Begonnen met essenkap langs wegen

NOORDOOSTPOLDER
In Noordoostpolder is deze week begonnen met de kap van ruim 2.000 zieke essen langs verschillende wegen. Het gaat om een kwart van alle essen in de gemeente. Ze hebben essentaksterfte.

Bijna alle 8.000 exemplaren van deze boomsoort in Noordoostpolder hebben last van de ziekte. De bomen die nu gekapt worden, zijn zwaar aangetast door de essentaksterfte en zijn gevaarlijk. De bomen zijn afgestorven en kunnen omvallen. 

Schimmel
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, die groeit in de houtvaten van de es. Daardoor raken de vaten verstopt en sterven de takken af. De ziekte komt uit Midden-Europa, maar rukt ook in Nederland snel op. 

De aangetaste bomen staan niet alleen langs wegen in Noordoostpolder, maar ook in dorpsbossen en aan de rand van boerenerven. Op plekken waar grote gaten ontstaan vanwege de bomenkap, plaatst de gemeente andere bomen terug. Het gaat om de iep, esdoorn, linde en els. 

Ook kastanjebomen
Ook worden er ruim honderd kastanjebomen gekapt. Die zijn ook ziek en hebben last van de zogenoemde bloedingsziekte. Deze bomen worden tussen nu en maart gekapt en staan vooral in Emmeloord en de omliggende dorpen. De bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is te herkennen aan donkere vlekken op de stam, afgestorven bast en takken. 

Essentaksterfte grijpt om zich heen
Volgens Staatsbosbeheer zijn ook essen in de Flevolandse bossen massaal besmet met essentaksterfte. Van de 2.000 hectare essen in Flevoland is 95 procent besmet. In de afgelopen tijd zijn er al bomen in het Gelderse Hout in Lelystad gekapt. Ook in de stad zelf staan 500 besmette essen. 

Een oplossing voor het probleem is er nog niet, zegt Staatsbosbeheer. Op proefvelden wordt nu onderzoek gedaan naar de ziekte. De uitslag daarvan wordt volgend jaar verwacht. Gehoopt wordt dat er sterke essen zijn die resistent blijken of kunnen worden tegen de ziekte.

 

reacties (1)

  • Hj

     

    Deze bomen worden tussen nu en maart gekapt en staan vooral in Emmeloord en de omliggende dorpen. Volgens is dat dan overal!!!!!

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert