Lelystad huisvest als eerste alle statushouders

FLEVOLAND
Als eerste gemeente in Flevoland is het Lelystad gelukt om in 2016 alle vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. In een brief aan de gemeenteraad meldt het college van burgemeester en wethouders dat de 204 vergunninghouders een woning hebben. De laatste zes krijgen binnenkort een huis aangeboden.

Noodopvang dicht
Omdat sinds het akkoord met Turkije een einde is gekomen aan de grote stroom vluchtelingen, werden in september van dit jaar twee opvanglocaties in de stad samengevoegd. Op 1 januari sluit de laatste noodopvang aan de Schepenen. In de eerste helft van 2017 moet Lelystad 58 vergunninghouders permanent onderdak bieden.

'Van statushouder naar stedeling'
Als het om de inburgering van statushouders gaat, is de gemeente met drie pilots gestart om van deze nieuwe groep stedelingen te maken. Het Werkbedrijf Lelystad plaatst hoger opgeleide statushouders op werkervaringstrajecten passend bij hun opleiding. Te denken valt dan aan arts in een ziekenhuis of ingenieur op een technisch bureau.

Ook worden statushouders begeleid die ervaring en of ambitie hebben om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. 

Mogelijk extra taalles voor kinderen
Het derde initiatief is gericht op kinderen. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om met extra aandacht de jongste groep versneld de Nederlandse taal te leren.


 

reacties (49)

 • Pzaal

   

  En de mensen die al jaren op de wachtlijsten staan? Die krijgen elke keer het vingertje nee toegewezen. Heerlijk dit NEE!derland.

  reageer
 • Maaike

   

  Voor iedereen die PVV wil gaan stemmen lekker doen. Alleen niet komen huilen dat een rechtse partij met een veroordeelde leider de beloftes niet na kan komen. En onze handelspositie in Europa/ wereld gaat verzwakken. De bijstand zeker niet gaat veranderen of mensen aan een baan gaan helpen want enige focuspunt is immigratie.

  reageer
 • Hannes

   

  Je bedoelt vast en zeker de banken crisis!.

  reageer
 • Hannes

   

  Je bedoelt vast en zeker de banken crisis!.

  reageer
 • Louise

   

  Eigen bewoners laatst? Sorry hoor, heeft u een dak boven het hoofd, uw familie in de buurt, sociaal vangnet in de vorm van uitkeringen en bijdragen? Bent u veilig in uw eigen land. Kunt u iedereen gewoon verstaan? Hebben uw kinderen recht op onderwijs? Of is het gewoon nooit genoeg voor sommigen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Dat gaat dan geen oplossing bieden. Die blonde held uit Venlo loopt op sokken als puntje bij paaltje komt. Misschien kan een vakantiereisje naar Aleppo je tot enige deemoedigheid stemmen? Vergeet niet dat de huidige welvaartsverschillen in Nederland door de rechtse regeringen van de afgelopen 25 jaar zijn veroorzaakt. In goede tijden gaat het veel mensen beter, dus dan valt het mee, maar een crisis hakt er meteen hard in.

  reageer
 • Koossie

   

  Heel herkenbaar, ik zal persoonlijk niet op de pvv stemmen maar ik snap hoe deze partij zo groot wordt, hulp aan asielzoekers is prima, maar help ook de eigen bevolking die hulp nodig heeft,en dat wordt,ik spreek uit ervaring, niet gedaan

  reageer
 • Ester

   

  Wij zitten al jaren op bijstandsnivo door de crises. Al heel vaak bij de gemeente aangeklopt voor hulp en nooit gekregen want het potje was leeg. En nu lees ik dat er voor die asielzoekers aan alle kanten hulp wordt gegeven. Dit maakt mij woedend. Ik weet op wie wij gaan stemmen.

  reageer
 • elisabeth

   

  precies zo is het

  reageer
 • Dirk2

   

  Het gaat hier niet om de positie van de statushouders. Deze mensen zijn veelal slachtoffer in eigen land. Dat is triest genoeg. Veel erger is onze linkse politiek die steeds meer bereid lijkt al onze normen, waarden te verdoezelen en zelfs onze Christelijke identiteit wenst te verwerpen. Waar is onze multiculturele samenleving gebleven? Volgens mij kan het prima werken als iedereen die Nederland binnenkomt zich aanpast zoals ook wij ins overal en altijd dienen aan te passen in taal, religie en gewoonten. Als het linkse bolwerk dat nu ook eens wil begrijpen zal een politieke tweespalt voorkomen kunnen worden en kan Nederland zich uit de verdomhoek werken.

  reageer
 • Maaike

   

  Heel trots op onze gemeente! Mensen die uit oorlogssituaties komen verdienen onze steun en dit laat zien dat Lelystad altijd klaar staat voor wie dan ook.

  reageer
 • Bertus

   

  Nou, daar moet je trots op zijn zeg!!!!!! Eigen bewoners laatst.

  reageer
 • Lexxie

   

  In Maart komt de afrekening van de links elite

  reageer
 • en wat het ergste is ,ze trekken zich niets aan van commentaaren dat er bv mensen al jaren op een wachtlijst staan voor een woning,weet je wat het is Lelystad zal hier wel een hoop geld voor ontvangen.

  reageer
 • Jip

   

  Gelukkig voor de Lelystedelingen.

  reageer
 • Bert

   

  Wilders heeft gelijk Dit land is ziek. Na volgend jaar maart wordt het een stuk beter zonder die linkse nietsnutten

  reageer
 • Cindy

   

  En ik zit al noodgedwongen 4 jaar in een veel te dure woning ( 830 euro p.m. in mijn eentje met 2 pubers) omdat de woningbouw nog geen woning voor mij heeft. Ik vond al dat de laatste tijd zo weinig eengezinswoningen op de website stonden. Ben hier geboren en getogen al 41 jaar..... en Lelystad staat niet voor mij klaar?

  reageer
 • Hannes

   

  Almere kan altijd nog voor de stad reclame maken. Iedereen blij.

  reageer
 • Jordy

   

  Je weet het weer mooi te vertellen met je linkse praat, de wereld is van iedereen, kom laten we een boom knuffelen of hey wat maakt het uit dat je wat moet inleveren om iemand anders een mooier bestaan te geven! Neen!! Om de wereld beter te maken moet men eerst het eigen land gezond maken? Deze is jarenlang vergriept. Zodra het beter gaat in eigen land ben ik zelfs bereidt geld te sturen, en trouwens van alles en nog wat willen hebben is niets mis mee mits je het kunt betalen, dan floreert de economie, kunnen de belastingen omlaag en hebben de armere onder ons ook meer zekerheid en toekomstperspectief. Maargoed links volk zijn wat dat betreft hardkoppig en willen maar niet doorzien dat het probleem alleen maar groter wordt. Snap ook niet waarom ik hier nog op reageer, maar tis heel frustrerend!

  reageer
 • Lies

   

  Ik zal je vertellen dat dat niet gaat gebeuren, de bezem erdoorheen halen. En waarom niet? omdat Geert zal moeten samenwerken met andere partijen om de meerderheid te krijgen. Dus ook zijn beloftes zullen niet allemaal nagekomen worden net als in de huidige regering. Maar laat hem maar aan de 'macht' komen dan valt ie door de mand. Als je haat zaait zal je haat oogsten...is dat wat we in dit land willen?

  reageer
 • Nicole van Hulsen

   

  Alle vluchtelingen? Wordt hier bedoeld: alle vluchtelingen die in Lelystad in de Noodopvang hebben gezeten? Dat dacht ik niet........Er waren genoeg vluchtelingen die terug wilden komen naar Lelystad. Voor diverse vluchtelingen is deze wens in vervulling gegaan, maar voor heel veel ook niet. Helaas. Als voormalig manager van de Welkomwinkel van het Rode Kruis in Lelystad, stond ik in veel contact met deze vluchtelingen. Velen van hen gaven aan om in Lelystad te willen wonen, maar werden door het COA elders geplaatst in Nederland. Ik heb als privépersoon nog gecommuniceerd met Marcel van Kersbergen, de ambtenaar die over deze materie ging. Wat ik ook probeerde.......het werd afgeschoven op de beslissingen die het COA had gemaakt. Om nou te zeggen dat de gemeente Lelystad hun best heeft gedaan voor ALLE vluchtelingen? Nou nee...........helaas niet!

  reageer
 • Jip

   

  Chapeau chapeau Gemeenteraad van Lelystad. Wat hebben jullie fantastische werk geleverd. Zo nu kunnen jullie weer hard aan het werk voor de eigen inwoners en zorgen voor woonruimte, werk en zorg. Maak niet uit wat het kost de COA betaald.

  reageer
 • Jip

   

  Ik ben het helemaal met je eens Jan. Met veel andere reacties trouwens ook! Wat een belachelijk gedoe om deze mensen zo voor te trekken ten nadele van onze eigen belasting betalende inwoners en hun kinderen die geen woonruimte kunnen krijgen. Wat een stad...wat een land zijn we geworden. Mijn stem gaat ook naar Geert en hoop dat hij er eens flink de bezem door haalt.

  reageer
 • Hendrik

   

  Ik dacht toch dat onze bestuurders "volksvertegenwoordigers" waren. Jammer dat ze dat zelf dan niet door hebben. Maar dat gaat bij de komende verkiezingen natuurlijk wel goed.........

  reageer
 • .W.

   

  Lelystad hoeft geen reclame meer voor de stad te maken. In heel Nederland zijn we buitengewoon trots op deze stad vanwege de bijzondere prestatie die ze op dit punt geleverd hebben. Omdat ze dit zo goed kunnen stel ik voor om alle statushouders die elders niet gehuisvest kunnen worden naar Lelystad te verhuizen. Iedereen blij.

  reageer
 • Avd

   

  Hebben onze mond vol van discriminatie. Nou dit is een prachtig voorbeeld. Waarom kom deze statushouders ook niet op de lijst van woning zoekenden te staan.

  reageer
 • Jo

   

  Gefeliciteerd Lelystad. Dit hebben jullie goed gedaan. Jammer dat onze eigen kinderen geen woning kunnen krijgen. Maar, ach wat maakt dat uit.

  reageer
 • JS

   

  Ja dat is makkelijk als je je eigen bewoners op de wachtlijst laat staan en vreemdelingen voorrang geeft. Goed gedaan hoor lelystad......

  reageer
 • Bewoner van l elstar

   

  Lang leven de pvv hopen dat ze de grootst worden

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Nou of je daar zo trotst op moet zijn betwijfel ik. Als het (nog) langer had geduurd had je sommingen van hun zo kunnen frustreren dat zd misschien eerder geneigd waren teeug te gaan of tenminste hadden begrepen dat het hier in NL ook niet meer alles zo snel/soepel gaat.

  reageer
 • Barbara

   

  Schoonmaakwerk kan je veel opleveren, ik heb het jaren moeten en kunnen doen naast 2 andere deeltijd HBO banen om aan een basisinkomen te komen. Schoonmaakwerk levert trouwens snel resultaat op waar jij en anderen ook snel plezier van kunnen ondervinden. Is belangrijk voor de schoonmaker! Je bent uiteindelijk geen sloofje die pissig over zichzelf als slaafje wil gaan denken en vermoedt dat een ander straffeloos over de pot mag piesen en jij met je dweil en dichtgeknepen neus er overheen mag hangen. Niet iedereen kan dat opbrengen. Maar ook ziet niet iedereen ook het avontuur daarvan in! Meeste mensen ontlenen hun zekerheid aan een vast inkomen, leuk huisje, met in de tuin een boompje en voor op schoot een beestje en daar is absoluut iets voor te zeggen. Die gewenste zekerheid staat zeker in een schril contrast met de onzekerheid van je bestaan die hoe of je het ook wil wenden of keren je denken prikkelt om andere mogelijkheden te ontdekken waar je je behoefte aan een samenlevingsgevoel en zelfverzekerdheidgevoel mee kunt blijven onderhouden. Woede over zo'n situatie dekt de lading niet, beter kun je inzetten om een gezonde herverdeling van samenleving proberen mogelijk te maken en Wilders niet als persoon te adoreren of te berechten maar in te willen zien dat ieder mens recht en plicht heeft om zijn persoonlijke talenten aan te wenden binnen in de veranderende maatschappij. Het louter willen hebben van alles en nog wat gaat vaak recht in tegen het welzijn en welvarendheid van een hele gemeenschap..

  reageer
 • grondstof

   

  Voor de optimisten die denken in 2017 een woning toegewezen te krijgen even het volgende. Ook in 2017 gaat Lelystad zijn uiterste best doen de dan aanwezige verblijfsvergunninghouders aan een woning te helpen. Even begrip en geduld voor de al jaren wachtenden, u komt aan de beurt als er geen vluchtelingen meer zijn.

  reageer
 • Jan

   

  Vluchtelingen, de echte dan, kun je best, een redelijk aantal dan, opvangen. Maar... Zodra het weer kan, terug naar land van herkomst. Wie heeft er ooit bedacht dat je dan maar gelijk de rest van je leven hier moet blijven? En dat hele akkoord met Turkije kost alleen niet klauwen met geld, maar is ook nog eens totaal niet te vertrouwen en of rendabel. Als je de echte cijfers er op na slaat, zijn er 1000 immigranten terug gestuurd. En dat voor maar 6 miljard? Hmm, per stuk is dat.. Als we de rekeningen zien wat in ons land één statushouder bij elkaar heeft gekost, dan denk ik dat er maar weinig mensen dit kunnen verklaren. Een select groepje heeft hier flink aan verdiend. Succes voor alle werkzoekenden en woningzoekenden.. Van Nederlandse afkomst dan!

  reageer
 • Lies

   

  En te denken valt aan leegstaand gebouw in het Lelycenter? waar eerst de vluchtelingen zijn opgevangen? want ja, daar kunnen toch nu ook mensen wonen? en qua omscholing moeten er ook voldoende kansen komen voor de lelystedelingen zelf...maar dit blijft natuurlijk ook een keus..

  reageer
 • lelystedeling

   

  Zo, dan zijn nu onze eigen inwoners die al jaren op de wachtlijst staan aan de beurt. Dit is echt om depressief van te worden.

  reageer
 • Willem dronten

   

  Dit is teksten van de inwoners die al jaren op een woning wachten Maar die wel mee mogen betalen

  reageer
 • Riek

   

  Toe maar ,,,Nederlanders graag even achter in de rij Wordt er moedeloos van Kijk ook niet meer naar het nieuws schijtziek van

  reageer
 • Paul

   

  en hoe zit het met de lelystedelingen die bij het werk bedrijf aankloppen om omgeschoold te worden omdat er dan meer kans is op een baan........ die krijgen nog steeds te horen daar is geen geld voor........ nu weet ik dus hoe dat komt....... hoe krijg je dat mensen tegen vluchtelingen zijn...... op deze manier

  reageer
 • Barbara

   

  Zijn nu mooie ((eventueel tijdelijke) ruimtes beschikbaar voor jeugdige woningzoekers in gebouw aan de Schepenen. Daar valt toch zeker aan te denken? En onderling over te onderhandelen met een firma als Centrada?

  reageer
 • Toch allemaal maar op Geerts stemmen Dan komt ook aan deze misstand een einde

  reageer
 • frits

   

  Wat doen we met de werkloze hoogopgeleide autochtonen? Die ondersteunen we niet, en pushen we om schoonmaker te worden of ander uitzendwerk te nemen.

  reageer
 • frits

   

  tuurlijk pamper ze maar op alle fronten , de eigen inwoners zijn verheven tot tweede rangs burgers , staat er status houder op je voorhoofd gaan alle deuren wijd open . ben je nederlander dan hoor je overal voor uw kunnen we niets doen , volgend jaar weet ik ook waar ik op stem zo dat de grote schoonmaak kan beginnen in dit land

  reageer
 • Ik sta ondertussen 8 jaar ingeschreven als woning zoekende maar nog niet aan de beurt en dan lees je dit... Ik word er een beetje ziek van. Maar ik weet dat ik niet boos moet zijn op de "vluchtelingen". Ik had het zelfde gedaan in hun situatie. Maar helaas zal ik wel op een partij moeten gaan stemmen die ze gaat verwijderen. Omdat ik nu toch wel het idee begin te krijgen dat ik als autochtoon benadeeld word.

  reageer
 • Jan

   

  En dat ten koste van alle mensen die al jaren ingeschreven staan en wachten op een woning. Centrada die weigert woningen met zwaar achterstallig onderhoud op te knappen maar wel torenhoge huren vraagt hiervoor en ondertussen de woningen tbv de vluchtelingen helemaal in nieuwstaat brengt. Gaat heel erg goed... en het maar raar vinden dat verontwaardiging ten opzichte van de vluchtelingen steeds groter word.

  reageer
 • Jacob

   

  Nu nog even hetzelfde doen voor de inwoners die al voor de komst van de vluchtelingen geruime tijd in de rij stonden voor een woning, en wellicht mede daardoor nog immer staan.

  reageer
 • henk

   

  ja natuurlijk en waar de blijft de woning voor mijn zoon

  reageer
 • Brie

   

  Ik gun ze hun woning hoor, absoluut, maar gezamenlijk met de normale urgente, houd dit dus automatisch in dat ik nog wel even kan fluiten naar een passende woning?

  reageer
 • Monique

   

  En hoe zit het met de ondersteuning van lelystedelingen??? Die moet je helpen om verder te komen. Deze vluchtelingen vang je op tot ze weer terug kunnen naar hun land van herkomst. het betreft toch opvang? Nee hoor we halen ze weer binnen om hier te blijven. Ik zeg stoppen met deze onzin. Opvangen prima maar niet op weg helpen om hier lekker te blijven. De mannen hun eigen land laten opbouwen, zeker de hoog opgeleiden. Geld investeren in onze eigen bevolking lijkt me niet verkeerd. Als je als zelfstandige wilt beginnen als nederlander krijg je echt niet alle hulp zoals deze groep. Dus waarom onderscheid maken? Ik ben zo klaar met dit soort geldverslindende acties.

  reageer
 • C van Dijk

   

  En ik wacht maar weer wat langer. Doe ik al twee jaar. Ik weet waar mijn stem naar toe gaat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert