Onderzoek werkdruk leerkrachten basisscholen

FLEVOLAND
Volle klassen, een eindeloze administratie en een stapel nakijkwerk die 's avonds na werktijd op je wacht. 

Werk jij in het basisonderwijs en herken je dit beeld? Of wordt de werkdruk juist overdreven? Dan zijn we op zoek naar jou!

Omroep Flevoland wil graag weten hoe het zit met de werkdruk van leerkrachten op de basisschool. Meld je aan via dit formulier voor een onderzoek dat wij samen met andere regionale omroepen en de NOS uitvoeren.

reacties (53)

 • johannes10

   

  En weer een voor de werkdruk: Het lerarenregister.

  reageer
 • joppe

   

  Je snapt niet dat er een tekort aan leerkrachten aankomt. Als je dit soort reacties leest, dan krijg je toch het idee, dat er door het loon en door al die vakanties, genoeg animo moet zijn. Mc Donald, draai eens een weekje compleet mee op school, dat lef heb je ws niet. Wel aan de zijlijn staan schoppen, maar inhoudelijk er niets van af weten, zoals velen, blijkt wel weer uit de reacties.

  reageer
 • Dirk

   

  Ik zit zelf ook in het onderwijs en ik functioneer erg goed.

  reageer
 • Onverschilligheid SLAAT BLIJKBAAR AAN.

   

  Het is blijkbaar niet duidelijk dat werken en opvoeding twee verschillende zaken zijn.De toon van verschillende reagerende mensen geeft precies weer dat het niet begrepen wordt waar het omdraait.Dat kinderen op verschillende niveaus zitten is duidelijk dat geldt waarschijnlijk ook voor de ouders.Het is verontrustend te constateren dat kinderen met regelmaat ontsporen terwijl de ouders zoete koekjes bakken. Blijkbaar gelden de normen van de thuisploeg meer in aanzien dan met elkaar buiten de deur.Je zult maar een klas hebben met verschillende moeilijke omgangsvormen zoals HDD,pttnos gecombineerd met een ander gedrag. Als de ouders dat zelf ook nog hebben dan heb je wel enige tijd nodig om ontsporingen weer recht te Zetten.

  reageer
 • Flevo

   

  Zeker! Daardoor redden veel leerkrachten het om te blijven werken zonder een burn out te krijgen !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevo

   

  Haha, de standaardreactie! Tip: school je om en word leerkracht! Heerlijk relaxt baantje met heel veel vrije tijd! Waar wacht je nog op?

  reageer
 • Freerk

   

  Als je dit zo leest staan er behoorlijk wat zielige reacties tussen van mensen die denken dat ze er verstand van hebben. Kom eens een week meedraaien. Niet van half negen tot half vier, maar van half acht 's morgens tot 's avonds half tien. Maar het voor de klas staan is elke dag een geweldige job, proberen uit een kind te halen wat er in zit. :)

  reageer
 • McDonald

   

  Zolang de leraren ruim 3 maanden per jaar vakantie hebben, snap ik de drukte niet. Welkom in de wereld die werken heet. Doe wat minder vrije dagen en het probleem zal een stuk minder worden. Je wordt er onderhand misselijk van van dat geklaag

  reageer
 • Lies

   

  werkdruk? gelukkig ook genoeg weken vakantie om uit te puffen!!!

  reageer
 • Flevo

   

  Zeker zelf geen kinderen? Kinderen en werkende ouders gaan prima samen. Ouders kunnen dit goed regelen. Zolang het werk niet belangrijker is dan de kinderen is het prima. Kinderen leren met diverse situaties en steeds andere geoepen omgaan, kunnen ze heel sociaal van worden. Beter dan de prinsjescultuur die in sommige kringen hangt. U generaliseert. En ja, het werk van een leerkracht is te divers geworden, er wordt te veel van hen verwacht, maar het is veel te makkelijk de schuld op de ouders af te schuiven.

  reageer
 • Flevo

   

  Dat weet u zeker? Volgens de huidige regels mag je iemand die je ontslagen hebt niet zo snel weer een nieuw contract geven .... En ook kan iemand niet voortdurend tijdelijke contracten krijgen. Regels bedoeld ter bescherming van de werknemer zorgen er nu juist voor dat mensen ontslagen worden ipv een vast contract krijgen.

  reageer
 • Remco

   

  Goed dat deze post al 14 weken bovenaan staat.

  reageer
 • Rat

   

  Veel leerkrachten krijgen niet eens een vast contract. Er wordt gewerkt met tijdelijke contracten met flexcontracten. Dan voor de vakantie einde overeenkomst en na de vakantie weer bellen of je kan komen op dezelfde school. Veel mensen zijn afhankelijk van deze scholen en zullen niet zo snel de vuile was buiten hangen. Dus niet alleen ouders en kinderen maar ook wijze van besturen en de schooldirectie hebben hier een rol in

  reageer
 • Wat een belachelijke opmerking. Ja ik heb er altijd bij moeten en willen werken en ik heb keurig opgevoede kinderen. Niks geen grote mond, gewoon u, mevrouw of meneer. Geen drugs of school uitval. Ik heb ten alle tijden mijn kinderen bij gestaan met school en huiswerk, zelfs op mijn vrije dagen op school helpen om binding te houden. En ja als de juf ze straf gaf, kregen ze van mij thuis ook nog. Voordat u de volgende keer weer zo'n denigrerende opmerking maakt naar een werkende ouder denk eerst eens na. Er is maar 1 persoon die altijd heeft moeten inleveren en dat ben ik zelf. Ik heb me in bochten moeten wringen om werk en thuis te combineren. Mijn kinderen zijn niets tekort gekomen in liefde, aandacht, in opvoeding en in materiële zin. Mijn dochters zijn geleerd om een diploma te halen, zelfstandig geld te verdienen en niet te leunen op een kerel.

  reageer
 • Whoknows

   

  TJa dat krijg je, 's morgens de kinderen naar de voorschoolse opvang, dan naar school, dan naar de tussenschoolse opvang, weer naar school, dan naar de Naschoolse opvang. Ik vraag me dan af, waarom nemen ze kinderen, als je ze de hele dag ergens anders laat opvangen, en wie voed de kinderen op, de externen, of die persoon die ze 's morgens heel vroeg en 's avonds even aanwezig is. En dat allemaal ten nadele van de leerkrachten, zij hebben de kinderen de grootste gedeelte van de dag in de groep/klas. Na het normale lesgeven ook nog even psycholoog spelen, maatschappelijk werkster, bemiddelaar omdat er weer een keer ruzie was buiten of op het schoolplein. En oh ja, we moeten ook nog zorgen dat de kinderen iets leren. De inspectie en vooral de (bovenschools)directie wil cijfers/prestaties zien

  reageer
 • Duidelijker kan het niet!

   

  Werkelijk het is vandaag de dag ongehoord wat sommige kinderen als gewoon ervaren.Zelfs de ouders (opvoeders)corrigeren niet omdat er geen normen en waarden binnen het gezin meer is.Het is verontrustend dat opvoedkundig de kinderen vaak tussen wal en schip vallen bij alleenstaande ouders.Het getouwtrek tussen de ouders en kinderen roept veel onverschilligheid en ongeloof op zo kan bij kinderen het vertrouwen beschadigt worden in elkaar.(trauma beschadiging met buitensporig gedrag) Met als gevolg weerbarstige kinderen op school met een bak ellende met in getogen verdriet.

  reageer
 • Janet

   

  Ik heb diep respect voor leraren zowel basis als Voorgezet of hoger met al die speciale kinderen erbij en zeurende ouders! En als de kinderen naar huis gaan of studiedag hebben ben je nog niet klaar zo als mensen snel denken en nee ik zit nier in het onderwijs maar zie het met mijn eigen ogen gebeuren op scholen Btw ik vind juist mensen buiten het onderwijs klagen en zeuren loop eens een dag mee op een school zou ik zeggen denk dat je er dan al gauw klaar mee bent

  reageer
 • Kritiesj

   

  Als de ouders de kinderen zelf eens wat meer opvoeden,ben je al een heel stuk werkdruk kwijt in het onderwijs. Want leerkrachten zijn soms meer opvoeders omdat de ouders het nalaten.

  reageer
 • Flevo

   

  Er wordt door andere beroepsgroepen ook geklaagd. Waarom onderwijs opvalt hierin is omdat het direct weerslag heeft op heel veel burgers. Leerlingen in te grote klassen zijn niet alleen lastig voor de leerkracht, maar vooral ook voor de leerling. Als leerkrachten langdurig ziek thuis zijn heeft dat gevolgen voor de leerling. Als kinderen geen goed onderwijs kunnen krijgen doordat leerkrachten teveel taken krijgen en kinderen met te heftige problematiek in hun klassen heeft de hele samenleving daar last van.

  reageer
 • Flevo

   

  Grappig, ik zie minstens zoveel mannen klagen , vooral de jongeren, slapeloze nachten door de kinderen lijkt mannen meer te deren dan vrouwen 😁 Mijn ervaring is ook niet gebaseerd op het PO, maar op het VO. Ik weet niet wanneer u ooit voor de klas stond, misschien hebben de mannen een inhaalslag gemaakt in de klaagcultuur?!

  reageer
 • lopke

   

  het is zo overdreven net of andere beroepen geen werkdruk hebben en werk mee naar huis moeten nemen. kijk eens niet alleen naar het onderwijs, ook naar andere mensen cq wekgroepen. ook bij hen is de werkdruk vele malen hoger dan bekend is bij de overheid. hier wordt niets aangedaan. het is minachting voor mensen die in een andere bedrijfstak werken.

  reageer
 • Hans

   

  Misschien denigrerend maar 100% mijn ervaring. De vrouwen in het onderwijs klagen veel meer dan die enkele man die er nog werkt. Voor het onderwijs en de Pabo zou het goed zijn om weer eens wat mannen te interesseren voor het onderwijs. En ja, ik heb ook nog voor de klas gestaan, alleen was het geen basisschool maar VMBO en MBO.

  reageer
 • Jan

   

  Als je niet weet waar je over praat, meng je dan niet in de discussie met denigrerende opmerkingen. O ja, ik ben toevallig een man die in het onderwijs werk met dezelfde klachten als de dames.

  reageer
 • Hans

   

  In mijn omgeving werken er alleen nog maar vrouwen in het basisonderwijs. En niet geheel toevallig hebben vrouwen zo ongeveer het klagen uitgevonden dus de reacties verbazen mij niet. Ik zou zeggen, meer mannen in het onderwijs! Hup, aan het werk!

  reageer
 • Miemmie

   

  Ik ben het helemaal met je eens. Mijn beide ouders werken al meer dan 25 jaar in het basisonderwijs. Door de jaren heen hebben ze er steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. Vooral de administratie per kind (soms wel 30) die apart moet worden bijgehouden. Weekend is voor hen geen weekend meer. En zelfs in vakanties wordt men op school verwacht (wellicht ligt dit aan de school). Punt blijft dat je werkdruk in het onderwijs niet kan vergelijken met werkdruk in een andere organisatie. Als ik om 17.00 uur maar huis ga zit mijn werk erop. Dat kan je van leraren niet zeggen. Het gaat bij hen zeker niet om het geld, want dat lost het probleem niet op. Begin met kleinere klassen en minder administratie. Daar zullen ze veelal bij geholpen zijn.

  reageer
 • Emma

   

  Het ABP heeft een langdurig en uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkuren en besteding van die uren van leerkrachten. Uiteraard zijn er individuele verschillen en verschillen per onderwijstype , maar het maken van onbetaalde overuren (en uiteraard zijn ook de vakanties in het plaatje meegenomen) is bijna structureel ..

  reageer
 • Willemsen

   

  Het is moeilijk praten als je niet weet wat de daginvulling is van een docent(e). Hoe ziet een dag van een docent(e) eruit. Vertel dat maar eens. Welke tools heeft men (ik denk aan dat grote digitale scherm; kan je toch veel op voorprogrammeren). Hoeveel dagen wordt besteed aan studiedagen en vakantie. En dan nog burn outs. Zou er bijna een cynische opmerking over willen maken.

  reageer
 • Flevo

   

  Maar waar was die staking tegen ? Niet voor meer loon, maar tegen de veranderingen die passend onderwijs mee zou brengen. Dat passend onderwijs is er toch gekomen, niet alleen leerkrachten, maar vooral veel leerlingen en ouders hebben er grote problemen door....dus terecht dat daar actie tegen gevoerd werd.

  reageer
 • johan10

   

  We zijn in NL dol op onderzoeken en rapporten. Kijk daar dan eens naar en nog mooier doe er gericht wat aan! Bijna niets van de miljarden komt bij de kinderen in de klas terecht. Waar blijft dat geld en vooral wie controleert dat?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Er zijn lichtere beroepen, maar ook veel zwaardere. Wel lijkt het zo dat onderwijs meer klaagt. Is dat tov andere beroepen wel terecht?

  reageer
 • Jan

   

  Dit is de omgekeerde wereld laat de jeugd nu maar werken zijn ze ook van de straat

  reageer
 • Gert

   

  WillemLely Je roeptoetert wel. Jij stelt dat men op de pabos al jarenlang met de paplepel wordt ingegoten dat je eens in de zoveel jaren moet staken! Willem kerel, het is de grootst mogelijke onzin die je maar kunt roeptoeteren! Hoe kom je bij deze onzin? Wil je eens een dag meelopen om te kijken hoe het echt toegaat op een pabo?

  reageer
 • WillemLely

   

  Nee Klaas, ik heb niet voor de klas gestaan en voel die drang ook zeker niet. Ik heb zelf kinderen en heb / ken voldoende leerkrachten in mijn directe omgeving om deze mening te hebben en uit te dragen.

  reageer
 • Klaas

   

  Heb je zelf ooit voor de klas gestaan? Waarschijnlijk niet zo te horen. Praat hier dan geen onzin gebaseerd op aannames. Kom met feiten of spreek uit eigen ervaring.

  reageer
 • helemaal mee eens..

  reageer
 • johan10

   

  Hoe komt het toch dat mensen in de zorg en het onderwijs klagen? Waarom zijn er zoveel vacatures bij deze beroepsgroepen? Vakbonden die weer op meer salaris inzetten! De mensen(verpleging en leerkracht) willen betere werkomstandigheden! Het gaat niet zo zeer om de uren maar de absurde werkdruk, soms is zelfs het toilet soms weg bezuinigd!

  reageer
 • johan10

   

  Onderzoek? Draai eens een weekje mee! 1 op de 5 mensen heeft een burn-out. Hoog tijd voor een delta plan onderwijs: Elke school een concierge, onderwijsassistente in iedere klas, betere schoolgebouwen met gezonde lucht, maximaal 25 kinderen in de klas,... Laatste jaar nog het nieuws gevolgd?

  reageer
 • WillemLely

   

  Ik roeptoeter niet zomaar wat. De algehele sfeer is dat leerkrachten klagen, zuchten en vooral overal beren op de weg zien. Altijd zuchtend naar de vakantie toe, aftellend. En als jij dat niet doet; bravo. Maar dan ben je wel een uitzondering.

  reageer
 • Gert

   

  Ed Klopt, dat was tegen die onzinnige passend onderwijs toestand, zg. beter voor het kind. Ik heb me verkeerd uitgedrukt, ik bedoelde pabo onderwijs. Excuses.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Gert, houd jij je dan ook bij feiten. 6 Maart 2012 was de grootste staking ooit. Los daarvan; het onderwijs wil/verdient beter; maar geldt dat niet ook voor heel veel andere beroepen?

  reageer
 • Gert

   

  WimLely Grapjesmaker! Ik werk op een pabo en kan je geruststellen kerel. In de 16 jaar van mijn pabowerkzaamheden is nog nooit naar voren gekomen dat er gestaakt moet worden. In totaal heb ik 26 jaar onderwijservaring en de laatste keer dat er gestaakt werd is 25 jaar geleden. Het is altijd leuk om iets te roeptoeteren WimLely, maar hou je dan wel bij de feiten!

  reageer
 • Flevo

   

  Onzin. Leerkrachten willen veel liever kleinere klassen en minder administratieve rompslomp zodat ze weer kunnen doen waarvoor ze ooit gekozen hebben: aandacht geven aan de leerlingen en goed les geven.

  reageer
 • Jan

   

  In alle sectoren van het onderwijs scoort Nederland extreem hoog. In het basisonderwijs ligt de werkdruk 21 procent hoger dan het Oeso-gemiddelde. En in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs anderhalf keer dat gemiddelde. Alleen docenten in de Verenigde Staten scoren hoger, maar in Europa is Nederland werkdrukkampioen, ver boven Finland en Vlaanderen. Burn-out hoogst van alle beroepen Onderwijspersoneel heeft het hoogste percentage burn-outklachten van alle beroepsgroepen. Dat valt te lezen in de jaarlijkse arbeidsomstandigheden-enquête van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verontrustend is dat de burn-out volgens het laatste rapport sinds 2010 flink is gestegen. Toen ging het om 16,5 procent met burn-outklachten en in 2012 om 19,4 procent - hoger dan bij alle andere beroepsgroepen.

  reageer
 • Oja en wie gaat dan voor de klas staan? En is nu al een schreeuwend tekort aan leerkrachten. Alleen al de Pabo zelf is dankzij druk vanuit de regering nauwelijks haalbaar. Het probleem is niet de grootte van de klassen, maar de enorme berg aan administratie en rapportages die erbij komen. Het wordt je haast onmogelijk gemaakt om te doen wat ik het liefste doe... het beste uit het kind halen. Het draait allemaal om de cijfertjes en ook wee als je daar niet aan meedoet, want voor je het weet sta je als zeer zwakke school in het nieuws.

  reageer
 • M. Janssen

   

  Maar je vergeet te vertellen dat ze wel 10 weken vakantie hebben en daarom wat extra moeten werken voor zoveel vakantie. Ik zeg niet dat het een makkelijk beroep is, maar ze hebben gewoon een goed salaris en meer salaris is hetgene waar je de vakbonden over hoort.

  reageer
 • Juf

   

  Ik wil graag meedoen met dit onderzoek. Maar waar is het voor nodig om al mijn gegevens te delen? Wie krijgt deze gegevens te zien? Om vrij te spreken wil ik het anoniem doen, zodat dit niet tegen mij gebruikt kan worden. Ik snap wel dat er controle moet zijn of de juiste personen dit invullen, maar had dan bijv bij de directeuren inlogcodes gegeven zodat ze het onder de leerkrachten kunnen uitdelen.

  reageer
 • Derrick

   

  Maar dat wil toch niet zeggen dat je dat maar moet accepteren?

  reageer
 • ron h

   

  ik kan me niet herinneren dat mijn vrienden die in het onderwijs werken voor het laatst hebben gestaakt. Persoonlijk vind ik u opmerking meer als klagen overkomen.

  reageer
 • zeker weer uit op een loonsverhoging,voor de zoveelste keer,werkkdruk is in veel beroepen hoog zonder dat daar geld tegenover staat...

  reageer
 • WimLely

   

  Op de PABO word al met de paplepel ingegoten dat je eens in de zoveel jaar moet staken. Bovendien moet je altijd klagen over werkdruk en veranderende omstandigheden. He, als je het te druk vindt, of niet leuk: ga dan wat anders doen. Stop met klagen.

  reageer
 • Jan

   

  Afgelopen dinsdag kwam het AOb-onderzoek: ‘Tijdsbesteding leraren po en vo’ uit waaruit bleek dat leraren in het primair onderwijs een gemiddelde werkweek hebben van 46,9 uur. Hun collega’s in het voortgezet onderwijs draaien een week van 45,2 uur. De AOb riep in een manifest op tot een miljardeninvestering om de onderwijsarbeidsmarkt weer gezond te maken.

  reageer
 • Gert

   

  Helemaal niet Bb. Al jaren laat onderzoek zien dat leerkrachten veel meer voorstander zijn van kleinere klassen, minder administratie, meer zelfbeschikking dan aan meer geld. Wat jij zegt klopt gewoon niet. Leerkrachten kiezen niet voor dit fantastische beroep vanwege geld, maar vanwege passie tav ontwikkeling van kinderen. Wie dat niet ziet is blind. Al jaren zijn leerkrachten het spuugzat hoe er over hen gedacht, geschreven en bepaald wordt. Maar omdat het in principe braaf volk is, gooien ze de zaak niet plat met een langdurige staking. En ja natuurlijk moet dat salaris omhoog! Het is verdikkie me een van de meest belangrijke beroepen!!

  reageer
 • Bb

   

  En dit kan afgekocht worden met een loonsverhoging van 2.5% dan zijn ze weer te vrede

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert