Gemeente wil Het Klokhuis kopen

ALMERE
De gemeente Almere wil gebouw Het Klokhuis in Almere Poort kopen. Op dit moment is het eigendom van de stichting KindercASLa. Die wil het gebouw voor 225.000 euro van de hand doen. 

'Iconisch gebouw'
Wethouder Mark Pol noemt Het Klokhuis een icoon van Almere Poort en symbool voor het Almeers pionieren. Daarom wil de gemeente het behouden voor de toekomst. 

Educatieve functie
De gemeente wil het gebouw ook de komende vijf jaar gebruiken als educatief centrum. Het is de bedoeling dat kinderen er van alles kunnen leren over bouwen, wonen, en gezond leven. Ook wordt er een boomgaard aangelegd voor de kinderen.

De organisatie Stad en Natuur die de afgelopen jaren al educatielessen verzorgde in het Klokhuis, krijgt daar een gemeentelijke subsidie voor. Dat is jaarlijks 82.500 euro. 25.000 euro daarvan gaat naar de huur van het gebouw en daarmee terug naar de gemeente. Die betaalt daar het jaarlijkse onderhoud van. 

TV-programma
Het Klokhuis werd zes jaar geleden in Almere gebouwd ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van het gelijknamige televisieprogramma. Stichting KindercASLa wist met bijdrages van de gemeente, de provincie Flevoland, NUON en een twintigtal andere sponsors het gebouw neer te zetten. Dat kostte destijds 900.000 euro.

Zodra de verkoop rond is, wordt stichting KindercASLa opgeheven. De gemeenteraad moet nog beslissen of die het wil kopen.


reacties (6)

 • Sef

   

  Van 9 ton naar 2.5 ton. Dit blijkt weer een prima linkse investering te zijn geweest. U kunt hetzelfde rendement verwachten bij de Floriade.

  reageer
 • Keessie

   

  Iconisch ?

  reageer
 • Karel

   

  Het is toch opmerkelijk waar de gemeente het geld weer vandaan haalt, terwijl jeugd- en ouderenzorg, onderhoud van de stad en het groen in het verdomhoekje zit. Vond Frits Huis de hondenbelasting laatst niet belachelijk en uit de tijd? (Lees: hondenbelasting is een extra algemeen belastingpotje voor de gemeente) maar dat hij het ontstane gat niet kan dichten? Ik snap wel waarom.

  reageer
 • peteratea

   

  Het oorspronkelijke Casla gebouw kunnen/konden ze aan de straatstenen niet kwijt en is zodoende nu in handen van 'kunstgroepje de Blauwe Reiger' gevallen. En nu moet er nóg zo'n idioot gebouw aangekocht worden?? Mordicus tegen aankoop door de gemeente. Hoeveel vierkante meter heeft de gemeente Almere leegstaan momenteel?

  reageer
 • Ger

   

  Verplaatsen naar de Floriade!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kaassie

   

  zullen de toenmalige sponsors leuk vinden, er wordt 75% van het sponsorgeld afgeschreven. Zou toch eens met de sponsors overleggen of zij geen ander idee hebben dan dit geld de "boomgaard" in te gooien. Begrijpelijk dat het steeds lastiger wordt om sponsors te vinden als dit soort dingen gebeuren.

  reageer
 • koos

   

  alle sponsoren wisten dat het om 5 jaar ging hoor, maak je niet druk. sponsoren hebben dit jaren van hun winst kunnen afschrijven, iedereen blij.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert