Kampen zeker van terugkeer IJsselkogge

LELYSTAD
De gemeente Kampen is er zeker van dat de middeleeuwse IJsselkogge terugkomt. Het eeuwenouude vrachtschip werd precies een jaar geleden uit de IJssel gehaald om te worden geconserveerd in Lelystad. Na conservering wil Kampen de kogge op een geschikte locatie bij de IJssel tentoonstellen.

Zorgen
Het hoofd van de bergingsoperatie, de maritiem archeoloog Wouter Waldus, maakt zich zorgen over de terugkomst van de IJsselkogge naar Kampen. Waldus vindt dat de gemeente onvoldoende doet om het schip na conservering te exposeren in de stad. Waldus hoopt op een museum voor de IJsselkogge maar daar lijkt nog geen geld voor te zijn.

'Paal boven water'
Volgens burgemeester Bort Koelewijn van Kampen staat de terugkomst van de kogge als een paal boven water. De kogge zal als het aan hem ligt geen dag langer in Lelystad staan dan noodzakelijk. Koelewijn vindt de vrees van Waldus ongegrond.

Het gemeentebestuur van Kampen zet volgens Koelewijn alles op alles om het middeleeuwse vrachtschip op de mooiste manier mogelijk tentoon te stellen: "er is sowieso geld om het schip onder een glazen stolp te zetten. Maar we hopen de IJsselkogge een eigen, gratis museum te kunnen gaan bieden. Die plannen moeten nog nader worden uitgewerkt", aldus de burgemeester. 

Nieuw Land
De kogge wordt in Lelystad geconserveerd bij museum Nieuw Land. Het museum is gespecialiseerd in het conserveren van maritiem erfgoed. Nieuw Land verwacht ruim 5 jaar nodig te hebben om het schip voor de eeuwigheid te bewaren.

reacties (6)

 • Bakker

   

  Allemaal om de poen is het te doen

  reageer
 • Lelystad

   

  Als kampen het schip zo graag wil zeg ik , inladen en wegwezen. Wat een gezeur zeg hebben ze niks beters te doen daar in kampen dan zitten klagen over het vliegveld Lelystad nu weer over een schip .. gaat helemaal nergens over ....

  reageer
 • Kees

   

  Dat hier geld aan verspild word. Ongelofelijk.geef het aan de arme gezinnen

  reageer
 • Flevoburger

   

  Vraagje: wie betaald de "conservering"?

  reageer
 • lelystedeling

   

  Afspraak=Afspraak dus weer terug naar Kampen en de tijdelijke behuizing te Lelystad slopen. Het lijkt daar wel een industrieterrein. BataviaStad trekt 2 miljoen bezoekers, maar de "musea" thans BataviaLand halen nog geen 100.000 bezoekers binnen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

   

  Terug naar Kampen wordt niets. Moet er is nieuws gebouwd worden en met het heien gaat het al mis. Mooi in Lelystad laten staan bij de werf, museum en Bataviastad met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert