CDA wil actie tegen dreiging schaliegasvergunning

FLEVOLAND
Het CDA in Flevoland wil dat de provincie in actie komt om te voorkomen dat het Britse bedrijf Cuadrilla alsnog in de Noordoostpolder naar schaliegas mag boren.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde onlangs dat minister Kamp van Economische Zaken een vergunning voor het boren naar schaliegas in Flevoland in 2015 niet zomaar had mogen weigeren. Die weigering was voor Cuadrilla reden om naar de rechter te stappen. De rechter heeft nu bepaald dat er nieuw onderzoek naar de vergunning moet worden gedaan. De minister heeft hiervoor zes weken de tijd gekregen.

Het CDA wil weten of de provincie sinds de uitspraak begin december al contact met de minister heeft gehad en hoe Kamp wil voorkomen dat hij Cuadrilla alsnog een vergunning moet geven. Ook wil het CDA iedereen wakker schudden. Volgens fractievoorzitter Chris Schotman denken veel mensen dat boringen naar schaliegas tot 2020 van de baan zijn. 

Volgens het CDA loopt Flevoland voorop met duurzame energie en moeten er daarom geen onveilige schaliegasboringen binnen de provinciegrenzen worden gedaan.

reacties (8)

 • Chiel

   

  We moeten niet naar schaliegas gaan boren, het heeft meer nadelen dan voordelen. De noordoostpolder heeft één van de vruchtbaarste gronden van Nederland. Door de chemicalien de grond in te spuiten die nodig zijn voor het kraken van de grond verpest je de grond, zie maar wat er gebeurd is in Amerika: https://youtu.be/uH8hIg09YaI de documentaire gasland.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Ik ben niet voor schaliegas en ik ben niet tegen schaliegas. Ik weet er gewoon te weinig van om er over te kunnen oordelen. Wat ik wel weet is dat er tegenover alle overheidsuitgaven ook inkomsten dienen te staan. En dat ik het zat ben om daar voor op te draaien. Dus als u geen schaliegas wilt, is dat wat mij betreft oke. Maar dan ook stoppen met het vreten uit de staatsruif en het financieren van diverse hobby's, zoals windmolens ed.. Durf maar eens keuzes te maken waar u zelf de consequenties van ondervindt !

  reageer
 • Den

   

  Heel erg eens dat je keuzes moet maken! Dat gebeurt te weinig. Die, zoals u het noemt, "diverse hobby's" zorgen voor behoorlijk wat werkgelegenheid. We moeten innoveren en durven investeren, in plaats van conservatief naar achter blijven leunen en terugkijken wat we niet meer hebben. De fossiele brandstoffen ( dus ook schaliegas) zijn geen alternatief! Niet op milieugebied (ook mondiaal niet) als op werkgelegenheidsgebied. Wat ik het meest storende vind is de negatieve mee-toeter houding van zo velen met populistische figuren waarbij ook terminilogie klakkeloos wordt overgenomen... Zoals het wegzetten (van meningen ) van anderen als (linkse) hobby's.

 • joop

   

  Net als met de windmolens gewoon doen,. Goed voor de werkgelegenheid!!!!!!!!!!!!!!

  reageer
 • Mispoes

   

  Dit is niet goed voor de werkgelegenheid...... Onze oude NL gaswinning wordt steeds meer verminderd. Deze Engelse vorm creeert voor Engelsen banen en niet voor NL-ers. Die zitten steeds meer werkeloos thuis omdat de NAM te dure manier van gaswinning hanteert waardoor het gas duurder is dan fracking, waardoor energiebedrijven bij het engelse bedrijf gaat inkopen en de NAM misschien wel failliet gaat....... nog meer werklozen.... dit heet nou marktwerking

 • kees d.

   

  Dit heeft Henk Kamp gewoon geweten. Deze slinkse oude dwaas laat zich door niemand tegen houden. Kijk maar naar Groningen daar heeft hij heel lang volgehouden dat de gaskraan voor een groot deel was dicht gedraaid terwijl dat NIET zo was.

  reageer
 • jan

   

  Je gaat mij toch niet wijs maken dat een zo'n rechter die er geen verstand van heeft dit zomaar kan wijzigen. De overheid legt de verantwoordelijkheid steeds meer naar de gemeente toe dus moeten ze het hierbij ook doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Weer een rechter die de politiek overstemd. Dat kan alleen in nederland. Hoe kun je politiek bedrijven als een rechter een beslissing kan torpederen? Altijd gedacht dat de politiek boven de rechters stond, maar helaas de rechters hebben dus de macht..

  reageer
 • Den

   

  Gelukkig maar! Scheiding der machten! Als de rechtsstaat buiten spel wordt gezet, kortom, de rechters kunnen zeggen wat ze willen ik doe het toch (liefst als legitimering: namens het volk) wordt het echt gevaarlijk en zijn we overgeleverd aan cowboys. De rechters toetsen de wet, niet anders.

 • Kees

   

  Nee, dat kan in elk goed democratisch land. Dat heet scheiding van machten. Bij de overheid (dit geval het ministerie) kan je een vergunning aanvragen. Als je die niet krijgt kan je in bezwaar bij die zelfde overheid. Wordt dat bezwaar afgewezen mag je in beroep bij een rechter. Die bepaald vervolgens of de vergunning terecht is afgewezen binnen de geldende wetten. Blijkbaar is hier de vergunning niet terecht afgewezen, of is de afwijzingsgrond niet terecht of onduidelijk. Dus moet de overheid (het ministerie in dit geval) daar opnieuw naar kijken. Het zou een mooi zooitje worden als ministers dingen kunnen besluiten die niet aan regelgeving voldoen zonder de regelgeving eerst via de Kamers aan te passen.

 • Ed

   

  Niet aan beginnen gezien de risico's die bekend zijn. Waarom zouden we de planeet zo snel mogelijk leeg moeten zuigen en uitputten? Korte termijn winst voor de aandeelhouders? Als een (buitenlands!) bedrijf dit juridisch kan afdwingen, hebben we héél snel nieuwe wetten nodig.

  reageer
 • Boels

   

  Boringen zijn veiliger dan het fabriceren en plaatsen van windturbines. Met de zogenaamde "duurzame" energie hou je de maatschappij niet draaiend, dat wordt armoe en ellende.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert