Kamerpand door fout jaren illegaal bewoond

LELYSTAD
Een kamerverhuurpand in de Lelystadse Zuiderzeewijk wordt al vijf jaar bewoond zonder dat de gemeente hiervoor een vergunning heeft afgegeven. De gemeente is eind 2011 vergeten om dat te doen. Volgens een woordvoerder van Lelystad werd de fout pas in oktober ontdekt, toen buren klaagden over ernstige overlast.

Om wat voor overlast gaat het?
Volgens omwonenden zorgen de elf bewoners van het pand aan de Vliehors 24 in de Zuiderzeewijk al jaren voor geluids- en parkeeroverlast en rommel. Ook zou er worden gehandeld in drugs. De politie zou bijna dagelijks aan de deur staan.

In oktober stapte een buurman naar de gemeente. De inspecteur van de gemeente ging langs en constateerde de overlast ook. Tegelijk ontdekte hij dat de benodigde omgevingsvergunning voor het pand ontbrak.

Waarom was er geen vergunning?
De gemeente heeft eind 2011 verzuimd om een nieuwe vergunning te regelen. Dat is niet opgemerkt omdat de betrokken ambtenaar was vertrokken en het dossier niet was overgedragen.

De gemeente en de eigenaar hebben tussen 2009 en 2011 diverse rechtszaken over het kamerverhuurpand gevoerd. Die gingen over het aantal mensen dat in het huis zou mogen wonen. De Raad van State oordeelde in november 2011 dat de gemeente een nieuwe vergunning voor het pand moest afgeven, maar dat is dus niet gebeurd.

Wat het ingewikkeld maakt, is dat de gemeente de vergunning moet toetsen aan de regels zoals die in 2004 golden: toen mochten er nog tien mensen in een kamerpand wonen. Sinds 2013 mogen dat er maximaal zes zijn.

Gaat de gemeente nu alsnog een vergunning geven?
Nadat de fout was ontdekt, heeft de gemeente alsnog een omgevingsvergunning in behandeling genomen. Op 1 november is aangekondigd dat de gemeente de vergunning wil verlenen. In plaats van elf mogen er volgens die vergunning maximaal zeven mensen in het huis wonen.

Wat vinden de buren?
De buren zijn furieus. Zij vinden dat de gemeente de eigenaar niet mag belonen voor zijn jarenlange illegale praktijken, omdat de ambtenaren zelf een fout hebben gemaakt. De buren willen dat het kamerverhuurpand sluit. Om dit te bereiken, hebben ze een een petitie laten rondgaan die door dertig omwonenden is getekend.

Wat doet de gemeente met de petitie?
De bezwaren van de buurt zullen waarschijnlijk half februari worden behandeld in de gemeentelijke bezwaarcommissie. 

De eigenaar van het pand heeft overigens per brief aan de gemeente laten weten naar de rechter te stappen.

reacties (10)

 • Rob

   

  Ik zou precies het zelfde gedaan hebben als pand eigenaar, wat denken jullie dan dat ik al die jaren braaf op die trage stroop gemeente ga zitten wachten dacht het niet, hulde aan de pand eigenaar!!

  reageer
 • Willy

   

  Het kamerverhuurbeleid is een grote ramp, falend huisvestingsbeleid werkt inderdaad de verpaupering in de hand. Ik herinner mij nog Vliehorst 14 van hetzelfde kamerverhuurbedrijf.

  reageer
 • De advocaat

   

  De buren hebben er niets mee te maken en de gemeente moet gewoon zoals geïnstrueerd. We leven in een rechtsstaat. De politie moet gewoon heterdaadjes verrichten. Dan is het zo afgelopen met de overlast. Een nachtje in bewaring werkt heel opvoedend.

  reageer
 • lelystedeling

   

  En wederom faalt het ambtelijk apparaat. Not in control

  reageer
 • Bas

   

  Onze geweldige gemeente keurt al jarenlang klakkeloos elke aanvraag goed. Zo werkt ze heel graag mee aan de grote verpaupering in onze toch al luxueuze stad. Ik vraag mij af wat die ambtenaren bezield. Oh ja er woont we niet 1 in Lelystad dus het interesseert hen niet.

  reageer
 • De advocaat

   

  Wat u beweert is totaal onjuist. Evident is dat de gemeente juist niet vergunningen zomaar afgeeft.

 • laat alle reacties zien
 • Bewoner

   

  Typerend dat ze bij de gemeente Lelystad het niet adequaat handelen afschuiven op een ambtenaar die inmiddels al met de noorderzon is vertrokken. Ik vraag me af of dit andersom ook van toepassing zou zijn als de burger een fout had gemaakt?

  reageer
 • Erik

   

  Regels zijn regels dus gewoon 10 personen

  reageer
 • ontruimen en in de reguliere verhuur doen

  reageer
 • August

   

  Ik begrijp uit het nieuws dat het huis eigendom is.

 • Tr

   

  Wat een zooitje . Van alle kanten. Zowel eigenaar, huurders en gemeente.

  reageer
 • Leny

   

  Wat vreselijk voor de mensen die daar al jaren wonen.En veel overlast hebben.Gemeente doe er wat aan. 6 personen is genoeg om daar te wonen. Veel sterkte ik hoop dat jullie het winnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert