Vissers beboet voor aanlanden te kleine vis

URK
Een Urker visserijbedrijf is maandag veroordeeld tot een boete omdat er 38 kilogram ondermaatse tong aan boord was. Ook de schipper kreeg een boete. Een controleur ontdekte de vis eind oktober 2015 in de Eemshaven aan boord van de kotter.

Kinderachtig
“Ik vind het heel kinderachtig dat we gepakt worden op een paar visjes die we voor eigen gebruik hebben meegenomen”, legde de schipper in de rechtszaal uit. Volgens hem ging het om zes emmertjes 'braadjes’, een kleine hoeveelheid gevangen vis die de bemanning voor eigen gebruik mee naar huis mag nemen. “Het stond gewoon open en klaar. Iedereen mocht het zien.”

Tegenwoordig moet de te kleine vis juist mee
Maar volgens de economische politierechter mochten vissers ‘volgens de geldende regelgeving toen’ geen ondermaatse vis aan boord hebben. In de straf hield ze er wel rekening mee dat de regels zijn veranderd. Was het in 2015 nog verplicht om ondermaatse vis terug te gooien in de zee, inmiddels is dit precies andersom en moet alle gevangen vis in alle soorten en maten aan wal worden gebracht.

Boetes
Het zeevisserijbedrijf kreeg 1000 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk. De schipper werd veroordeeld tot 750 euro boete, waarvan ook 250 euro voorwaardelijk. De officier van justitie had onvoorwaardelijke boetes van 1000 en 750 euro geëist.

reacties (9)

 • Galli

   

  Die controleur is niet goed bij ze hoofd. De rechtspraak al helemaal niet

  reageer
 • De kaat

   

  Ik draai ons zeevisserijbedrijf zonder enige vorm van subsidie. Zonder geld vanuit de overheid gebeurde er over de ketelbrug niets meer denk ik. U mag blij zijn dat middels onzen belastingen uw uitkering betaald wordt.

  reageer
 • 38 kilo voor de grote gezinnen op Urk is ook vrij weinig. 4 man aan boord elk 8 kinderen maakt 40 personen en dus 1 kg pp.. Schipper had dus wel gelijk.

  reageer
 • Knielus

   

  Collega van Johan , Lely jan? Ook geweldig om u zo los te zien gaan over Urk. Super zoals u hier uw jaloezie tentoonstelt . Ga zo door en echt.. mensen zoals u kunnen we missen als kiespijn. Graag ook uw subsidies, pgb, gemeentekortingen, overheidsbijdragen en alles waar u gebruik van maakt ,ook stopzetten als u zo'n moeite met subsidie hebt.

  reageer
 • Lelyjan

   

  Voor mij geen subsidies hoor. Ik werk snoeihard voor mijn geld en ben nog nooit in aanraking geweest met justitie. Dat kun je van de helft van de urkers niet zeggen. En jaloers? Nee. Met afgunst kijk ik naar een groep mensen die altijd subsidies pakt. Enorm gaat huilen als ze betrapt worden op onregelmatigheden en zich immer als de gebeten hond opstelt. Met op zondag de kerk.

 • Ron H

   

  laat ze eerst normale regels bedenken in het Haagse (blijkt dat ze niet deugden)

  reageer
 • Lelyjan

   

  Het maakt niet uit welke regels er gemaakt worden. Ze worden toch wel weer aan de laars gelapt.

 • laat alle reacties zien
 • Johan vd reest

   

  Ik snap niet waarom ze die schipper niet vast hielden want het waren toen de regels en die zijn er niet om te verbreken hij komt er nog mild vanaf met een geld boete

  reageer
 • De Groot

   

  De betrokken schipper kan ook geanticipeerd hebben op nieuwe wetgeving.

 • Emmeloorder

   

  Laten ze boeven vangen. Ipv hardwerkende Urkers te bekeuren, als iedeeen net zo hard werkt als die Urkers! Dan waren er geen problemen. Ik zeg u

  reageer
 • lezer.

   

  Inderdaad, ontzettend kinderachtig!

  reageer
 • Frenky

   

  Grootste onzin.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert