Burgemeester: uitspraak Wilders doet denken aan Erdogan

DRONTEN
De uitspraak van PVV-leider Geert Wilders zaterdag in De Telegraaf dat hij schoon schip wil maken in Nederland, doet burgemeester Aat de Jonge van Dronten denken aan het optreden van de Turkse president Erdogan. De Jonge: "Alsof Wilders iedereen die hem niet welgevallig is, aan de kant wil zetten." Na de coup in Turkije liet Erdogan duizenden mensen ontslaan en oppakken. 

Wilders deed zijn uitspraak in reactie op zijn veroordeling. De rechtbank achtte bewezen dat de PVV-voorman zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Dat deed hij in 2014 door aanhangers van de partij te laten scanderen dat er minder Marokkanen in Nederland moesten zijn. 

Burgemeester Aat de Jonge deed aangifte tegen deze uitspraken. Dat dit nodig was, beschouwt De Jonge als een zwarte bladzijde in de geschiedenis. "Ik vind het heel erg dat het zover heeft moeten komen. Toen ik de uitspraak van de rechter hoorde, heb ik niet zitten juichen, mochten mensen dat denken."

reacties (40)

 • Stephan

   

  Ik vind het hypocriet dat dhr. Wilders wel zijn zegje in de rechtbank opeist terwijl hij diezelfde rechtbank veelvuldig zijn minachting laat blijken. De rechterlijke macht is onafhankelijke en toetst aan de wetten opgesteld door de wettelijke macht waar hijzelf al vele jaren deel van uit maakt. Het is een politicus onwaardig dat Wilders openlijk zoveel minachting voor de rechtelijke macht heeft. Overigens zal de PVV aardig wat water bij de wijn moeten schenken wil er een 3of zelfs 4-partijen kabinet komen onder zijn leiding waarbij een paar verkiezingsbeloftes zullen sneuvelen. Dan valt hem exact hetzelfde te verwijten als wat hij nu andere partijen verwijt. Ben benieuwd hoe zijn stemvolk daar dan op zal reageren.

  reageer
 • pieter

   

  Tijd voor de gekozen burgemeester !! dat achterkamertjes, politieke kliekjes en dat "ONS kent ONS" gedoe levert vaak niet het beste op.

  reageer
 • watisermismee?

   

  Vind zelf ook dat na dit schandalig politiek proces Nederland niet langer vrijuit gaat als zijnde een democratie welke de rechten van de mens respecteert. Niet alleen de rechtelijke macht moet op de schop, ook zullen de politieke elementen welke het leven van de burger hebben uitgebuit voor eigen gewin berecht moeten worden. De huidige politiek heeft te lang gepoogd onze vrijheden te onderdrukken, na de tweede wereldoorlog werden de communisten gedemoniseerd, Pim Fortuin gedemoniseerd nu al decennia wordt Geert Wilders gedemoniseerd met de media welke zogenaamd neutraal behoort te zijn als hoofdsponsor van de heden opgelegde wanstaltige politiek. Het vergelijk met Erdogan is mij niet duidelijk, de politiek van Erdogan lijkt meer op het de heersers-politiek van dit kabinet heden. De bevolking opruien is zeer dom van dit heerschap, het zou goed zijn dat hij nu per direct aftreed als burgervader.

  reageer
 • Jip

   

  Zat heeft niet zitten juichen.....wanneer komt deze man wel een keer in beweging?

  reageer
 • Rietje

   

  De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Meneer aat negeert zelf de wetgeving. Frank is daar een helder voorbeeld van. De gehele gemeenteraad siddert en huivert.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jo

   

  Het wordt echt hoog tijd voor een gekozen burgemeester en niet een burgemeester die de overtuiging heeft zelf heel goed te zijn.....

  reageer
 • Willemsen

   

  Is die erdogan al op de hoogte van de kritiek die deze burgermeerster op hem heeft?

  reageer
 • Henk

   

  Eindelijk na jaren van populisme en zonnekoning gedrag zegt Aat iets zinnigs!!! Ga zo door (nog anderhalf jaar) en wie weet gaan we ook zo na je pensioen over je denken

  reageer
 • pieter

   

  In het verleden waren C D A ers niet vies van Wilders, weet U nog partijbijeenkomst in Arnhem !!! macht lonkt !!!

  reageer
 • frits

   

  Aat de Jonge laat zich door het christendom leiden, Erdogan door de islam. Wilders laat zich niet door het geloof leiden, maar door de 'popular vote'. Wie heeft nu wat met wie gemeen?

  reageer
 • Barbara

   

  Het lijkt op een drieeenheid, maar tot dusver geen heilige (lees helende)

 • Van Haven

   

  Wilders heeft zijn eigen religie geschapen... En is een fanaticus. Minstens zo eng... Dus ja, hij heeft veel met Erdogan gemeen.

 • Brinkman

   

  Waar bemoeit deze deze burgemeester zich mee . Zelf beheerd hij in Dronten een dictatuur. Misschien zelf in de landelijke politiek gaan en Dronten verlossen van zijn persoon .

  reageer
 • Bo

   

  Nou ik vertrouw Wilders meer dan een nietszeggend dom mannetje uit Dronten die nog nooit iets gepresteerd heeft en zich burgemeester mag noemen. Walgelijk mannetje.

  reageer
 • Koos

   

  En wat heeft Wilders tot op heden gepresteerd ? Overal tegenaan schoppen en nergens een oplossing voor hebben. Als gedoogpartner heeft hij maar zo Rutte 1 laten vallen. Daar komt bij dat de heer Wilders niet in staat is om een fatsoenlijke ministersploeg samen te stellen. Het lukt hem nog niet eens om een kamerfractie bij elkaar te houden. En zo'n iemand moet Nederland gaan leiden ? Ik moet er niet aan denken!

 • pieter

   

  redeplein-debacle en de teloorgang van winkel-centra,

 • Johan 82

   

  Nu is er meteen al 1 duidelijk verschil: Wilders is door best wel veel mensen geheel democratisch verkozen en zijn groep aanhangers is stijgende. Ik geloof niet dat er ook maar 1 burger democratisch heeft kunnen kiezen wie de burgemeester van Dronten is. Misschien heeft DE Jonge zelf wel meer overeenkomsten met Erdogan dan Wilders.....

  reageer
 • Jacob

   

  Aan de Jonge voelt de bui al hangen.

  reageer
 • Hannes

   

  Zo zal er nog genoeg partijen zijn die schoonschip moeten maken; En dat laat je niet aan iedereen weten wat je weg gaat gooien; Zo zal er nog velen stemmers zijn die twijfelen met welke partij/rotzooi waar ze schoonschip mee kunnen maken!.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe herkend men zijn eigengevoelswaarde voor een gekozen partij.

 • Linda

   

  Ik denk nu , u bent tegen dhr Wilders nou daar hebben wij weinig van gemerkt en nu doet u ook nog aangifte in Den Haag Hoe kunt u aangifte doen als u en uw medewerkers nog erger zijn als de uitspraken van dhr Wilders maak eerst u eigen straat schoon

  reageer
 • Bas

   

  Hoe durft deze niet gekozen Rotterdamse zogenaamde Drontense burgemeester deze uitspraken te doen. En de enorme achterban dan (de meerderheid) van de Nederlanders zijn beter dan, zo niet van meer waarde dan deze grijze burgemeester die graag de boel ophitst. Nou in Dronten is hij verre van populair

  reageer
 • Esveen

   

  Hij was al een paar weken niet in het nieuws. Zo geef je Wilders alleen meer steun. Een beetje beter nadenken voor je als burgemeester reageert. Een beetje dom.

  reageer
 • Bert

   

  Ik stem niet op wilders maar ben het soms behoorlijk met hem eens. Gelukkig dat hij er is om de andere partijen eens goed wakker te trappen. Ik hoop dat ie dat nog lang kan doen, zolang het nodig is. Alle pamperende partijen hebben een vacuum geschapen die vanzelf wordt opgevuld en waar ze zelf aan mee hebben gewerkt. Het is ze zelfs aan te rekenen, door continue een deel van de bevolking te negeren krijg je uiteindelijk een flinke, democratische, correctie.

  reageer
 • Flevoburger

   

  De enige die van het hele "aangifte geburen" uiteindelijk beter wordt is Wilders. Overigens is het bestrijden van Wilders puur symptoom bestrijding. Misschien zou men beter eens naar de oorzaak van het succes van Wilders en andere ultra rechtse groeperingen in de landen om ons heen kunnen kijken. Het is voor een burgemeester niet handig om zich vanuit zijn/haar functie te bemoeien met politieke zaken of het zou moeten zijn om iets van de polarisatie ( volgens mij 1 van de bouwstenen van het succes van Wilders ) weg te halen in plaats van aan te wakkeren. Wat zullen bijvoorbeeld de Erdogan aanhangers in NL van dit standpunt vinden? Overigens maakt Merkel al een behoorlijk zwaai naar rechts hoor. Ze benaderd het vluchtelingenvraagstuk al een heel stuk anders. Ook bij haar spelen de aankomende verkiezingen een dominante rol...

  reageer
 • Lies

   

  Laat Wilders maar aan de macht komen (liever niet) dan valt ie vanzelf door de mand! deze man kan alleen maar schreeuwen en haat zaaien. En als Nederland ziek is wat doet ie hier dan nog?!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wilders zal waarschijnlijk de verkiezingen wel winnen, maar een meerderheidskabinet formeren gaat hem niet lukken. Hoogstens zal de VVD met hem willen regeren, maar dan komt men nog steeds niet aan de 76 zetels. Er zal dus daarna pas een meerderheidskabinet ontstaan als vier of misschien wel vijf partijen deelnemen. VVD-CDA-D66-PvdA-GL-SP...zie je het voor je? Wie bij de volgende verkiezingen een rechtse koers wil moet VVD stemmen, wie een linkse koers wil stemt GL, en wie het niet weet D66. Die twee partijen maken de grootste kans op regeringsdeelname.

 • Klopt

   

  Klopt helemaal, maar dan maak ik mij wel zorgen......

 • Cees Dekker

   

  Meneer De Jonge bekritiseert de heer Wilders. Mag natuurlijk. Hij verwijt de heer Wilders, het niet eens te zijn met de rechterlijke uitspraak. En hij vindt dat de heer Wilders geen kwalificaties mag geven aan de rechters. Vreemd. Volgens meneer de Jonge, net als volgens de betreffende rechters, geldt dus de vrijheid van meningsuiting niet -althans niet in dezelfde mate als voor andere politici- voor de heer Wilders. Ik heb meneer De Jonge namelijk helemaal niet gehoord toen linkse politici (de heren Oudkerk, Spekman en Samsom) veel straffere uitspraken inzake Marokkanen hebben gedaan dan de heer Wilders. Meneer De Jonge blijkt door zijn uitspraken tot de grote groep ontkennende, wegkijkende, politiek-correcte polictici te behoren, waar Nederland het zeker niet van moet hebben. Voor veel problemen is het tijd voor een ander beleid. De heer Wilders is zeker niet zonder fouten, maar hij moest maar een keer de kans krijgen, Nederland beter te maken. Velen zullen hem op 15 Maart die kans gaan geven.

  reageer
 • Ikke

   

  Een kans geven, ja daar maak ik mij zorgen over, hij is een nerveus nep mannetje!

 • Vrolijk frietje

   

  Herkend onze burgervader zichzelf hier ook in dan ?!!!!

  reageer
 • Anoniem

   

  Widers is God kwijt en gaat ook nog boven de wet staan.Waar gaat dit heen?

  reageer
 • J modaal

   

  De heer Wilders is de leider van een extreem linkse actiegroep zonder leden, die de rechtstaat en ons parlement nep noemt. Maar daar al jaren en jaren zit. Met geheime sponsors in Rusland of zo, daar wil hij niet over praten.

  reageer
 • almere

   

  ik heb t idee dat aat de jonge ergens aangifte van gedaan heeft maar hij niet wist waar voor , meneer aat heeft zeker geen last van een bepaalde bevolkings groep in zijn dorp ? waar andere steden vol mee zitten en elke dag overlast van hebben . dat is waar meneer wilders wat tegen wil doen hij zegt wat miljoenen mensen denken in t land meneer aat de jonge moet geen domme vergelijken maken , en wat daar in turkije gebeurt is een binnelandse aangelegenheid daar dienen we ons buiten te houden . maar ik denk ook dat meneer de jonge geen last heeft van die bevolkings groep in zijn dorp nou meneer de jonge neem er eens 400 in je dorp daar en dan horen we uw wel over een jaar terug .

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik woon en werk ook in Almere, al heel lang. Ik ervaar echter geen specifieke overlast van de groep waar u op doelt ... Ik vind de vergelijking die deze burgemeester maakt helemaal niet dom, Wilders laat al zien dat hij hetzelfde wil als Erdogan doet, alleen diegenen en datgene respecteren wie en wat in zijn straatje past. Er zijn miljoenen mensen die het met Wilders eens zijn, gelukkig staan nog veel meer mensen niet achter zijn gevaarlijke en verwerpelijke ideeën.

 • Schaapjes

   

  Is dat dezelfde heer Erdogan waar de EU zaken mee doet??

  reageer
 • Chantal

   

  Een burgemeester die zelf zich niet houdt aan de uitspraak van de rechtbank in oa de uitspraak van Frank Patat kan je toch niet serieus nemen. Of je het eens bent met frank of niet ook een burgemeester dient zich te houden aan deze uitspraak!!!

  reageer
 • Frank

   

  En zo is het!!

 • Miranda

   

  De burgemeester heeft volkomen gelijk. Wilders is gewoon een enge man die de boel ophitst.

  reageer
 • Jeroen

   

  Volgens mij snapt deze meneer niet dat een burgemeester "boven" de politiek moet staan. De PVV is volgens mij (nog) niet in de raad van Dronten, maar evengoed hoort hij zich afzijdig te houden. Je kan het wel of niet eens zijn met Geert, maar tot op heden spreekt hij namens een groot aantal Nederlanders, gaan we die ook "buitensluiten" ? Een discussie is volgens mij een veel betere oplossing dan enkel geschreeuw (van twee kanten).

  reageer
 • CT

   

  Jeroen je hebt helemaal gelijk. Met elkaar in discussie gaan. Maar daar krijg je bij Wilders helemaal geen kans voor. Hij twittert, komt niet op tv in praatprogramma's etc. Grover nog hij moet helemaal niets van meepraten hebben. Hij heeft geen partij, je kunt niet meedoen en denken. Je hebt alleen meneer Wilders te volgen. Hoe bedoel je inspraak in partij programma? Nee deze meneer is een dictator. Die meent alles te kunnen doen wat hij belieft. Ja dat doet Erdogan ook. En als iemand van professoren tot rechtbank het meent anders te zien als Wilders moet hij ontslagen worden. Hoor het hem nog roepen. En er komt geen MP Wilders. Hij loopt weg voor alles wat er gedaan moet worden. Dat leert het verleen ons. En niet alleen in de kamer, maar bv ook in Limburg. Liep zijn partij ook uit de staten. De meeste bij de PVV zijn gelukzoekers.

 • Emma

   

  Volgens mij hoort de heer Wilders zich aan de regels van onze rechtsstaat te houden. Hij denkt echter 'boven' de gewone burgers te staan ... Dat deze burgemeester zich hierover uit durft te spreken vind ik bewonderenswaardig!

 • KC

   

  Ik heb deze burgemeester echt niet hoog staan, maar in deze heeft helemaal gelijk. Er moeten meer burgemeesters hun mond open te doen voor dat Wilders of Erdogan het voor het zeggen krijgen. Als dat zo is ga ik naar een Scandinavisch land.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Wel ja, laat deze burgemeester ook nog maar wat olie op het vuur van de opruierij gooien. Weet de arme man wel waar hij het over heeft? Bespottelijk en oerstom om Wilders te vergelijken met dictator Erdogan.

  reageer
 • Barbara

   

  Helemaal eens, waarom zou je zoals deze meneer doet op Twitter de aandacht naar je toe willen trekken met denkbeelden die je van je pad afhouden. Niks moedigs aan. We hebben ook al eens een advocate gehad die aandacht tekort kwam.

 • mindseye

   

  zo te lazen zijn er mensen bij die het toejuichen dat wilders veroordeelt is. als deze mensen zo slim zijn moeten ze eens gaan opzoeken wat deze veroordeling betekend voor ons allemaal. ik bedoel daarmee wat de mogelijkheden zijn door deze uitspraak. mensen uit dorpen weten niet wat de mensen allemaal mee moeten maken in de grote steden ,enkel en alleen door 1 bevolkingsgroep. de rest weet zich namelijk over het algemeen goed te gedragen ,daar hoor je ook niemand over. in andere landen idem dito.

  reageer
 • Emma

   

  Ik woon in een stad, ik kom dagelijks veel mensen tegen die dhr Wilders graag kwijt zou willen. Sommigen van hen misdragen zich, maar velen van hen zijn hardwerkende eerlijke burgers. Ik weet niet in welke stad u woont, maar ik ken echt ook veel mensen uit allerlei andere bevolkingsgroepen, autochtoon en allochtoon, die zich niet gedragen zoals wij graag zouden willen. Onzin en erg fout om er 1 groep uit te lichten.

 • Willem dronten

   

  Deze man is al een paar jaar de weg kwijt hij weet niet wat hij zeg

  reageer
 • Emma

   

  Je bedoelt Wilders, neem ik aan? Klopt, die is al jaren de weg kwijt en raakt steeds verder van het rechte pad!

 • Van Haven

   

  Mee eens. Waar blijven we als een politicus iedereen die het niet met hem eens is als vooringenomen en 'nep' wegzet, als een politicus de rechterlijke macht niet accepteert als deze niet in zijn straatje past.... ? Dan moet je inderdaad denken aan politici als Erdogan. Een bijzonder gevaarlijke ontwikkeling

  reageer
 • Jan

   

  Misschien moet meneer de Jonge maar eens nadenken over wat al die minderminderheden vinden van zijn geloofsovertuiging. En de waarden die staan voor Nederland volledig links, of rechts, laten liggen in hun paralle wereldje. Gaat hij nu ook roepen dat 'wir es schaffen' ofzo? Let op Aat, daar hebben een heleboel mensen enorm veel spijt van gekregen. Wilders vergelijken met Erdogan, dat klinkt iets wat Denk zou moeten zeggen, maar ja, die hebben natuurlijk heel andere belangen. Misschien doelde Wilders wel op het verdraaien van de wet, waarbij nu de Marokkanen als een ras (?) bestempeld zijn. En de interpretaties die daardoor een parlementarier die zegt wat een heel groot deel van de Nederlanders niet alleen denkt, maar ook wil...

  reageer
 • Ron

   

  Hoi Jan, Kleine kanttekening bij de afsluiting van je verhaal. Je stelt dat een groot deel van de Nederlanders er zo over denkt. Om te beginnen denk ik er al niet zo over maar belangrijker: in de peiling van gisteren kreeg de pvv tussen de 27 en 32 zetels. Op 150 totaal te verdelen zetels is dat nog altijd maar net 20% hoor. Dat wil zeggen dat het overgrote deel, 80%, het niet eens is met de standpunten van de heer Wilders. De kans dat Geert W. premier wordt acht ik voorlopig nog heel klein.

 • Henk

   

  Als inwoner vabn Dronten sta ik ook niet te juichen voor onze brrgermeester

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Burgemeester De Jonge; het is beter dat we de dialoog aan gaannrn dat we altijd in gesprek blijven. Met aangifte doen zorgt u voor polarisatie.

  reageer
 • Julia

   

  Ben ik helemaal met u eens. Het beste nieuws van afgelopen week was dat mevr.Vlog (PvdA) met het ouderenmanifest (PVV) in dialoog wil gaan. Dat is het, ga om de tafel zitten en praat met elkaar benoemt langs ekaar. Dhr.de Jonge moet zulke uitspraken niet doen als burgemeester en zeker niet omdat hij geen gekozen burgemeester is maar benoemd. Dan is het een politieke uitspraak en daar zit Dronten echt niet op te wachten.

 • RonH

   

  De dialoog aangaan met iemand die alleen zichzelf wil horen en zelf nooit in dialoog gaat als daar om wordt gevraagd... hoe stelt u zich dat voor ?

 • Jan

   

  Wat een mafkees..

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Moedige reactie van burgemeester de Jonge! En een terechte vergelijking met een man die Turkije snel naar de afgrond helpt. Meer dan 150.000 mensen werkloos, 50.000 verdacht of opgepakt, en minstens 200.000 Koerden en inwoners van Diyarbakir verdreven van huis en haard... Als dat de toekomst onder 'premier Wilders' is, verhuis ik naar Duitsland, waar Merkel hopelijk nog een keer premier wordt, die heeft het wel begrepen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert