en De Rijksdienst Cultureel Erfgoed moet dit één nieuwe organisatie worden.

Hoewel alleen de PVV en 50Plus tegen de plannen stemden, uitten andere partijen wel hun bedenkingen. Zo zijn er twijfels over het businessplan van Batavialand. Met de toezegging dat de provincie streng toezicht zal houden op het project kwamen ze uiteindelijk toch op een ‘ja’ uit.

reacties (11)

 • Hannes

   

  Goed voor Flevoland.nl toeristisch visitekaartje!!

  reageer
 • Lely

   

  Provinciale Staten Flevoland: Waarlijk, Uw zittingsperiode is te kort om wanneer wij ies tot stand willen brengen het volmaakte te bereiken en geen fout te begaan. Veel beter is het daarom van tijd tot tijd maar eens door te tasten of door te hakken, op gevaar af nu en dan eens een fout te begaan. Wie niet werkt kan geen fouten maken.

  reageer
 • Pieter

   

  En toch is dit de beste oplossing, hoe gek het ook klinkt. Een provincie, of een gemeente, moet zoiets niet besturen. Laat een onafhankelijke stichting dat doen, en dat is nou net wat er nu gebeurt. Door de bestuurlijke wirwar van Rijk, provincie, vier gemeenten, Waterschap en twee stichtingen die allemaal invloed hadden, was het natuurlijk vragen om problemen. Nu is die wirwar weg, maar je moet het dan wel netjes overdragen. Of het echt 10 miljoen gemeenschapsgeld gaat kosten, is nog maar de vraag. Ligt eraan of alle garanties ook daadwerkelijk uitbrtaald moeten worden. En ook niet onbelangrijk: zonder deze stap was Nieuw Land Poldermuseum en Bataviawerf ten dode opgeschreven!

  reageer
 • H. Vervenne

   

  Wellicht weer een bodemloze put. En zij die er nu verantwoordelijkheid voor zijn zijn tegen die tijd vertrokken. Alleen de belastingbetalende inwoners niet. Maak politici hoofdelijk aansprakelijk!

  reageer
 • De advocaat

   

  U bent ook niet hoofdelijk aansprakelijk voor wat u op uw werk doet. Alleen bij grove opzet zou er wellicht een aansprakelijkstelling kunnen volgen.

 • Bobo22

   

  Is snap alle ophef niet, waarom mogen ze in Almere wel miljoenen over de balk smijten en in Lelystad niet????

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lelystedeling

   

  Staten onder grote druk gezet door GS. Coalitiepartijen hadden het vooraf al op een akkoordje gegooid en hebben de twijfelaars ( o.a. SGP) over de streep getrokken. Staten hebben voor hun beurt gesproken, want de gemeente Lelystad moet nog over haar aandeel ( aankoop cantine) op 20 december a.s. beslissen, maar ja daar sluit de coalitie natuurlijk ook de rijen. Al met al onbetrouwbare politiek in dit wanordelijke dossier.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Onzin. Er wordt gestemd en de stemmen zijn er. Dat men overleg heeft is alleen maar goed. Maar het is niet wat u, van de zijlijn en overal tegen zijnde, wilt en daarom zou het niet goed zijn.

 • Hans

   

  De provincie laten controleren, een lachertje! Wat een blamage gedeputeerde Rijsberman zit als voorzitter in het bestuur Nieuwland en onder zijn bezielende leiding is er nu al een tekort van 2.2 miljoen bij NLE. Let op nu alle partijen ja hebben gezegd komen de dossiers uit de kast en straks blijkt dat het werkelijke verlies tonnen hoger ligt. Ik ben benieuwd welk raadslid of statenlid daar dan Rijsberman op aanspreekt.

  reageer
 • lelystedeing

   

  Een historische foute beslissing van PS en GS. Gemeenteraadsleden Lelystad wordt wakker want PS hebben jullie overruled met deze beslissing, want jullie nemen pas op 20 december de beslissing over o.a. overname cantine. We kunnen net zo goed gemeenteraden in deze provincie opheffen daar PS de beslissingen vooraf al neemt en doordrukt.

  reageer
 • Dirk2

   

  Politieke dwaling ten top!

  reageer
 • Albert

   

  Hoppakee, weer 10 miljoen in deze bodemloze put.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  We twijfelen aan het plan, maar geven toch enorm veel geld aan iets wat eerder zijn broek niet kon ophouden. Geen paniek; we gaan goed controleren...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert