Veteranen krijgen draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede

ALMERE
Burgemeester Franc Weerwind reikte dinsdagmiddag 18 Draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede uit aan Almeerse Veteranen of aan hun nabestaanden. Dat deed hij in het stadhuis. Het gaat om veteranen uit Almere die deelgenomen hebben aan de VN vredesmissie in Libanon tussen 1979 en 1985. Zij waren in dat land gestationeerd om strijdende partijen uit elkaar te halen, de Israëlische militairen enerzijds en de Palestijnen en de Hezbollah anderzijds.

In totaal werden zo'n 60 Almeerders naar Libanon gestuurd. Mensen die dinsdagmiddag niet aanwezig waren, krijgen de speld thuisgestuurd. Eerder dit jaar kregen veteranen in Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde deze speld.

Het Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede is bedoeld voor alle veteranen die tussen 1948 en 1988 hebben deelgenomen aan een VN-vredesmissies.  
 

reacties (2)

 • Dave Kloet

   

  Mijnenjacht in de Rode Zee en de Golf van Suez Informatieblad van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie over de inzet van 2 mijnenjagers in de Golf van Suez in 1984. Hebben zij die hier aan mee hebben gedaan ook recht op?

  reageer
 • Eenzame vrouw

   

  En wie veegt de mijne?

 • Ed

   

  Als het in het kader van een VN vredesmissie was: dan wel. Anders even bij het veteraneninstituut informeren.

 • pieter

   

  Het probleem met de marine (mensen) is dat zij in tegenstelling tot andere delen van de krijgsmacht te bescheiden zijn en te weinig de publiciteit zoeken terwijl hun inzet net zo groot is, de marine heeft bv. nog nooit de hoogste militair mogen leveren.

 • Ed

   

  Veelal jonge dienstplichtigen, soms net achttien jaar, gingen er als "vrijwilliger" naar toe. Libanon heeft hen waarschijnlijk meer beïnvloed dan zij Libanon. Fijn dat er toch een vorm van waardering voor is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert