Leefbaar wil homo-keurmerk voor De Uiterton

LELYSTAD
Woonzorgcentrum De Uiterton in Lelystad moet een zogeheten roze loper krijgen. Raadslid Wim Botter van Leefbaar Lelystad zet zich in voor zo'n keurmerk.

Het keurmerk betekent dat er actief gewerkt wordt aan het begrip bij bewoners en personeel voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen. Volgens Botter is er nu te weinig aandacht voor deze groep ouderen. 

Lelystad zou volgens Botter als provinciehoofstad en regenboogstad een voortrekkersrol moeten vertolken en daarom tenminste één instelling moeten hebben met een roze loper. Bij De Uiterton hebben ze al elke laatste vrijdag van de maand 'roze maaltijden'. Botter wil ook een roze nieuwjaarsborrel organiseren.
 

reacties (19)

 • Stephan

   

  Zolang andersgeaarden worden beschimpt, bespuugt en bedreigt al dan niet met fysiek geweld, zolang is van respect laat staan acceptatie geen sprake. Vooral de oudere homo heeft het in woonzorggroepen moeilijk omdat die generatie is opgegroeid met een zeer negatief en vijandig beeld jegens hen. Onder deze groep is veel angst en velen kruipen weer terug in de kast. Dit is in triest maar daar hoor ik hier niemand over. Alleen maar afgeven op stereotypering.

  reageer
 • Almeerder

   

  De Roze Loper is niet een roze loper voor de deur, maar een prijs voor instellingen die ervoor zorgen dat bewoners die niet heter ook zichzelf kunnen zijn. Deze mensen hebben in zorginstellingen vaak te maken met discriminatie. Ze worden buitengesloten of gepest bijvoorbeeld door andere bewoners of anders behandeld door personeel. En dat geeft er niet mee te maken dat iemand als flamboyante homo rondloopt (al moet dat ook kunnen als iemand dat wilt). Het kan al zo simpel zijn dat iemand niet kan praten over een overleden partner die ze missen. Meedoen aan deze prijs betekent dat er gekeken wordt hoe de zorginstelling zich inzet hiervoor.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  De beste manier om als homo geaccepteerd te worden is normaal doen. Juist jezelf een exclusief etiketje opplakken zorgt ervoor dat je als 'anders' gezien wordt. Dat bereikt dus het tegendeel. Hou toch eens op met te benadrukken wat je gewoon achter je eigen voordeur hoort te doen. Ben het roze gezeur zo zat. En ik ben nog wel gewoon hetero, gek he?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies wat ik zei dus. Je mag wel homo zijn, als je maar niet opvalt, als het maar niet zichtbaar is. Dan kunnen de mensen die "gewoon hetero" zijn blijven doen alsof er niets aan de hand is, alsof er geen probleem is. Stop het weg, houd het in de kast.

 • Edwin

   

  Kan die meneer Botter eens een keer wat nuttigs gaan doen? Wat een clown is dat zeg

  reageer
 • Brillie

   

  Kunnen ze ook iets doen voor brildragenden? voel mij gediscrimineerd gedrogeerd en weggezet, als ook wij geaccepteerd worden stemmen wij ook op leefbaar.

  reageer
 • Piet

   

  Idd ik vind dat er ook een keurmerk moet komen voor tehuizen die rekening houden met brildragende bewoners en dat er ook zebrapaden moeten komen die de tolerantie tav brildragenden moet vergroten. Dit geldt ook voor sportvissers, postbodes en Limburgers overigens.

 • laat alle reacties zien
 • Stephan

   

  Groen heeft er kennelijk niets van begrepen. Juist in zorginstellingen wonen mensen die soms een zeer afwijzende mening en houding hebben tegenover anders geaarden. Zichtbare en onzichtbare discriminatie en uitsluiting is hen niet vreemd. Er is nog heel veel werk te doen om dat te veranderen. Overigens geeft Groen min of meer af oo de Gaypride maar het Zomercarnaval in Rotterdam met dames die soms nog minder aanhebben dan de meeste homo's in de Gaypride is natuurlijk niet aanstootgevend. Menig toeschouwer zit zich aan hen te vergapen. Hoe hypocriet wil je het hebben?

  reageer
 • pieter

   

  Dat heet symbool politiek !!!! wie zit daar nu op te wachten ??? waarschijnlijk alleen een onbeduidend leefbaardraadslid.

  reageer
 • Groen

   

  Spijker op z'n kop. En zo timmert Leefbaar Lelystad enthousiast en schijnbaar bevlogen aan de Urban Jungle van Lelystad. Een stad die als gevolg van de roze, opvoedende symbolen van Leefbaar juist minder leefbaar dreigt te worden.

 • adv

   

  Dus iedere bejaarde homo een stempel op zijn kont als keurmerk?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Optelsom van de reacties hieronder is dat je kennelijk best homo mag zijn, maar dat het vooral niet zichtbaar mag zijn.

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Geef eens een goede reden waarom sommige dingen juist wel zo uitgedragen moeten worden. Niet alleen geaardheid, maar ook geloof, hobbies (motorclubs bijvoorbeeld in het bekende leren hesje met diverse opdrukken) of financiele gesteldheid. Is het omdat men zich dan veiliger voelt in een groep? Volgens mij drukken mensen zichzelf op deze manier juist in een welbekende hokje, terwijl ze het tegenovergestelde willen bereiken...

 • Groen

   

  Waarom zou er een roze loper voor je moeten worden uitgerold? Waarom een exclusief zebrapad voor je moeten worden gecreeerd? Waarom zou een stelletje uitdagend schaars geklede lieden in een roze bootje moeten worden bejubeld? Waarom, oh waarom, denken al die op de voorgrond tredende, roze luitjes dat ze witte raven zijn; dat ze parels zijn in de onnatuurlijk anders gekleurde samenleving. Dat het hun roeping is om er de samenleving op te wijzen dat roze de exclusieve, bindende factor is in een nu nog abnormaal gekleurde samenleving.

 • Julia

   

  Moet het dan zichtbaar zijn dat je homo bent? Doe normaal!

 • news deadline

   

  Eindelijk een keer een leuk idee van Leefbaar. Voor de rest is het namelijk nogal armoedig gesteld met hun inbreng in de raad, als ze er al zijn.

  reageer
 • Rinus

   

  Ik wil roze grafstenen, want we zullen tot in de eeuwigheid weten hoe apart deze mensen zijn.

  reageer
 • Groen

   

  Dat roze gedoe hangt me onderhand mijlenver de keel uit. Ga over tot de orde van de dag, doe iets zinnigers dan alsmaar om aandacht kwetteren als een roze kanarie.

  reageer
 • Thomas

   

  Als u eerst even de discriminatie tegen lgbt mensen oplost, is dat zeker bespreekbaar. Maar geen moment eerder.

 • Barbara

   

  Acceptatie van ieder ander kan alleen van binnenuit komen. Noem het simpelweg beschaving. Voor degenen die hun neus daarvoor ophalen en/of liever onwetend blijven is er werk aan de winkel. Of anders denkenden met gayparades of roze lopers geholpen worden hun beschaving op te leuken blijft vaag.

  reageer
 • Eshuis

   

  En ja die maaltijd is dan aanmerkelijk goedkoper dan de maaltijden voor bewoners die daar ook geregeld in apart geserveerde maaltijd krijgen. Omgekeerde discriminatie. Kan het hetero kenmerk dan weg. Leef met elkaar zonder elkaar steeds in een vakje te stoppen. Dom voorstel.

  reageer
 • Rinus

   

  Je kunt ook volledig doorslaan in het jezelf steeds appart zetten. Ik wil een hetero actie.

  reageer
 • Piet

   

  Is zo'n keurmerk nodig? Worden homo's niet geaccepteerd in verzorgingshuizen? Hebben ze het echt zo slecht in dit land? Ik vind het nogal gezeur!

  reageer
 • Inwoner

   

  Volgens mij bepalen de instellingen en organisaties dat zelf wel. Hebben ze toch geen raadslid van leefbaar voor nodig. Erg betuttelend.

  reageer
 • Poe

   

  Nou heel simpel, men vergeet dat homo's en lesbiennes nog dagelijks gediscrimineerd worden, er in sommige instellingen 0 rekening wordt gehouden met geaardheid en dergelijke. Dan is bewustwording al heel wat.

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Begrijp me goed, ik heb in het geheel niks tegen homo's, lesbiennes etc, maar dingen zoals een roze loper of een gaybrapad vind ik zulke onzinnige dingen. Ik zie ook niet in hoe dat de acceptatie kan bevorderen...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert