Forse kritiek op gemeentelijke aanpak Floriade

ALMERE • Do 22 december 2016 | 21:31 • Donderdag 22 december 2016 | 21:31
De manier waarop de gemeente Almere nu bezig is met de realisatie van de Floriade schiet aan een hoop kanten tekort. Dat is de conclusie van een bureau dat is ingeschakeld om de gemeentelijke organisatie door te lichten.

Achter de feiten aan
Het adviesbureau, AT Osborne, is erg kritisch over de gang van zaken op het stadhuis. Er wordt onvoldoende leiding gegeven, deadlines worden niet gehaald en de Floriade-organisatie is geleidelijk achter de feiten aan gaan lopen.

“Er is nog (krap) voldoende ruimte om in te lopen, maar de tijd dringt!” zo waarschuwen de onderzoekers. Eén van de oorzaken is dat de functie van programmadirecteur binnen een jaar door vier verschillende personen is vervuld.

Gebrek aan overtuiging
Er wordt een beeld geschetst waarin naar voren komt dat er bij betrokken ambtenaren gebrek aan overtuiging heerst. Ook zou er geen teamverband zijn. “Ik concentreer me vooral op mijn eigen taak en ik merk wel wat er voor de rest gebeurt”, is volgens de onderzoekers vaak de gedachte.

AT Osborne waarschuwt dat er richting de buitenwereld een hoop over de Wereldtuinbouwtentoonstelling wordt beloofd, maar dat dit uiteindelijk niet waargemaakt kan worden.

Extra geld
Om de problemen aan te pakken, ontkomt de gemeente er volgens het bureau niet aan om meer geld uit te trekken. Het huidige budget voor de Floriade-afdeling op het stadhuis noemen ze ontoereikend.

Miljoenenrisico
Het kritische Floriade-rapport van AT Osborne is niet de enige tegenvaller voor de gemeente. In een ander rapport dat donderdag naar buiten kwam wordt gewaarschuwd voor de financiële risico’s. Die kunnen 4 miljoen euro hoger uitvallen dan eerder werd verwacht. 

Reactie gemeente 
De gemeente zegt in een persbericht dat het de ambtelijke programmaorganisatie gaat versterken. Dit betekent dat meer mensen zich met de Floriade bezig gaan houden. Dat niet alles op schema loopt verrast de gemeente niet. Door de grote wisseling van programmadirecteuren, in één jaar werd deze functie door vier verschillende mensen vervuld, heeft de organisatie vertraging opgelopen.

Het college van burgemeester en wethouders bespreekt de uitkomsten van het rapport in het nieuwe jaar met de gemeenteraad. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel