Vuurwerk groot probleem voor blindengeleidehond

LELYSTAD • Za 31 december 2016 | 22:45 • Zaterdag 31 december 2016 | 22:45
Knallend het jaar uit. Voor veel mensen is vuurwerk een feestje. Maar niet voor Evelien Aukema uit Lelystad. Zij is blind en probeert met haar blindengeleidehond Heike de knallen te ontlopen. 

Door het vuurwerk kan de hond schrikken en bang worden. Als Heike te angstig wordt kan het dier de aangeleerde taken vergeten. Met als uiterste consequentie dat de hond niet meer als blindengeleidehond mag werken. 

Beschermen
Om hond Heike zo veel mogelijk tegen het harde geknal te beschermen heeft Aukema alle deuren en ramen gesloten, ook de gordijnen zijn dicht voor het geflits. 

Noodgedwongen thuis
Als gevolg van het vuurwerk zit de Lelystedelinge noodgedwongen veel thuis. Ze kan bijna niet met Heike naar buiten en haar hond thuis achterlaten, als iemand haar zou begeleiden, is ook geen optie. 

Liever vuurwerkshow
Graag zou Evelien Aukema zien dat vuurwerk tijdens oud en nieuw op een centrale plek door professionals wordt afgestoken. Dan hebben zij en haar hond er geen last van en kan ze gaan en staan waar ze wil.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel