Postuum Yad Vashem-onderscheiding voor echtpaar Ras

URK
Het Urker echtpaar Albert en Klaasje Ras krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dat meldt de stichting Urk in Oorlogstijd. De Israëlische organisatie Yad Vashem herdenkt Joodse slachtoffers en redders van Joden tijdens de Holocaust. Albert en Klaasje Ras krijgen de onderscheiding omdat ze de Joodse Rachel Coltof-Tafelkruijer twee jaar onderdak boden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouw wist zo de Tweede Wereldoorlog te overleven.

Robert Hofman van de stichting Urk in Oorlogstijd heeft zich ingezet om de onderscheiding voor Albert en Klaasje Ras te krijgen. Een achternicht van Rachel, die naar Israël was geëmigreerd, had hem benaderd met de vraag dat te doen. 

Rachel Coltof-Tafelkruijer stierf in 1981 in Arnhem op 94-jarige leeftijd. Het echtpaar Ras is inmiddels ook overleden. De Yad Vashem-onderscheiding wordt doorgaans alleen gegeven aan nog levende redders van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Desondanks heeft de organisatie besloten Albert en Klaasje Ras postuum te eren. Waar en wanneer de plechtigheid plaatsvindt, is nog niet bekend.

Twee jaar geleden kregen Gerrit en Marretje Kramer uit Urk ook al postuum een Yad Vashem-onderscheiding. Het echtpaar Kramer liet Levi Cohen tijdens de oorlog onderduiken in hun bakkerij. 
 

reacties (2)

 • Jan

   

  Echte helden. Wie neemt er tegenwoordig nog een vluchteling in huis...

  reageer
 • Jan

   

  Wel een waarvan als het ontdekt wordt, jezelf en je familie ook opgepakt worden. Even iets anders dan zogenaamd sociaal zijn en zogenaamde vluchtelingen in grote kant en klare luxe opvanggebouwen te huisvesten.

 • .\/\/.

   

  Moed.

  reageer
 • Ed

   

  en "naastenliefde".

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert