Rechter bekijkt of vogels last hebben van windmolen-licht

NOORDOOSTPOLDER • Do 8 december 2016 | 15:55 • Donderdag 8 december 2016 | 15:55
De felle, knipperende waarschuwingslichten op de windturbines in en aan het IJsselmeer bij Urk leveren geen enkele hinder op voor vogels en vleermuizen. Dat stelden de provincie en windparkbeheerder NOP Agrowind donderdag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State.

Een stichting uit Creil wil dat het windpark zich aan de natuurvergunning houdt. De provincie zou daarop moeten toezien. Zo zou het windpark twintig waarschuwingslichten bovenop de windturbines beter moeten afschermen, zodat vogels er geen last van hebben. De toplichten zijn op de turbines geplaatst om vliegverkeer te waarschuwen voor de hoogte van de molens.

Toplicht in de rechtszaal
NOP Agrowind vindt dat de stichting zich druk maakt om niks. Het bedrijf had zelfs een toplicht meegebracht naar de Raad van State. Nadat het toplicht was ontstoken, was er op de wanden van de rechtszaal een strakke felle horizontale lichtband te zien. “Die band is bedoeld voor vliegtuigen die van een grotere afstand naderen. Niet voor vliegtuigen die er al boven vliegen. Het licht straalt ook niet naar beneden uit, zodat de vogels en vleermuizen er geen last van hebben”, zei een specialist van NOP-Agrowind.

Ooggetuigen spreken elkaar tegen
Een woordvoerder van de provincie vertelde dat hij zelf bij de windmolens was gaan kijken en daar geen felle lichtflitsen had gezien. Een woordvoerder van de stichting zei juist met eigen ogen te hebben vastgesteld dat het licht wel zichtbaar is op de grond.

De Raad van State beslist binnen enkele weken of de toplichten extra moeten worden afgeschermd. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel