Voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kan beter

LELYSTAD
Burgemeester en wethouders in Lelystad maken zich zorgen over het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in de stad. Uit de Onderwijsmonitor 2016 blijkt dat de resultaten van deze types onderwijs onder het landelijk gemiddelde liggen.

Het college noemt het verder opvallend dat in het derde jaar van het voortgezet onderwijs ruim 40 procent van de leerlingen een ander type onderwijs volgt dan oorspronkelijk was geadviseerd. Met scholen zouden inmiddels al afspraken zijn gemaakt om dit grote aantal overstappers te voorkomen en verlagen.

Basischolen doen het beter
Uit de monitor blijkt dat het met het basisonderwijs in Lelystad beter gaat. Nieuwe generaties instromers presteren beter dan hun voorgangers. Volgens de monitor komt dat mogelijk doordat kinderen tegenwoordig al op de peuterspeelzaal en in de eerste twee klassen van de basisschool beginnen met leren.

De onderwijsmonitor wordt elke twee jaar opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Gekeken wordt naar de stand van het onderwijs in Lelystad, van het basisonderwijs tot en met het beroepsonderwijs.

reacties (4)

 • Ruben

   

  Het lijkt me dat burgemeester en wethouders zich wel degelijk zorgen mogen maken over het basisonderwijs in Lelystad, aangezien de openbare stichting (stichting school) de stichting is met de meeste zwakke scholen van Nederland. Drie van de scholen van deze stichting beschikken niet over het basisarrangement: een school is zwak, twee scholen zijn zelfs zeer zwak. (Bron: inspectie van het onderwijs, december 2016) Puntje van aandacht?

  reageer
 • lystedeling

   

  Zojuist in ochtendkrant gelezen: Hogeschool Windesheim heft een tekort van 3.500.000,-- Gemeenteraad van Lelystad aarom vordert U zeker die miljoen euro niet terug, wat van een kale organisatie kun je niet plukken.

  reageer
 • Dirk2

   

  Vreemd artikel! Het ging toch zoveel beter? Die propaganda was overal te lezen. En nu zegt datzelfde college dat het niet zo is nu er extern onderzoek gepleegd is? Wie houdt nu wie voor de gek? Overigens was het publiekelijk wel bekend dat het niet beter maar juist slechter gaat! Maar ja, wat weet de burger er van.....

  reageer
 • Jeroen

   

  Wordt ook tijd voor modernisering, in de plaatsen om ons heen worden de lessen grotendeels digitaal (computer) gegeven en hier is het onderwijs nog net zo als in de jaren 80/90. De maatschappij is al vele stappen verder dan de voortgezet onderwijs scholen in Lelystad. Het is niet voor niets dat er steeds meer kinderen uit Lelystad kiezen voor onderwijs buiten de stad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert