Defcon.1-gangers voor de rechter

BIDDINGHUIZEN
Dertien bezoekers van dancefestival Defqon.1 stonden maandagochtend in Lelystad voor de rechter omdat ze afgelopen zomer tijdens het evenement in Biddinghuizen drugs bij zich hadden. In de meeste gevallen ging het om xtc-pillen, maar sommige hadden ook cocaïne, hash, GHB en amfetamine bij zich.

De meeste verdachten kregen een werkstraf opgelegd en een voorwaardelijke celstraf. Een vrouw en een man uit België moeten boete van respectievelijk 1000 en 2000 euro betalen. De verdachten die maandag moesten voorkomen, wilden tijdens het festival geen schikking treffen met justitie of werden verdacht van dealen.

Eén verdachte die vandaag terechtstond, had een tiental pillen bij zich om te verkopen. Veel geluk had hij daarbij niet: de eerste persoon die hij op het festival een pil aanbood, bleek een politieagent in burger te zijn. De man kreeg 40 uur werkstraf opgelegd. 

Schikking
Sinds enkele jaren kunnen bezoekers die op drugsbezit betrapt worden direct op het festival een boete accepteren. Wie dat doet, hoeft niet voor de rechter te komen, maar heeft vanaf dan wel een strafblad. Sinds vorig jaar zijn er op het festival ook advocaten aanwezig die verdachten adviseren over het wel of niet accepteren van zo'n schikking. Volgens het OM heeft dat ertoe geleid dat bezoekers minder snel akkoord gaan met een schikking.

32.000 euro aan boetes opgelegd
Defqon.1 trok in juni dit jaar 60.000 bezoekers. Volgens de politie werden er daarvan 101 aangehouden, in de meeste gevallen voor de handel in of het bezit van drugs.
In totaal werden tijdens het driedaagse festival 760 xtc-pillen in beslag genomen. Het OM legde via snelrecht voor 32.000 euro aan boetes op

reacties (2)

 • Henk

   

  Het bewijs dat de grootspraak van de advocatuur en spuiten en slikken niet waar was. Als ze nu worden veroordeeld krijgen ze en een zwaardere boete en een strafblad. Geldklopperij van de advocatuur

  reageer
 • Alex K

   

  Haha, dat begrijp ik van die advo's (Kassa)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert