Proef om hoogbegaafden in Lelystad te houden

LELYSTAD
De schoolbesturen in Lelystad en de gemeente willen hoogbegaafde kinderen binnen het reguliere basisonderwijs in de stad houden. Hiervoor is een proefproject opgezet, samen met Erwin Dekker, directeur van de school voor hoogbegaafden in Elburg

Het idee is om binnen het basisonderwijs één dag per week specifieke lessen aan te bieden op één locatie in Lelystad. Daar kunnen hoogbegaafden kinderen elkaar ontmoeten. Hiervoor wordt 60.000 euro uitgetrokken. Voor de pilot zijn nu ongeveer tachtig kinderen in beeld. De proef gaat volgend schooljaar van start. 

"De juf begreep mij niet"
Hoogbegaafden komen op een reguliere school vaak in de problemen. De 11-jarige Pjotr Bakker zegt daarover: "De kinderen en de juf begrepen mij niet en de lessen waren te makkelijk." Daarom vertrekken leerlingen met een hoog IQ nu vaak naar speciale scholen in Dronten, Harderwijk en Elburg.

Ontmoeting belangrijk
Twee procent van de bevolking is hoogbegaafd. "Je komt elkaar dus niet bij de supermarkt tegen", zegt schooldirecteur Dekker. "Contact met elkaar is belangrijk omdat de kinderen dan weten dat ze niet alleen zijn. Ze kunnen ervaren dat er meer kinderen zijn die denken zoals zij."

Daarnaast wordt er in de lessen gefocust op sociale vaardigheden zoals om hulp vragen. "Voor de meeste hoogbegaafden is de stof zo makkelijk dat ze nooit om hulp hoeven te vragen. Als er dan een punt komt waarop ze iets niet snappen, weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan."  

"Naar school in je eigen woonomgeving is beter"
Volgens Dekker is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook deze groep kinderen binnen de scholen in Lelystad goed onderwijs krijgt. "Als ouder kies je met een bepaalde overtuiging voor een school en je gaat er vanuit dat het kind daar kan blijven. Voordat kinderen naar een speciale school voor hoogbegaafden overstappen, zijn ze al een hele lange weg met obstakels gegaan zijn. Dat moeten we proberen te voorkomen." 

Ook is het volgens Dekker belangrijk om onderwijs dichtbij huis te krijgen. "Er zijn kinderen die soms wel drie kwartier in de auto naar school zitten. Dat zou niet moeten. Ook is het voor een kind fijner om in de woonomgeving op school te zitten. Vriendjes en vriendinnetjes wonen dan in de buurt."

reacties (10)

 • Ilse

   

  Flevoland mist de boot
  De meeste van deze kinderen passen gewoonweg niet op de reguliere school
  Voltijds hb onderwijs
  Daar komen ze meerdeels tot hun recht

  reageer
 • Ilse

   

  En nu zijn we een jaar verder en komt de aap uit de mouw.
  Er komt geen gespecialiseerd voltijds onderwijs in Lelystad. Dat past nl niet in de visie...
  Er zijn/komen enkel lapmiddelen.
  Maar dit wordt verkocht als passend onderwijs voor hb kinderen en dus wordt er straks geen reiskostenvergoeding meer toegekend wanneer de kinderen noodgedwongen zijn uitgeweken naar gespecialiseerd voltijds hb onderwijs buiten Lelystad...
  Een hele slimme zet...

  reageer
 • Wat een fijn nieuws voor de kinderen vanaf groep 5. Mijn zoon is 6 heeft een iq van 130 en dood ongelukkig..in dronten en almere zijn de wachtlijsten minstens 2 jaar en hier bij ons in de hoofdstad krijgen de kinderen,vanaf groep 5, maar 1 dag in de week passend onderwijs...een aantal uurtjes notabene...moeten we dit niet veranderen?? Er staan gebouwen leeg...er zijn scholen die ontzettend gekrompen zijn..en ouders uit Lelystad zijn verplicht uit te wijken naar buiten de stad en met een beetje pech staan ze op een wachtlijst van 2 jaar...en bovendien kinderen zijn niet 1 dag per week hb..

  reageer
 • Bart-Jan

   

  Dit is geldverspilling. Er zit een gat van minstens 30 IQ punten tussen de leerlingen, meestal zelfs meer. Vergelijk dit met een zwakbegaafde op regulier onderwijs. Die heeft 30 punten minder dan de gemiddelde leerling. Het gaat gewoonweg niet. Daarbij de kinderen 1 dag in de week extra dingen geven werkt wellicht even voor een klein deel, maar die kinderen zijn niet 1x in de week hoogbegaafd ze zijn het elke dag: 24/7 Steek het geld in voltijds HB onderwijs in Lelystad

  reageer
 • H.

   

  Mijn kind heeft vreselijke jaren gehad binnen de reguliere klas! nu ze in Dronten voltijd hb onderwijs heeft en gelijkgestemden is het een blij schoolgaand kind die in alles zichzelf kan en mag zijn kwa leren en sociaal. Deze proef is zonde van het geld voor deze doelgroep zolang er geen voltijd HB onderwijs aangeboden kan worden. Deze proef is hetzelfde idee als de schakel en dat heeft bij ons kind totaal niet gewerkt! Dus 60.000 over de balk en denk dat de kinderen die nu buiten lelystad onderwijs hebben zeker niet in deze opstelling weer lelystad zullen kiezen! Dus gemeente graag als jullie iets doen doe het dan ook goed en niet half.

  reageer
 • Ilse

   

  Zeewolde inmiddels een wachttijd van 2 jaat
  Dat zegt mij voldoende dat er een dringend tekort is

 • Ed

   

  Dat het bij één kind (het uwe) niet heeft gewerkt, betekent niet automatisch dat het een slecht plan is. Bekijk het per kind. Sommigen gaan met 14-15 jaar naar de universiteit. Anderen doen "gewoon" met 17 jaar eindexamen VWO, maar wel met louter negens en tienen. Dat zijn mensen die ook binnen de groep "hoogbegaafden" tot de top behoren. En het soms prima naar de zin hebben in het reguliere onderwijs: huiswerk in 15 minuten af, tijd zat voor hobby's. Het zijn zeker niet allemaal zorgenkindjes en probleemgevallen.

 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Ach, de wethouder moet scoren omdat de uistroom naar buiten Lelystad te groot is. Miljoenen voor laaggeschoolden ondersteuning en straataanpak met keer op keer minimaal resultaat en een schamele 60k voor een proefje met talent! Waardeloos beleid! Geef talent aandacht en wie niet wil sanctioneren, zo moeilijk kan het toch niet zijn!? Maar ja, dan moet je wel enig verstand van je eigen dossiers hebben als wethouder.... en daar schort het veel te vaak aan...

  reageer
 • Jessica

   

  Soms is het leven in Almere nog zo gek niet. Mijn kinderen gingen hier in 2011 al naar de Leonardo-klas (later Neo).

  reageer
 • Jeroen

   

  Het zou tijd worden dat leraren eens uitleg krijgen hoe deze kinderen te signaleren in de klas zodat scholen meer werk maken van deze kinderen. Wij hebben erg veel moeite moeten doen om onze zoon een klas door te laten schuiven omdat hij zich gewoon verveelde in de klas. Nu wordt hij uitgedaagd in de klas omdat hij een jaar lesstof moet inhalen. Hopelijk kan hij door dit doorschuiven zijn basisschool afmaken op een gewone school ipv een hoogbegaafde school.

  reageer
 • Thomas

   

  Dan krijg je weer het probleem dat hij eenmaal bij, zich weer gaat vervelen, en gepest wordt omdat hij de jongste is. Ook qua emotionele ontwikkeling past dat wat minder. Het is vaak beter om die extra uitdaging elders te halen en het schoolprogramma hetzelfde te houden. Ik heb destijds naast school een MBO opleiding afgerond bij een stichting die zich daar toen mee bezig hield. Ook qua CV helpt dat, ik moet constant vragen beantwoorden hoe het kan dat ik tijdens de lagere school een diploma gehaald heb.

 • KC

   

  Waarom Elburg, terwijl in Dronten ook de kennis zit. Die kinderen moeten gewoon in Lelystad blijven.

  reageer
 • Tuuk

   

  Je hebt niet goed gelezen. Je leest Elburg en denkt dan gelijk dat deze kinderen daarheen moeten! Dat staat er niet.

 • Annechien

   

  Na 8 jaar touwtrekken op de basisschool, om maar iets extra's voor elkaar te krijgen, blij dat we nu van de basisschool af zijn. Ik vind dit een goede ontwikkeling, alleen jammer dat het een paar jaar te laat komt.....

  reageer
 • HM

   

  Helemaal mee eens. Wij hebben dezelfde ervaring. En nu op het middelbaar onderwijs hebben de kinderen er last van dat ze op de basisschool nooit enige uitdaging hadden en daar niets hoefden te doen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert