Man uit Almere 'wil vergeten worden'

ALMERE • Ma 6 februari 2017 | 15:45 • Maandag 6 februari 2017 | 15:45
Een man uit Almere wil dat lasterlijke publicaties op internet niet meer via Google te vinden zijn. Hij daagde maandag de Amerikaanse internetgigant voor de kortgedingrechter in Lelystad.

De man was eerder als jurist werkzaam in Suriname. Daar verschenen publicaties over criminele activiteiten van hem. De man zegt al jaren door die artikelen achtervolgd te worden. "Het heeft mijn leven kapot gemaakt'', zei hij tegen de rechter. Volgens zijn advocaat maken deze uitlatingen op internet het de man onmogelijk te solliciteren of nieuwe zakelijke relaties aan te gaan. Ook in zijn persoonlijke leven moet hij zich constant verdedigen. De raadsman wil dat de rechter Google een dwangsom van 1.000 euro oplegt voor iedere dag dat de zoekresultaten nog te zien zijn. 

Volgens Google moet de man in eerste instantie niet bij het Amerikaanse bedrijf zijn, maar bij de personen die over hem publiceren. Als zij gedwongen worden tot rectificatie, zal dat doorwerken in de zoekresultaten op Google. Dat de zoekmachine 'als doel heeft de man kapot te maken', werd stellig verworpen. Volgens Google spelen hier grotere belangen dan het recht om vergeten te worden: het recht van de maatschappij om informatie te vinden. Bovendien is de informatie actueel en worden de feiten niet weersproken door de klager.

Vonnis over veertien dagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel