Speelgoedbank ook voor verjaardagscadeautjes

DRONTEN • Do 19 januari 2017 | 12:35 • Donderdag 19 januari 2017 | 12:35
"Als je afhankelijk bent van de voedselbank heb je echt geen geld voor cadeautjes", zegt Suzanne Stoop van de Speelgoedbank in Dronten. Om ervoor te zorgen dat kinderen van ouders die weinig geld hebben toch af en toe een cadeautje kunnen krijgen, gaat de Speelgoedbank vanaf nu elke vrijdag open.

Sinterklaas
Sinds 2011 verzorgt de Speelgoedbank cadeautjes voor Sinterklaas, maar vanaf nu is er het hele jaar door speelgoed te krijgen. De presentjes zijn bedoeld voor verjaardagen van de eigen kinderen of voor vriendjes die jarig zijn. Ook is het mogelijk om iets mee te nemen voor in de vakantie.

100 kinderen
De Speelgoedbank is bedoeld voor kinderen tot en met twaalf jaar van ouders die ook gebruik maken van de voedselbank. Dat zijn momenteel 100 kinderen. Zij krijgen een pasje waarmee ze in een jaar tijd maximaal tien cadeautjes mogen ophalen. "Het is niet de bedoeling dat ze die in één keer uitzoeken maar dat ze zorgvuldig nadenken wanneer er wat nodig is", zegt Stoop.

Vriendjes
Het speelgoed is ook voor de verjaardag van een vriendje of klasgenoot. Dat is erg belangrijk, zegt Stoop. "Ouders zeggen vaak dat hun kind ziek is en niet naar een verjaardag komen, omdat ze geen cadeautje kunnen betalen. De kinderen raken daardoor sociaal geïsoleerd en dat probeer ik te voorkomen."

Schaamte voorkomen
Bij de Speelgoedbank is van alles te vinden; van knuffels, boeken en spellen tot speelgoed voor wat oudere jongens en meisjes. In een loods op bedrijventerrein De Noord staat alles netjes uitgestald in schappen. Daarmee wil Stoop een leuke sfeer creëren. "Ik kan mij voorstellen dat mensen zich misschien schamen om hier te komen, maar dat hoeft echt niet. Daarom vind ik het belangrijk dat het hier ook gezellig is. Het moet laagdrempelig zijn. De vrijwilligers die hier werken, zijn vaak ook mensen die weten hoe het is om met weinig geld rond te moeten komen. Wij zullen zeker niet oordelen."

Bijstandsgezinnen
Om voldoende cadeautjes in de schappen te houden, zal de locatie ook één zaterdag in de maand open gaan om speelgoed te ontvangen. Mensen kunnen dan gebruikt of nieuw speelgoed brengen. In de toekomst moet de Speelgoedbank ook beschikbaar worden voor kinderen uit bijstandsgezinnen, maar volgens Stoop is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Administratief zit daar nog veel werk in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel