Vogelgriep: steeds minder dode vogels gevonden

FLEVOLAND
Er worden steeds minder dode watervogels gevonden die zijn bezweken aan de vogelgriep. Zowel het waterschap Zuiderzeeland als Rijkswaterstaat krijgen fors minder meldingen van dode vogels. Werden er eerder honderden watervogels gevonden, nu gaat het maar om een paar dode dieren. Ook zijn er de afgelopen twee weken geen nieuwe plekken bijgekomen waar het virus is vastgesteld.

Verspreiding virus
Een maand geleden werden voor het eerst groepen dode watervogels gevonden. Dit was in het Wolderwijd bij Zeewolde, op het Veluwemeer en in natuurgebied Harderbroek. Later bleek het virus ook de doodsoorzaak van meeuwen op de Marker Wadden. Eind november brak vogelgriep uit bij drie eendenboerderijen in Biddinghuizen. Volgens epidemioloog Arjan Stegeman waren wilde vogels de bron van de bestemming daar.  

Het weer helpt mee
Dat het virus zich niet langer in Flevoland lijkt te verspreiden kan volgens Fokke Jonkman van het waterschap komen door het weer. Tijdens een koude periode, zoals we vorige week hadden, trekken de vogels verder naar het noorden. "De nieuwe besmettingen in Friesland, Texel en ook in Schotland wijzen erop dat de vogels naar het noorden zijn getrokken."

 

reacties (5)

 • Ron

   

  Naar het noorden?

  reageer
 • virus

   

  reactie op duivenmelker: NPO Veenedaal heeft hier niet mee ingestemd, maar er is een wettelijke verplichting. er valt niet te kiezen.. en als jij ze in deze periode toch uitlaat vliegen bega je een misdaad, en worden je duiven, die eventueel een besmettingsbron kunnen zijn, of tijdens hun vlucht in contact komen met het virus alsnog afgemaakt. er is momenteel grootte controle op de ophokplicht,ook voor hobby dieren. dus hou je hok nog maar een paar weken dicht.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik wist niet beter dat bij ergere koude de vogels niet naar het noorden maar juist richting het zuiden vertrokken?

  reageer
 • kees d.

   

  Ik snap toch niet dat NPO Veenendaal er mee heeft ingestemd da took duiven opgehokt moesten zijn. Iets wat je niet kan krijgen kan je ook niet overbrengen. En mijn hok moet nodig worden uitgemest en dat gaat beter wanneer de duifjes vliegen.

  reageer
 • duivenmelker

   

  Hoera, dan kunnen mijn beesies vanmiddag eindelijk weer los.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert