Gemaal Vissering moet duurzaamste ter wereld worden

URK • Do 2 februari 2017 | 21:36 • Donderdag 2 februari 2017 | 21:36
Gemaal Vissering bij Urk moet één van de meest duurzame gemalen ter wereld worden. Om dat mogelijk te maken start Waterschap Zuiderzeeland binnenkort met een aanbesteding. Dat heeft het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland donderdag besloten.

Er is 600.000 euro beschikbaar gesteld om het project voor te bereiden. Aanleiding hiervoor is een noodzakelijke renovatie van het gemaal, omdat de motoren hun beste tijd hebben gehad. Dit voorjaar start de aanbesteding, waarbij het waterschap ondernemers oproept om met innovatieve ideeën voor het gemaal te komen. Naar verwachting komt de winnaar volgend jaar uit de bus en kan dan ook de renovatie van start gaan. Het doel is dat het nieuwe gemaal in 2020 af is. 

Tegelijkertijd wil het waterschap bij gemaal Vissering gaan werken met thermische energie. Dan wordt 's winters koud water opgeslagen dat vervolgens in de zomer wordt gebruikt om ruimtes te koelen. Om dat mogelijk te maken wil het waterschap in gesprek met de gemeente Urk en omliggende bedrijven van het gemaal.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel