Lelystad huisvest als eerste alle statushouders

FLEVOLAND • Vr 9 december 2016 | 11:51 • Vrijdag 9 december 2016 | 11:51
Als eerste gemeente in Flevoland is het Lelystad gelukt om in 2016 alle vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. In een brief aan de gemeenteraad meldt het college van burgemeester en wethouders dat de 204 vergunninghouders een woning hebben. De laatste zes krijgen binnenkort een huis aangeboden.

Noodopvang dicht
Omdat sinds het akkoord met Turkije een einde is gekomen aan de grote stroom vluchtelingen, werden in september van dit jaar twee opvanglocaties in de stad samengevoegd. Op 1 januari sluit de laatste noodopvang aan de Schepenen. In de eerste helft van 2017 moet Lelystad 58 vergunninghouders permanent onderdak bieden.

'Van statushouder naar stedeling'
Als het om de inburgering van statushouders gaat, is de gemeente met drie pilots gestart om van deze nieuwe groep stedelingen te maken. Het Werkbedrijf Lelystad plaatst hoger opgeleide statushouders op werkervaringstrajecten passend bij hun opleiding. Te denken valt dan aan arts in een ziekenhuis of ingenieur op een technisch bureau.

Ook worden statushouders begeleid die ervaring en of ambitie hebben om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. 

Mogelijk extra taalles voor kinderen
Het derde initiatief is gericht op kinderen. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om met extra aandacht de jongste groep versneld de Nederlandse taal te leren.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel