Extra hygiënecontroles op pluimveebedrijven

ZEEWOLDE
Er komen extra hygiënecontroles op pluimveebedrijven vanwege de vogelgriep. Dat heeft de pluimveesector afgesproken met het ministerie van Economische Zaken.

Vanaf morgen kunnen boeren in het hele land inspecteurs verwachten. Zij bekijken samen met de boeren hoe hun bedrijf nog beter beschermd kan worden tegen de vogelgriep. Dat virus is aangetroffen bij wilde watervogels en op drie eendenboerderijen in Biddinghuizen.

Eierwagen
Kippenboer Sijds Dijkstra uit Zeewolde laat sinds de uitbraak van de vogelgriep niemand zomaar zijn erf meer op. De boer is bekend met de ziekte. Zijn bedrijf werd in 2013 getroffen door de vogelgriep en hij raakte toen al zijn kippen kwijt. Sindsdien heeft hij allerlei maatregelen genomen om de griep van zijn boerderij te houden. Zo brengt hij zijn eieren twee keer per week naar de weg, in plaats dat de chauffeur ze in de stal komt ophalen.

Ontsmetten
Ook ander bezoek moet door een bak met ontsmettingsmiddel lopen. Het is een maatregel die Dijkstra zelf heeft genomen, het is niet verplicht dit te doen. Volgens de biologisch boer kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Hij begrijpt dan ook dat er extra controles komen om zo de boeren te helpen de vogelgriep buiten de deur te houden. 

reacties (1)

  • Jan

     

    Laat de inspecteur niet toe het kippenhok deze mensen lopen overal en zijn een groot besmetings gevaar.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert