Boer ploegt niet meer voor gezondere bodem

ZEEWOLDE • Vr 30 december 2016 | 16:21 • Vrijdag 30 december 2016 | 16:21
Het is een ongeschreven regel dat boeren voor de kerst hun land hebben geploegd. Maar de ploeg van Co'nn Rennen bij Zeewolde komt al zes jaar de schuur niet meer uit. Zijn land ligt er tussen de zwarte akkers dan ook opvallend groen bij.

Rennen ziet meer na- dan voordelen in de jaarlijkse ploegbeurt. De ploeg verstoort het bodemleven, zegt de boer. Het bewijs is volgens hem dat er veel meer wormen in de grond zitten nu hij het werktuig niet meer gebruikt. “Wormen die goed gedijen zijn een teken van een gezonde bodem.”

Droogte
Ongeploegde akkers hebben een betere bodemstructuur, zegt Rennen. “Het land is minder gevoelig voor droogte en nattigheid. En de gewassen zijn minder vatbaar voor ziekten. Ik heb het gevoel dat ik gezondere producten teel, zonder dat ik een echte biologische boer ben.”

Rennen is niet de enige ploegloze akkerbouwer in Flevoland, maar meer dan een handjevol zijn het er niet. “De meesten doen het nog volgens het boekje, maar ik denk dat het boekje moet worden herschreven.”

Bodembedekker
Ook op een proefveld van Applied Plant Research bij Lelystad ligt een ongeploegde akker. Net als op het land van Rennen is hier een bodembedekker ingezaaid, waardoor het land groen de winter ingaat en de grond beschermd blijft tegen slagregens.

Volgens onderzoeker Derk van Balen is ploegloze landbouw duurzamer dan de gangbare bodembewerking. “Er is minder erosie en een betere vochthuishouding. En boeren die niet ploegen besparen heel wat diesel.”

Uien
Helemaal zonder nadelen is ploegloos boeren niet. Het kost meer moeite om een goed zaai- of pootbed te maken. Ook is bij gewassen als uien en wortelen de opbrengst lager.

Rennen zit daar niet mee. “Je krijgt er veel voor terug, want hiermee houd je langer vol. Ik doe het voor de toekomst.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel