Hinderlijke lichtjes op windmolens mogen worden aangepast

NOORDOOSTPOLDER
Lampjes op windmolens mogen onder voorwaarden minder fel worden gezet en zelfs permanent branden. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

De flikkerende lampjes, die op de molens van 150 meter en hoger zitten om vliegtuigen en helikopters te waarschuwen, zijn omwonenden een doorn in het oog. Zo hebben omwonenden van het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde en Windpark Noordoostpolder geklaagd over de lampjes. In Zeewolde loopt al een proef met permanent brandende lampjes. Dat is veel rustiger voor omwonenden. Nuon moet nu nog elke drie maanden een ontheffing aanvragen om de lampjes daar permanent te laten branden.

Koepel Windenergie Noordoostpolder gaat kijken of de overlast van de knipperende lampjes kan worden terug gedrongen. Een woordvoerder: "We voldoen met de huidige verlichting ook aan de nieuwe voorwaarden, maar we gaan kijken of we de hinder voor omwonenden kunnen verminderen. We kijken wat er technisch mogelijk is en wat het kost en gaan dan begin volgend jaar bij elkaar zitten om de aanpassingsmogelijkheden door te nemen."
 

reacties (11)

 • marten cornelis

   

  de lampjes op de windmolens hebben een veel diepere betekenis.Daar is werkelijk met iets prachtigs bezig.Wie oren heeft die hore

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik vind verlichte kantoorpanden waar niemand aanwezig is pas lelijk en energie verspilling.

  reageer
 • Wil

   

  Windenergie is de toekomst, waarmee we trots voorop lopen en werk maken. Veel slimmer en leuker dan achteraan lopen te mekkeren.

  reageer
 • Simpele oplossing.

   

  Bij wijze van proef kan men de lampen in combinatie met spiegels het spectrum veranderen.Dus omhoog laten schijnen. Waarom kan men wel landingslichten naar een bepaalde richting laten stralen en deze lampen niet?

  reageer
 • Jezus dat ze daar last van hebben. Die dingen zitten op 150 meter hoogte. Nee kerst verlichting op je huis dat is niet erg. Wat een zeurkousen hebben we in nederland zeg.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Niet alleen in Nederland hoor.....

 • laat alle reacties zien
 • Wim

   

  Ik word misselijk van al die draaiende wieken. Gelukkig kijk ik er niet op uit, ha ha!

  reageer
 • Rob

   

  koop gordijnen, wat een gepiep tjonge tjonge

  reageer
 • Rob

   

  Verschillende kleuren wisselend op iedere mast lijkt mij ook wel leuk met hier en daar wat blauwe zwaailichten en sirenes

  reageer
 • De ingenieur

   

  De lampen bovenop moeten ze gewoon een rand geven zodat ze alleen horizontaal en naar boven schijnen. Er is geen enkele noodzaak dat die vanaf de grond zichtbaar te laten zijn.

  reageer
 • JanB

   

  Vrijwel alle obstructielichten (want zo heten die dingen) zijn vanaf de grond zichtbaar. Maar nu moeten deze ineens speciaal worden aangepast?? Wat een gezever!! Heb je de lichten van de windmolens langs de E19 voorbij Hazeldonk wel eens gezien in het donker? Daarbij vergeleken zijn dit maar kerstboomlampjes.

 • Willemsen

   

  Als ze dan toch moeten branden doe ze dan inderdaad permanent aan. Dat aan en uit trekt op een of andere manier toch je aandacht met name als je 's avonds langs die molens rijdt.

  reageer
 • Robert

   

  We moeten ook echt overal over zeuren.... Knipperende lampjes mogen niet maar met de kerstdagen behangen we de huizen met de meest afzichtelijke, potsierlijke verlichting die je je maar kunt bedenken. Wekt het stroom op dan mag het niet. Kost het bakken met stroom dan mag het wel.

  reageer
 • Claartje

   

  "We"? Ik niet hoor en velen met mij. Kan me de irritatie best voorstellen bij een permanente situatie. Dat moet toch anders kunnen? En als het u toch om knipperende kerstlichten gaat, dat duurt maar even.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert