"Crisis dreigt voor visserij op IJsselmeer en Markermeer"

FLEVOLAND • Vr 13 januari 2017 | 13:10 • Vrijdag 13 januari 2017 | 13:10
Staatssecretaris Martijn van Dam moet haast maken met het saneren van de beroepsvisserij op het IJsselmeer en Markermeer. Ook moet hij meer geld uittrekken om vissers die stoppen te compenseren. 

Dat schrijven de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland in een brandbrief. Deze is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties.

Er dreigt crisis op de meren
Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn desastreus slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Als komend voorjaar opnieuw vergunningen voor de vangst van bijvoorbeeld snoekbaars, baars en brasem worden afgegeven, worden die vergunningen zeker aangevochten door natuurorganisaties. Deze vis wordt ook gegeten door beschermde watervogels op beide meren.

De overheid heeft de afgelopen jaren geprobeerd het aantal toegestane netten in de meren terug te dringen. Volgens de briefschrijvers heeft die aanpak te weinig opgeleverd. 

Te weinig geld om vissers te compenseren
De sanering van de IJsselmeervisserij verloopt moeizaam. Het ministerie van Economische Zaken zegt weinig geld te hebben om stoppende of afbouwende vissers te compenseren. 
Gesprekken over de sanering lopen al sinds 2013. De afgelopen jaren zijn de visstanden volgens de briefschrijvers afgenomen. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen. 

Om de IJsselmeervissers uit te kopen, is volgens de opstellers van de brief zo'n 5 tot 7 miljoen euro nodig. Volgens hen is dit voor de overheid een laag bedrag, vergeleken met de bedragen die worden uitgetrokken voor natuurherstel-projecten als de Markerwadden en een vismigratierivier. Ook voor de sanering van de melkvee-sector heeft de overheid volgens hen meer geld uitgetrokken.

Hoewel de brandbrief mede is ondertekend door de Vissersbond, laat een IJsselmeervisser aan Omroep Flevoland weten dat hij en een aantal collega's niet achter de brief staan.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel