'Oversteekplaatsen Marknesserweg moeten dicht voor fietsers'

NOORDOOSTPOLDER
De provincie moet het fietsers onmogelijk maken om de Marknesserweg over te steken bij voetgangersoversteekplaatsen. Dat vinden omwonenden van de provinciale weg tussen Emmeloord en Marknesse. De oversteekplaatsen zijn aangelegd om naar de bushaltes aan weerszijden van de weg te kunnen lopen.

'Levensgevaarlijke situatie'
Een paar jaar geleden is langs de Marknesserweg een parallelweg voor het langzame verkeer aangelegd. Fietsers die aan de noordkant van de weg wonen, hoeven sindsdien de weg niet meer over te steken om in Emmeloord of Marknesse te komen. Maar volgens omwonenden steken scholieren de weg nog steeds over, bijvoorbeeld omdat ze vrienden op het fietspad aan de overkant zien rijden.

Volgens omwonenden is het oversteken bij de bushaltes niet alleen illegaal maar ook levensgevaarlijk. Vorig jaar raakten in september en oktober twee fietsers gewond toen ze de weg overstaken. Omwonende Marius Langebeeke vindt dat de provincie maatregelen moet nemen. Hij denkt dat het plaatsen van hekken die door fietsers lastig te passeren zijn, veel zou oplossen.

Provincie ziet geen oplossing
Volgens de provincie is het lastig om iets aan de situatie te doen. Het plaatsen van hekken is geen oplossing, omdat scholieren dan wel illegaal iets verderop zullen oversteken. De provincie vindt het een verantwoordelijkheid van de ouders dat ze hun kinderen op de gevaren wijzen.

reacties (6)

 • Ik

   

  Stoplichten! Mooie oplossing!

  reageer
 • Dick

   

  Nee, meer aandacht besteden aan verkeer en diens gevaren. Hier fietst vooral jeugd die op de boerderijen wonen. Jeugd moet van de gevaren in het verkeer bewust worden gemaakt.

 • Fietsend oversteken is levensgevaarlijk, maar voor voetgangers is het oke?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Zo te zien rijden ze gewoon door het gratis. Die zinloze hekjes kosten een paar duizend Euro die we elders beter kunnen toepassen.

  reageer
 • Dirk

   

  Prima om de ouders hun taak te laten uitvoeren. Steeds naar een overheid kijken is je onmacht tonen aan je kinderen. Daar hoort nog steeds opvoeding bij.

  reageer
 • Fatsoenlijke autobestuurder op deze weg!

   

  Ten eerste zou men aan de 80 km behoren te houden!Tevens kan de provincie een verbodsregeling maken om in te halen op deze provincialeweg, wat zeker nodig is!Het is soms gewoon een racebaan !! Ten tweede de gemeente Noordoostpolder blijkt een gedeelte van het fietspadje ter hoogte van het Dierenasiel richting Emmeloord alleen voor bestemmingsverkeer geopend te hebben ,hoe raar kun je het bedenken? Juist daar ligt geen fatsoenlijk fietspad aan beide zijde ,toch bijna 2 km. Trouwens is de vraag van omwonende wel merkwaardig omdat er ook twee kruisingen op deze provincialeweg uitkomen.Dat zou betekenen dat deze ook afgesloten moeten worden.

  reageer
 • Dick

   

  Of ik nou met 60, 80 of met 100 over deze weg rijd, als er iemand oversteekt terwijl ik eraan kom dan heeft die oversteker niet goed uit z'n doppen gekeken. En als ik dan te dicht bij zit om te remmen dan maakt het weer niet uit of ik 60, 80 of 100 rijd, dan vallen er doden. We moeten juist als ouders onze kinderen ervan doordringen dat verkeer een serieuze zaak is. Daarbij hoort uitkijken bij het oversteken. Daar gaat zelfs een inhaalverbod niks aan oplossen. Je hoeft inhalen echt niet te verbieden, is de grootste onzin die er bestaat. Op de N340 tussen Zwolle en Ommen is alweer enige jaren een inhaalverbod van kracht omdat er zoveel ongelukken plaatsvonden, Nou, ze vinden daar nog steeds plaats. Het zijn allemaal oplossingen voor het probleem (die niet werken) maar het werkelijke probleem, verkeersbewustzijn (vooral bij de jeugd) wordt er niet mee opgelost. Net als Artikel 185 WvW1994, de wet bescherming zwakkere verkeersdeelnemer, werkt averechts. De zwakkere verkeersdeelnemer waant zich beschermd en neemt juist daardoor risico's die hij anders niet zou nemen. En een onderbouwing van mijn uitspraak is te vinden in het gestegen aantal ernstige verkeersongevallen onder fietsers. Maar wat veel erger is, mensen kennen de regels niet eens, op een fietsersoversteekplaats denkt de gemiddelde voetganger voorrang te hebben. Vanwege de haaientanden op de weg? Nou die regelen alleen voorrang tussen "bestuurders". En voor voetgangers zijn juist "zebrapaden" uitgevonden.

 • laat alle reacties zien
 • whoknows

   

  Een simpele oplossing voor de bushaltes. Laat de bussen via de parallelweg rijden, hoeft er niemand de weg meer over te steken. En qua tijd zal t niet veel schelen.

  reageer
 • In Noppertje

   

  Hoezo niet oversteken? Er ligt maar aan 1 kant een parallelweg en er komen 3 zijwegen tussen Emmeloord en Marknesse uit op de Marknesserweg en die liggen, jawel aan de andere kant van de weg. Volgens mij wordt er dan ook zeker op 3 plaatsen overgestoken. Waarschijnlijk gaat de provincie pas wat doen als er meer en weer slachtoffers vallen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert