Geld voor museum Schokland en theater 't Voorhuys

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder gaat ruim 300.000 euro investeren in Cultuurbedrijf Noordoostpolder. De raad ging maandagavond akkoord met een voorstel van het college van burgemeester en wethouders. 

Het geld is bedoeld voor een opknapbeurt van Museum Schokland en theater 't Voorhuys in Emmeloord. Die voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, vindt het college. Zo zou de tentoonstelling over Schokland interactiever moeten worden, en de Beurszaal in het theater worden verbouwd. Op die manier moeten ze aantrekkelijk blijven voor zowel bezoekers als de zakelijke markt. 

Het Cultuurbedrijf Noordoostpolder bestaat naast het museum en het theater uit het Muzisch Centrum en de kunstuitleen in Emmeloord. 

reacties (12)

 • Steven Stedenwijker

   

  Het is algemeen belang dat het bestaat en beschikbaar is. Het is logisch dat de gemeenschap een deel van de basiskosten draagt.

  reageer
 • Crises

   

  Gelukkig kunnen kinderen uit arme gezinnen op muziekles en kennis maken met het theater. Waar het volgens mij omgaat is dat 70% subsidie nodig is om de exploitatielasten van het Theater enigszins te dekken en dat alles voor nog geen 4% van onze 47000 inwoners die jaarlijks dit Theater bezoeken.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Dat is nergens zo. Niet bij het voetballen en bij veel theatervoorstellingen ook niet. De gemeenschap zit vaak tientallen miljoenen in prof-voetbal en theater krijgen van de gemeenschap een taak met een bijdrage daarvoor. Zie ook concerten etcetera.

  reageer
 • Muziekles!

   

  Behalve de 'welgestelden' in het theater, zorgen de subsidies voor het cultuurbedrijf ook dat de kinderen van armelui op muziekles kunnen, en zelfs kennis kunnen maken met het theater. Basisvoorzieningen horen eet nu eenmaal bij!

  reageer
 • Crises

   

  Dit Theater draait voor 70% op gemeentelijke subsidie en is toegankelijk en laagdrempelig voor alle inwoners van Noordoostpolder. Althans dat wil men u doen geloven,echter sinds het uitbreken van de crises draait het theater met verlies door tegen vallende bezoekers aantallen. 2 miljoen voor het Cultuurbedrijf aan subsidie,waarvan 1 miljoen voor het theater dat zijn de feiten,waardoor de welgestelden flink profiteren van de belasting centen van alle inwoners en het klootjesvolk steeds meer moeite heeft om haar vaste lasten te betalen,laat staan zich een theaterbezoek kan veroorloven.Hoezo toegankelijk en laagdrempelig???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ja wen er maar aan. Alsof jij puur je eigen zorgkosten betaalt. Al rij je geen auto, je betaalt toch voor de wegen. En ga zo maar door.

  reageer
 • Emmeloord

   

  De realiteit is dat het theater voor 2/3 op subsidies draait. 1/3 is inkomsten van kaartjes ed. De gemiddelde theaterbezoeker kan prima de werkelijke kosten betalen voor een kaartje. Nu mag iedereen er aan mee betalen.

  reageer
 • J. van Ree

   

  Ja? Is toch redelijk normaal dat je de werkelijke kosten betaald via een toegangskaartje? Nu betalen alle burgers/belastingbetalers welke geen gebruik maken van deze diensten ook. En nogmaals wat is het verdienmodel van dit fenomeen, wie kan dit uitleggen? Als ik een koelkast koop betaal ik toch ook de werkelijke kosten? of wil jij er ook aan meebetalen?

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  De opbrengst van de verkochte kaartje is niet genoeg. U wilt liever alles aan de kassa afrekenen en niet een euro per jaar aan belastinggeld besteden?

  reageer
 • .\/\/.

   

  De kift

  reageer
 • Whoknows

   

  En weer wordt er extra geld gepropt in een bodemloze put. Ik dacht dat het afstoten van Muzisch Centrum naar een eigen cultureel stichting geld zou moeten besparen. Maar er gaat alleen maar extra geld daar heen.

  reageer
 • J.van Ree

   

  Wij komen regelmatig in het theater/bioscoop hier in Emmeloord en betalen voor het toegangskaartje en deze is best prijzig, nu betalen we dus ook nog via de gemeentelijke belastingen een extra toeslag. Kan dit allemaal zomaar? wie kan ons het verdienmodel uitleggen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert