Nieuwe Bieb Almere werkt aan digitale toekomst

ALMERE
De Nieuwe Bibliotheek in Almere werkt aan een digitale toekomst. Een kleine groep pioniers verenigd in het Digital Lab doet allerlei experimenten om de toekomst van de bibliotheek vorm te geven.

De tijd dat de bibliotheek een plek was van stilte en stoffige boeken is voorbij, zegt Adham Laamroui van de Nieuwe Bibliotheek."De bieb is een plek geworden waar je elkaar ontmoet, waar je studeert en workshops of lezingen bezoekt. Het Digital Lab zoekt naar vormen en methoden om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij alles wat er in de Nieuwe Bibliotheek gebeurt".

"Met de nieuwe media kun je er toch bij zijn"
Volgens Laamroui organiseert de bibliotheek jaarlijks bijna 400 evenementen: "Het is niet doenlijk om alles te bezoeken maar met nieuwe media zoals YouTube of Snapchap kun je er toch bij zijn, voor én achter de schermen. Met het Digital Lab bouwen we een betere site, ontwikkelen we apps en zoeken we naar vormen om via nieuwe media de bibliotheek levendig en spannend te maken."

Eén van de experimenten van het lab loopt via Snapchat. Via een speciale Snapchat-bril kunnen vrijwilligers korte video's maken over alles wat er in de Nieuwe Bibliotheek plaatsvindt. In een ander experiment bloggen medewerkers en deskundigen over wat hen over een specifiek onderwerp bezighoudt.   

Boeken lenen neemt af
Het aantal mensen dat boeken leent in de bibliotheek, neemt gestaag af. in 2014 werden er nog 1.369.740 boeken uitgeleend. Een jaar later was dat gedaald tot 1.211.084 boeken.

Daar staat tegenover dat de e-reader flink in de lift zit. "Het aantal leden met een e-reader-abonnement is met 70 procent gestegen", zegt Laamroui. "Het aantal uitgeleende e-books is in 2016 verdubbeld."

De Nieuwe Bibliotheek in Almere loopt volgens Laamroui landelijk voorop: "We hebben kort achter elkaar een lasergame en een drone-race georganiseerd. Dat toont wel hoe belangrijk de bibliotheek het vindt om te vernieuwen."

reacties (7)

 • poorter

   

  Wat hebben een dronerace en een lasergame in vredesnaam met de bibliotheek te maken? Die kun je overal organiseren.

  reageer
 • Tim

   

  Ik ben ook voor deze digitale ontwikkeling. Hulde voor meneer Hamdoui.

  reageer
 • Joeri

   

  Heel goed bezig heer Lamroei

  reageer
 • Ed

   

  "VET": lasergamen en droneracen in de bieb! We moeten al die dyslectische kids (en vreemd genoeg steeds meer!) toch niet vermoeien met zoiets achterhaalds als het lezen van boeken?

  reageer
 • Serge

   

  Een bibliotheek is zooooo 1986.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Als de te lenen boeken gedigitaliseerd zouden zijn en je geeft alle inwoners een tablet. Zou dat meer, minder, net zoveel kosten als de totale kosten van de bibliotheek?

  reageer
 • WilmaAlmere

   

  Heer Laamroui, er zijn nog heel wat mensen en vooral senioren, die de bibliotheek dagelijks bezoeken en het fijn vinden, de stilte en de stoffige boeken op te zoeken, omdat zij zich daar op hun gemak voelen. Ik weet wel, de jeugd heeft de toekomst, maar ontzeg ons niet de kranten, de boeken en vooral de mooie films, die de bib ons aanbiedt. Ik hoop en met mij vele andere lezers dat wij nog lang kunnen genieten van jullie papieren aanbod.

  reageer
 • Alice

   

  Ik val voorlopig nog niet in de categorie senioren, maar ook ik heb liever alles in stoffige papiervorm. Overigens erger ik mij kapot aan het lawaai van rennende kinderen, schreeuwende pubers en bellende mensen in de bibliotheek (overigens ook een reden waarom mijn dochter niet in de bibliotheek studeert omdat ze zich niet kan concentreren). Ook kan ik mij niet vinden in die zogenaamde winkel opstelling. Ik kan bijna nooit vinden wat ik zoek. Geef mij maar gewoon de oude vertrouwde stille bibliotheek met al die stoffige boeken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert