Blik op Toen: Lelystad groeit

LELYSTAD
In deze aflevering van Blik op Toen gaan we terug naar 1968, toen Lelystad als kool groeide.

Nico van Mierlo, eerste postbode van Lelystad, moest een steeds langer rondje maken. De omzet van de eerste supermarkt in 't Lelycentre schoot in die tijd ook omhoog. De bedrijfsleiders van toen vertellen daarover.

Toeristen uit het hele land wilden wel eens zien hoe de mensen daar in die kale polder woonden, en de koningin kwam op bezoek bij haar hofleverancier.

Terug in de tijd met Blik op Toen, donderdagavond op TV bij Omroep Flevoland en nu al online te bekijken.

reacties (4)

 • Remco

   

  Jammer altijd die negativiteit. Ik woon hier vanaf 1976 en heb hier een heerlijke jeugd gehad. En ga eens naar buiten en geniet van al dat groen zoals het natuurpark en de Oostvaardersplassen. Lelystad is prachtig!

  reageer
 • Ach

   

  Was troosteloos en is er niet veel beter opgeworden.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Toen werd het leven vooral beheerst door wat de RIJP bedacht had: men kreeg licht, lucht en ruimte, en werd geacht zonder schuttingen met buren te communiceren, de huizen waren ruim (maar zeer gehorig) en veel Amsterdammers die in Amsterdam als 'lastig' te boek stonden, werden naar Lelystad verkast. Na een tiental jaren van mensen met 'rimboetoeslag' kwamen ook de 'bevindelijken' uit de Biblebelt hun toevlucht zoeken in Lelystad, en in de jaren '90 werden er de eerste asielzoekers (statushouders) gehuisvest.. Het is nooit een 'melting pot' geworden, helaas.. Erger: de verschillen tussen diverse bevolkingsgroepen is heel erg groot in Lelystad (Joris van Casteren), zelfs nu is er in verschillende buurten nauwelijks sociale cohesie. Een zware taak voor college en wethouders! Weinig te vieren bij 50 jaar Lelystad!

  reageer
 • Jan-willem

   

  Toen was geluk heel normaal!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert