Proef om hoogbegaafden in Lelystad te houden

LELYSTAD • Do 9 februari 2017 | 10:18 • Donderdag 9 februari 2017 | 10:18
De schoolbesturen in Lelystad en de gemeente willen hoogbegaafde kinderen binnen het reguliere basisonderwijs in de stad houden. Hiervoor is een proefproject opgezet, samen met Erwin Dekker, directeur van de school voor hoogbegaafden in Elburg

Het idee is om binnen het basisonderwijs één dag per week specifieke lessen aan te bieden op één locatie in Lelystad. Daar kunnen hoogbegaafden kinderen elkaar ontmoeten. Hiervoor wordt 60.000 euro uitgetrokken. Voor de pilot zijn nu ongeveer tachtig kinderen in beeld. De proef gaat volgend schooljaar van start. 

"De juf begreep mij niet"
Hoogbegaafden komen op een reguliere school vaak in de problemen. De 11-jarige Pjotr Bakker zegt daarover: "De kinderen en de juf begrepen mij niet en de lessen waren te makkelijk." Daarom vertrekken leerlingen met een hoog IQ nu vaak naar speciale scholen in Dronten, Harderwijk en Elburg.

Ontmoeting belangrijk
Twee procent van de bevolking is hoogbegaafd. "Je komt elkaar dus niet bij de supermarkt tegen", zegt schooldirecteur Dekker. "Contact met elkaar is belangrijk omdat de kinderen dan weten dat ze niet alleen zijn. Ze kunnen ervaren dat er meer kinderen zijn die denken zoals zij."

Daarnaast wordt er in de lessen gefocust op sociale vaardigheden zoals om hulp vragen. "Voor de meeste hoogbegaafden is de stof zo makkelijk dat ze nooit om hulp hoeven te vragen. Als er dan een punt komt waarop ze iets niet snappen, weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan."  

"Naar school in je eigen woonomgeving is beter"
Volgens Dekker is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook deze groep kinderen binnen de scholen in Lelystad goed onderwijs krijgt. "Als ouder kies je met een bepaalde overtuiging voor een school en je gaat er vanuit dat het kind daar kan blijven. Voordat kinderen naar een speciale school voor hoogbegaafden overstappen, zijn ze al een hele lange weg met obstakels gegaan zijn. Dat moeten we proberen te voorkomen." 

Ook is het volgens Dekker belangrijk om onderwijs dichtbij huis te krijgen. "Er zijn kinderen die soms wel drie kwartier in de auto naar school zitten. Dat zou niet moeten. Ook is het voor een kind fijner om in de woonomgeving op school te zitten. Vriendjes en vriendinnetjes wonen dan in de buurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel