Stukje rampschip Costa Concordia bij Urker berger thuis

URK • Vr 13 januari 2017 | 12:07 • Vrijdag 13 januari 2017 | 12:07
Het is vandaag vijf jaar geleden dat het luxe cruiseschip Costa Concordia op de rotsen bij Italië liep. Het schip werd pas tweeënhalf jaar later geborgen. Urker Hendrik Brands, die 'bouwvakker onderwater' is, hielp bij die berging. 

Schipbreuk
Het is 13 januari 2012, 21.45 uur. Het cruiseschip Costa Concordia met ruim 4.000 mensen aan boord ramt de rotsen van het eilandje Giglio voor de Italiaanse kust. Het schip scheurt open en kapseist. De Costa Concordia maakt nog een draai en loopt dan vast op de rotsen. In paniek springen mensen overboord en zwemmen de 400 meter naar de kust. 32 mensen komen om het leven.

Beelden van de NOS, gemaakt tijdens de laatste reis van de Costa Concordia: 
[https://www.youtube.com/watch?v=H__dbr10N98&feature=youtu.be]

Kleine gemeenschap
Wat Hendrik Brands het meest is bijgebleven is het aanzicht van het enorme schip. "Zo'n groot schip dat vastloopt op zo'n klein eilandje. Het is een hele kleine gemeenschap van zo'n 300 mensen en die wisten niet wat hen overkwam." De Urker maakte deel uit van een bergingsploeg van 200 man. "Als je voor het eerst op het eiland komt is het de kat uit de boom kijken maar later wisten de eilandbewoners precies wie wanneer jarig was. We kregen zelfs taarten aangeboden. Op een bepaald moment waren wij een deel van de gemeenschap van Giglio geworden."

Bouwvakker onderwater
Brands omschrijft zichzelf als 'bouwvakker onderwater'. De Urker hijst zich, dag of nacht, in een speciaal duikpak en repareert zo alles dat onderwater maar stuk kan gaan. Hij werkte tweeënhalf jaar lang als supervisor in Italië waar hij leiding gaf aan 10 duikers uit binnen- en buitenland. Samen bouwden ze een enorme vloer onder het scheepswrak om het zo rechtop te kunnen tillen. Als Brands onder het schip naar zijn werkplek zwemt komt hij van alles tegen. "Als je omhoog kijkt dan zie je die hutjes en alles ligt door elkaar. Matrassen, kussens maar ook persoonlijke spullen. Dan schiet wel door je hoofd dat die mensen in paniek waren. Die zaten gewoon op een balkon te genieten en moesten opeens rennen voor hun leven."

Aandenken
De Urker denkt nog wekelijks aan zijn werk in Italië. Voor zijn verjaardag, die hij vierde op het Italiaanse eilandje, kreeg hij van z'n collega's een speciaal cadeau: een deel van de houten reling met daarin de naam van de boot gebrand. Dat hangt nu aan de muur van zijn huis op Urk. "Van elke klus neem je wel iets mee. Maar de Costa was zo bijzonder, die heeft een apart plekje." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel