Twintig miljoen voor voedsel uit eigen stad

ALMERE
De komende vijf jaar wordt twintig miljoen euro uitgetrokken om te onderzoeken of Almere zijn inwoners kan voorzien van voedsel uit eigen bodem. De gemeente, de provincie, het Rijk, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven betalen mee aan drie onderzoeken. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de officiële oprichting van de Flevo Campus. 

Dat is een kennis- en innovatiecentrum dat samen met de bewoners de productie van gezond voedsel in eigen stad wil stimuleren. Tuinen van particulieren, open ruimtes en bestaande groene gebieden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om groenten en fruit te telen. De ambitie is dat twintig procent van het voedsel dat Almeerders eten uiteindelijk in de eigen stad wordt gekweekt.

Eén van de onderzoeken is de zogeheten Straat van de Toekomst. Op het terrein waar in 2022 de tuinbouwtentoonstelling Floriade wordt gehouden, worden midden in een woonwijk kassen gebouwd. Het afval van bewoners wordt daarbij gebruikt als grondstof voor de planten in de kassen. Die kassen leveren vervolgens weer warmte aan de woningen.

reacties (11)

 • mam

   

  5 jaar onderzoeken en dan twintig miljoen uitgeven? Hoeveel monden kan je hier van voeden. Volgens mij hoeft er geen onderzoek te komen, er zijn voldoende veldjes die vol staan met onkruid, als je die bewerkt en er groenten en fruitbomen plaatst ben je er al. Heb ik nu 20 miljoen euro verdiend? Gewoon je normale verstand gebruiken en de oplossing is er al. Men kan twintig miljoen euro uitgeven aan een onderzoek, is er dan nog wel geld om alles uit te voeren?

  reageer
 • ach ja

   

  Die 20 mijoen gaat naar de onderzoekburootjes van Herrema en Peeters..... De monden van hun gezinnen worden ermee gevoed.... Is dit een bevredigend antwoord op uw vraag?

 • Rvdroest

   

  Als lid van een volkstuin vereniging met meer dan 500 actieve leden denk ik dat er al heel veel culturen eten van hun eigen tuin. Waarom steunt de gemeente dat niet meer enige wat ik nu te horen krijg tijdens leden vergaderingen is dat de gemeente geen geld heeft om de vereniging bij te staan laat staan te helpen tegen vandalisme waar we als vereniging veel mee te maken hebben.

  reageer
 • Ron H

   

  20 milj voor een dergelijk onderzoek ? wat maakt het nou uit of ik mijn eten van links of van rechts krijg. transport zal altijd nodig zijn. en daar betaal ik als almeerder dus ook nog eens een extra aandeel in. ho hoog is concreet het bedrag dat almere bijdraagt ? voorheen had ik nooit nachtmerries maar de laatste paar jaar heb ik ze zelfs overdag. laat me morgen die partij kiezen die me hier van verlost.

  reageer
 • Bas

   

  Wat wordt het volgende nieuws? Almere investeert 3 miljard euro in gouden stoeptegels? In Almere wordt blijkbaar alles geslikt. Wie stopt deze waanzin?

  reageer
 • harrie

   

  dus die 20 miljoen gaat ook nog naar de floriade terrein.

  reageer
 • en zie hier

   

  Met de aftrap en goedkeuring van dit 'project' is the point of no return gepasseerd.... Almere heft nu 20 miljoen geinvesteerd en 'als we nu stoppen' zijn we dat geld kwijt dus het is goedkoper om door te gaan......

 • en we tellen door

   

  Dan staat de teller al op 113 miljoen dat Almere als risico loopt.... ALLES kan echt in Almere.... Zo zie je maar weer overall waar wethoudertje Herrema z'n kop boven de grond uitsteekt worden de ramingen met factor 100 overschreden....... Vooral al die onderzoeken die zijn adviesburo mag uitvoeren in opdracht van de gemeente zorgt er al voor dat zijn kinderen en kleinkinderen nooit meer hoeven te werken..... Alleen in Amsterdam was dat al meer dan 50 miljoen..... WAKKER worden Almere!!!!

 • Serge

   

  Het is echt om te janken!Wat een spoor van dwalingen laten de politici hier achter........

 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  En zo maakt de politiek zichzelf wederom volledig ongeloofwaardig!

  reageer
 • Boels

   

  De groene bevlogenheid behoeft dringend een sterk medicijn om de realiteitszin weer op te krikken. De voedselvoorziening moet je overlaten aan vakmensen die ook aansprakelijk kunnen zijn als het eens mis gaat.

  reageer
 • Sam

   

  Ja ik denk dat kan maar willen de mensen dat? Maar moet daar echt 20 miljoen aan uitgegeven worden?

  reageer
 • Robert

   

  20 miljoen voor een onderzoekje? Wie verzint zoiets?

  reageer
 • Hannes

   

  Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten bedenken om de Floriade/woonwijk kosten wat het kost, om het op de zo kwetsbare locatie te realiseren. "Alles wat ze willen bedenken is op de markt in alle toonaarde zichtbaar aanwezig! kwestie van Google"

  reageer
 • Hahahahaha

   

  Almere heeft geld zat zien we nu..... Die wethoudertjes weten van gekkigheid niet meer wat ze bedenken moeten... en iedereen slikt het en gaat het nog uitvoeren ook. Die twee kraaien het uit van plezier ieder weekend!

 • Blit agro

   

  Ga gewoon met je locale boeren en verwerkers in gesprek en stel een mooi pakket van lokaal verantwoord geproduceerd voedsel samen, desnoods met randvoorwaarden. Flevoland is zo'n mooie provincie met prima vooruitstrevende agrariërs. Doe er wat mee ipv paar ha stadslandbouw, die gaan de gaat de bevolking niet voeden.

  reageer
 • .W.

   

  Uw aanpak spreekt mij zeer aan. Misschien kan het naast elkaar worden uitgevoerd, de "thuislandbouw" en de professionele.

 • Ed

   

  Inderdaad. En hoe gaat men bij een dergelijke versnippering de kwaliteit controleren en garanderen? En twintig miljoen, alleen om iets te onderzoeken? Dat is véél (te veel) geld! Het antwoord zal: "nee" zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert