SP heeft vierde raadszetel terug

ALMERE
De SP in de gemeenteraad van Almere heeft haar vierde zetel terug. Dat heeft fractievoorzitter Ans DeSumma donderdag bekendgemaakt tijdens de Politieke Markt. Reden is dat Martin van Blitterswijk stopt als raadslid. In 2015 raakte de partij de zetel aan hem kwijt, toen hij een éénmansfractie begon. 

Van Blitterswijk kwam in de raad toen SP-raadslid Arie Stuivenberg vertrok om gedeputeerde bij de provincie te worden. Hij had recht op de zetel omdat hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 als vijfde op de SP-lijst stond. Saillant detail was dat Van Blitterswijk intussen zijn SP-lidmaatschap had opgezegd. Hij kondigde nog voor zijn installatie aan dat hij op eigen titel in de raad ging zitten.  

Handen vrij hebben
SP-fractievoorzitter DeSumma zei destijds dat Van Blitterswijk bezwaar had tegen de afdrachtsregeling van de SP. Die schrijft voor dat raadsleden hun vergoeding in de partijkas storten. De ex-SP'er zei dat hij alleen maar zijn handen vrij wilde hebben om zijn eigen standpunten te verkondigen. 

Van Blitterswijk stopt omdat hij zijn raadslidmaatschap niet meer kan combineren met zijn werk. Hij heeft een eigen bedrijf en kan niet altijd de vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zegt Van Blitterswijk. Hij heeft het besluit vorige week kenbaar gemaakt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Van Blitterswijk wordt opgevolgd door Hans Everhard.
 
 

reacties (3)

 • RonH

   

  Deze week haahse discussie gevolgd over dit onderwerp. Blijkt dat e.e.a. wat anders in elkaar steekt dan bijna iedereen denkt. Iedereen is voor de wet persoonlijk gekozen. Het afsplitsen van fracties is van alle tijden. Dat dat zo makkelijk kan zelfs als je amper persoonlijke stemmen hebt blijft natuurlijk wel heel raar.

  reageer
 • Rein

   

  Dat hele systeem van eenmansfracties als iemand uit z'n partij stapt moet afgeschaft worden. Mensen stemmen op een partij, niet op een persoon, dus als iemand niet verder wil voor z'n partij zou hij vervangen moeten worden.

  reageer
 • Ed

   

  Je kiest wellicht voor een bepaalde partij maar zal toch het vakje rood moeten kleuren bij een naam.

 • Gerard du Bouvier

   

  Yes!!

  reageer
 • Realist

   

  Gaat over op wachtgeld met een nieuwe voor de SP wat ons weer een vermogen gaat kosten

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert