'Taxioorlog rond station Centrum'

ALMERE
Almere is het toneel van een taxioorlog. Dat verklaren verschillende chauffeurs tegenover Omroep Flevoland. Volgens hen is het vooral bij station Almere Centrum een chaos. Ze vertellen over chauffeurs die elkaar bedreigen en intimideren om klanten binnen te halen. Klanten zouden met regelmaat worden opgelicht met veel te hoge ritprijzen en opzettelijk omrijden. Het station wordt door sommige chauffeurs vergeleken met het Wilde Westen.  

Volgens de Taxiwet zijn klanten vrij om te kiezen bij wie ze instappen. Het is chauffeurs niet toegestaan zich te bemoeien met de keuze van de klant. Maar volgens de chauffeurs worden in Almere 'andere regels' gebruikt. De klant dient in te stappen bij de eerste taxi in de rij, en als die dat niet doet, volgt er trammelant. Volgens de chauffeurs worden dagelijks de deuren van taxi's opengetrokken en krijgen klanten te horen dat ze in een andere taxi moeten stappen.

Aangifte na klappen
Eén chauffeur heeft eind vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling. Hij zegt klappen te hebben gekregen van een andere taxichauffeur toen een klant besloot bij hem in de auto te stappen. De politie bevestigt de aangifte. De verdachte moet binnenkort voorkomen. Volgens de aangevallen chauffeur is fysiek geweld geen uitzondering. 

Gemeente wil nog niet ingrijpen
De gemeente Almere laat weten in gesprek te zijn met verschillende taxiondernemingen over de spanningen op het station. Volgens een woordvoerder ziet de gemeente hooguit een faciliterende rol voor zich weggelegd. Chauffeurs zien liever dat de gemeente handhaaft. Ze geven de voorkeur aan het Amsterdamse systeem waar alleen gerenommeerde rijders toegang hebben tot standplaatsen achter een slagboom.   

Schriftelijke vragen
De VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de situatie. De partij wil van burgemeester en wethouders onder meer weten welke mogelijkheden er zijn om strenger toe te zien op de wijze waarop taxichauffeurs te werk gaan. 
 

reacties (17)

 • Bobby

   

  Het probleem van het omrijden is heel makkelijk op te lossen door elke taxi of chauffeur verplicht een eigen QR code te geven. Bij het instappen scan je de code, bij het uitstappen nogmaals en je voert het bedrag in, je beoordeelt de chauffeur. Je smartphone houdt netjes bij of de chauffeur omrijdt of een verkeerd tarief rekent. Na een x-aantal keer klanten oplichten: vergunning kwijt voor auto en chauffeur. De Politiek kan zoiets niet bedenken.

  reageer
 • Eliane

   

  Taxi's zijn waardeloos in Almere heb een taxi gevraagd station Almere buiten heb een uur gewacht geen taxi als je naar Almere poort gaat ook geen taxi's waardeloos

  reageer
 • Guilleermo

   

  Langleven de politiek Ze lopen weer Lekker achter de feiten aan. Wat Gaan we eraan done!!!! Voor elder zat. Amsterdam ect.

  reageer
 • RM

   

  Ik heb in het verleden taxi's genomen in rome, londen, madrid en new york. Als je dan hier in Nederland een keertje een taxi neemt snap je niet waarom ze hier zo belachelijk duur zijn t.o.v. enkele wereldsteden en waarom de service hier zoveel slechter is. Voor mij geen taxi hier meer

  reageer
 • Joost

   

  Even de verkeersregels erbij: Een steen door een busruit gooien, mag dat? Nee dat mag niet. Een taxichauffeur in elkaar slaan met een goedkoper en beter product dan jij, mag dat? Nou, uh, wel, Ubermacht, soms, ja dat mag best, vrije markt, misschien niet, slagboom, vraag het de gemeenteraad, de burgemeester is niet op de hoogte, wie weet?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jay

   

  Heerlijk als je perfect bent en nooit voor verrassingen komt te staan. En wat vervelend dat je allemaal van die kneuzen om je heen hebt in het dagelijks leven.

  reageer
 • Taxi

   

  Niet alleen perfect ook arrogant

 • Jen

   

  Daarom bestel ik een uber. Altijd optijd duidelijk aan kenteken en persoon te zien wie of wat ik heb besteld, voorkomt dat ik de 'verkeerde' in stap. Makkelijk met betalen, vooraf duidelijk tarief etc. al dir opgeschoten mogolen bij t station, bij IEDER station. Uber is easy en nirt opdringerig. Ik houd ervan. Het is niets illegaals het is een werelds idee en daarom zie je ze ook over heel de wereld.

  reageer
 • Danny

   

  Als we met z'n allen nu eens besluiten helemaal geen taxi meer te nemen als protest? Voor een week ofzo. Piepen de 'heren' wel anders denk ik.

  reageer
 • Jay

   

  Je mag als argeloze reiziger in Nederland zwaar hopen dat je nooit een taxi nodig hebt. Tuig is het. Ik heb in Amsterdam ook wel eens heel lang (en voor veel geld) in een taxi gezeten voor een rit waarbij ik pas veel later hoorde dat die maar heel kort is. Ze rijden gewoon expres om. En ze zijn slim genoeg om uit te vinden dat jij niet uit de buurt komt. Helaas, er zullen zeker ook goeie, gewone, aardige chauffeurs zijn, maar als je een paar keer achter elkaar de foute treft, verlies je wel je vertrouwen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik gebruik mijn smartphone om de taxichauffeur in de gaten te houden - routeplanners bij de vleet. Is echt handig.

 • Rutger

   

  Het valt me vooral op dat er vrijwel nooit klanten zijn voor die paar chauffeurs. En hebben ze er eentje, vechten ze hem en elkaar de tent uit. Snugger.

  reageer
 • .W.

   

  De taxiwereld is een bijzondere wereld. Niet alleen in Almere.

  reageer
 • wh hendriks

   

  Waarom doet de gemeente weer een stap achteruit terwijl zij zelf deze wet uitvoert en er van de chauffeurs er weer een rotzooitje van wordt gemaakt. Dus gewoon de wet volgen en uitvoeren zo niet vergunning intrekken .

  reageer
 • Ik

   

  Gelijk vergunning in nemen

  reageer
 • Ed

   

  Moet het eerst écht finaal uit de hand lopen voordat de gemeente ingrijpt? Vreemd.

  reageer
 • Te gek voor woorden dit!

  reageer
 • robert

   

  Vroeger nam je altijd de eerste taxi in de rij. Wel zo netjes.😢

  reageer
 • Mannetje

   

  Nooit een taxi genomen. Loop nog liever dan een taxi. Bah wat een volk, aso's op de weg en asociaal in de omgang. Neanthertaler zijn het. En ja ik chargeer.

 • Thomas

   

  Toen moest iedereen ook per se lid worden van de plaatselijke taximaffia die een monopolie had gekregen. Wie dat niet deed kreeg zowel de overheid als zwaarbewapende maffiosi met bivakmutsen achter zich aan. Zoals Uber ondervond toen ze de taximarkt wilden openbreken met meer kwaliteit. Uber chauffeurs werden klemgereden en met ijzeren staven aangevallen door chauffeurs van taxicentrales. ....Waarna de politie de geharde criminelen ongemoeid liet en het slachtoffer beboete vanwege het overtreden van achterlijke regels die de maffia een monopolie boden. De taximarkt moet volledig gedereguleerd worden, en de bestaande taxicentrales ontbonden als zijnde georganiseerde criminaliteit. Er is gewoon geen andere optie.

 • Kaiser

   

  Kom op zeg, jij doet zeker ook verplicht boodschappen bij de supermarkt die het dichtst bij je huis staat en neemt altijd die loodgieter wiens naam met een A begint? Klant mag zelf kiezen in wat voor soort auto hij wil stappen en bij wat voor soort chauffeur. Zo heb ik hetr niet zo op chauffeurs die roken, ook al doen ze dat (half) buiten hun auto, want de lucht nemen ze wel degelijk mee. En ik wil ook niet mee met iemand die mij opdraagt bij hem in te stappen, zoals in het verhaaltje hierboven.

 • Klaas

   

  Triest dit...geen woorden voor.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert