Rechter bekijkt of vogels last hebben van windmolen-licht

NOORDOOSTPOLDER
De felle, knipperende waarschuwingslichten op de windturbines in en aan het IJsselmeer bij Urk leveren geen enkele hinder op voor vogels en vleermuizen. Dat stelden de provincie en windparkbeheerder NOP Agrowind donderdag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State.

Een stichting uit Creil wil dat het windpark zich aan de natuurvergunning houdt. De provincie zou daarop moeten toezien. Zo zou het windpark twintig waarschuwingslichten bovenop de windturbines beter moeten afschermen, zodat vogels er geen last van hebben. De toplichten zijn op de turbines geplaatst om vliegverkeer te waarschuwen voor de hoogte van de molens.

Toplicht in de rechtszaal
NOP Agrowind vindt dat de stichting zich druk maakt om niks. Het bedrijf had zelfs een toplicht meegebracht naar de Raad van State. Nadat het toplicht was ontstoken, was er op de wanden van de rechtszaal een strakke felle horizontale lichtband te zien. “Die band is bedoeld voor vliegtuigen die van een grotere afstand naderen. Niet voor vliegtuigen die er al boven vliegen. Het licht straalt ook niet naar beneden uit, zodat de vogels en vleermuizen er geen last van hebben”, zei een specialist van NOP-Agrowind.

Ooggetuigen spreken elkaar tegen
Een woordvoerder van de provincie vertelde dat hij zelf bij de windmolens was gaan kijken en daar geen felle lichtflitsen had gezien. Een woordvoerder van de stichting zei juist met eigen ogen te hebben vastgesteld dat het licht wel zichtbaar is op de grond.

De Raad van State beslist binnen enkele weken of de toplichten extra moeten worden afgeschermd. 

 

reacties (11)

 • Greetje

   

  Waar maken de mensen zich druk als wij bij Lelystad rijden dan weet ik dat we haast thuis zijn.

  reageer
 • Kritiesj

   

  Volgens mij zijn de enige vogels die er last van hebben,die rare vogels van die stichting, die zien ze echt vliegen.

  reageer
 • Klaas

   

  Afgrijselijk die rode irritante knipperende lichten. Spuuglelijk ook dit windpark. Je moet je diep schamen als je aan dit windpark hebt meegebouwd.

  reageer
 • Het blijft onogenlijk!

   

  De Rode lampen in combinatie met de witte lampen is werkelijk een afbreuk voor het polderlandschap .Het landschap is verstoord met dergelijke bakens of je nu uit Drenthe ,Friesland of Overijssel komt aanrijden het is gewoonweg licht vervuiling.Iedereen heeft soms de mond vol van de lichtvervuiling van de openbare verlichting en de kassen en nu kruipt men in allerlei bochten. Waarom maakt men het spectrum van de lampen niet anders??? Door met spiegels de lichtbundel naar boven te laten schijnen in plaats zijwaarts .Met doet geen enkele moeite om het anders te maken, Zelfs een proef blijkt niet aan de orde te komen! Dit noemt men arrogantie .

  reageer
 • whoknows

   

  Tja die vuurtoren op Urk heeft al jaren een felle licht, maar ja daar klagen ze nooit over

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Janse

   

  Je woont in emmeloord en je ziet die lampen? Knap staaltje door gebouwen en bomen heenkijken. Woon zelf in het buitengebied en zie die lampen als ik de gordijnen open laat. Wat een gezeur zeg! De meeste vogels vliegen zich dood tegen ramen en hoogspanningsdraden en komen om in het verkeer. Mensen die terug willen naar de steentijd, dikke pech. We leven in 2016.

  reageer
 • Jan

   

  Die man van de stichting is bijziend.

  reageer
 • Bergerac

   

  Dit komt op mij over dat men spijkers op laag water aan het zoeken is.

  reageer
 • Gerard

   

  Staat juist mooi savonds al die lampjes

  reageer
 • Dirk

   

  Belachelijk dat iemand durft te beweren dat je geen felle lichtflisten ziet. Ik woon in Emmeloord, wat ongeveer 13km verderop ligt, iedere dag de lichten en als ik ze zie denk ik altijd "Je zal er maar vlak bij wonen" Vliegtuigen hebben op die hoogte niks te zoeken, zo moeilijk is dat niet. Dus de minimale vlieghoogte boven land van 150 meter naar 300 meter brengen en al die lampen kunnen uit.

  reageer
 • Pieter

   

  Straalt niet naar beneden uit. Als je vrijwel recht onder een molen staat dan zie je delampen dus echt wel.

  reageer
 • Jan2

   

  Gelukkig maar, anders kunnen ze de lampen beter uit laten

 • Jan

   

  Je ziet de lampen, alleen schijnen ze niet naar beneden

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert