Bijna 2 miljoen voor bedreigde wilde bij

FLEVOLAND
Landschapsbeheer Flevoland en het Flevo-landschap hebben samen met andere natuurorganisaties 1,7 miljoen euro gekregen om de wilde bij te redden. Het geld is afkomstig van de Nationale Postcode Loterij. Met de donatie wordt in de komende drie jaar een zogenoemde Wilde Bijenlinie aangelegd.

Te weinig leefplekken
Het gaat slecht met de wilde bij, omdat er te weinig geschikte leefplekken zijn. In Nederland zijn 350 soorten bijen, maar meer dan de helft daarvan staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Wilde bijen zijn belangrijk voor het voortbestaan van planten, want meer dan 80 procent wordt bestoven door de bijen.

Meer nestelplekken
Door een Wilde Bijenlinie aan te leggen komen er meer nestelplekken en voedsel voor de diertjes. De samenwerkende natuurorganisaties willen 300 nieuwe bijenplekken aanleggen. Bovendien willen ze bestaande plekken met elkaar verbinden waardoor er door heel Nederland een netwerk ontstaat waar wilde bijen zich thuis voelen. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld bermen, dijken en tuinen. Daarnaast worden gemeenten geadviseerd hoe ze in hun openbare ruimtes rekening kunnen houden met de wilde bij.

Betrokken organisaties
Het landelijke plan wordt uitgevoerd door Landschappen NL, de Vlinderstichting, de bijenstichting, Naturalis, de Natuur en Milieufederaties, regionale natuurorganisaties en de Nederlandse Entomologische Vereniging.

reacties (5)

 • Brinkman

   

  Zo beide organisaties kunnen weer loonsverhoging geven aan hun bestuurders

  reageer
 • Hoogspanning

   

  Goed plan, maar Flevoland boeren gaan echt geen aaneengesloten akkerranden inzaaien met bloemen en dan niet bespuiten met gif. Misschien is de strook grond onder de hoogspanningsmasten een wel oplossing?

  reageer
 • .\/\/.

   

  "(...)Flevoland boeren gaan echt geen aaneengesloten akkerranden inzaaien met bloemen en dan niet bespuiten(...)" - waarom niet? 't is niet voor de hobby, bijen zijn een noodzakelijk onderdeel van de landbouw.

 • Henk

   

  En er een foto van ern hommel bij zetten :(

  reageer
 • kees d.

   

  Bloeiende akkerranden! Zowel voor de boer, de bijen en vogels die de zaden eten.

  reageer
 • Ron H

   

  Tis idd belabgrijk maar Hoeveel wilde bijen vliegen er in flevoland ... ben wel benieuwd wat dat per bij kost.

  reageer
 • Bobby

   

  Denk eens een keer niet aan wat het kost maar wat het oplevert. Die bloementapijten die je straks door de provincie ziet lopen kosten jou niets. De boeren hoeven ook niet extra voor te betalen dat hun akkers bestoven worden. Het geld komt van de Postcodeloterij. Dit is een van de weinige zaken waar Nederland echt groot in is en dat willen we graag laten zien op een wereldtentoonstelling in 2022.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert