Supermarkten: Vrije-uitloopei verkopen als scharrelei

FLEVOLAND
De meeste supermarkten verkopen vrije-uitloopeieren als scharreleieren. De eieren komen nog steeds van vrijlandboerderijen maar mogen niet langer het stempel vrije-uitloop dragen omdat de kippen vanwege de vogelgriep binnen zitten. Dit komt door een Europese regel. 

Praktisch obstakel
De supermarkten hebben de mogelijkheid om de eieren in de gewone vrije-uitloopdoosjes te verkopen maar moeten de verpakking wel voorzien van een extra sticker of wikkel. En dat is voor de grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo ingewikkeld zegt Henrieke Crielaard van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Het gaat om heel grote aantallen eieren, dat kan niet altijd omgegooid worden met nieuwe stickers en wikkels. Het is een praktisch obstakel." En daarom blijven de schappen bij DEEN, Jumbo en Albert Heijn leeg en worden de voorheen vrije-uitloopeieren als scharrelei verkocht.

Enorme domper
De kippenboeren, verenigd in de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is boos en teleurgesteld dat de supermarkten de verpakkingen niet willen voorzien van een extra sticker. Voorzitter Hennie de Haan overlegde lang met de supermarkten en het ministerie en had iets anders verwacht. "Het is een enorme domper. Brussel heeft ons laten zitten en dan hoop je dat de retail het oplost. Dat ze de boeren niet laten stikken. Maar dat gebeurt nu wel."  

Schadepost
Doordat supermarkten de voorheen vrije-uitloopeieren als scharrelei verkopen krijgen de kippenboeren minder voor hun eieren. Het scheelt zo'n 2 cent per ei. Voor een gemiddelde boer is dat een schade tussen de 1.000 en 3.000 euro per dag. Een schade die niet vergoed wordt en waar een boer zich ook niet tegen kan verzekeren. 

reacties (2)

 • Flevowatcher

   

  Als boeren zich niet aan de regels houden, dan wordt dat een boete, net als mensen die te hard rijden... De vogelgriep komt alleen maar voor omdat boeren de regels niet naleven. Kippen houden op minder dan 1m2 per kip!!! is onmenselijk. Net als het dieronvriendelijk voer en de antibiotica.Denk nu eens na, stomme kippenhouders: ik wil best 25 of zelfs 40 cent voor een ei betalen, als jullie je ziekelijke manier van met dieren omgaan willen wijzigen. Die SGP god, waar het gros van jullie blijkbaar nog in gelooft, heeft nu de 7 plagen afgeroepen, jammer dan! Het enige soort ei wat ik nog koop is het vrije uitloop- biologische ei, de rest verkopen ze maar aan Unilever: dus kijk uit voor alle producten van deze groothuichelaar! (kleine lettertjes, u weet wel!)

  reageer
 • Gerrit

   

  We gaan weer lekker hoor wie kan het verschil proeven tussen een scharrel ei en een vrijloop ei, geloof maar van mij dat zit tussen de oren. Laten we deze 2 onder een noemer brengen b.v.het buitenei dan zijn er veel problemen opgelost.

  reageer
 • droom verder

   

  Scharrelkippen komen nooit in de buitenlucht, maar scharrelen permanent binnen in een stoffige stal. Dus mag een gewoon scharrel-ei nooit het door u gesuggereerde stempel "buitenei" krijgen, want dat zou dan misleiding/volksverlakkerij zijn. Alleen vrije-uitloop en biologische kippen komen echt buiten (als ze niet tijdelijk opgehokt zijn vanwege vogelgriep-dreiging).

 • Johannes

   

  Beste Flevowatcher, Hoe komt u bij uw redenering (kippen)boeren zich niet aan de regels houden? Kunt u een land aanwijzen waar de dieren het beter hebben? De oorzaak van de vogelgriep is niet duidelijk, de verspreiding is wel duidelijk door watervogels vanuit het noorden en oosten. U vindt 1m2 per kip onvoldoende en zelfs onmenselijk, dat mag u vinden. Maar alle kippen hebben verhoudingsgewijs meer leefruimte dan menig mens! Antibiotica wordt nauwelijks toegepast want de bijwerkingen zijn net als bij de mens meestal erger dan de kwaal! Wat u met dieronvriendelijk voer bedoeldt begrijp ik niet, want in het voer zit alles wat ze nodig hebben voor een goede gezondheid en groei. Fijn dat u 25 tot 40 cent per ei wilt betalen, hoeveel wilt u er hebben? Doen wij er nog een pleister bij om ook uw diervriendelijke hart niet dood te laten bloeden. Boeren zijn geen slechte mensen! De SGP god ken ik niet, u wel? Als het bij 7 plagen blijft dan tekenen we daarvoor! Leuk voor u dat u alleen nog vrije uitloop en biologische eieren wilt kopen, ik zou het u niet aanbevelen want u bent veel duurder uit (zakcentje voor retail) en gezonder is het zeker niet qua salmonella!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert