Gemeente scherpt regels urgente woningzoeker aan

ALMERE
Almere gaat de regels van de urgentieregeling voor sociale huurwoningen aanscherpen. Zo wordt het voor Almeerders die in scheiding liggen, moeilijker om direct aan een huurwoning te komen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema.

Nu wordt ongeveer dertig procent van de betaalbare huurwoningen aan urgente gevallen gegund. Dat percentage moet naar beneden, meent de wethouder. Hij wil voorkomen dat urgente woningzoekers 'te veel van de koek opeten.' Herrema heeft daarom een nieuwe huisvestingsverordening opgesteld.

Alleenstaande statushouders
Eén van de maatregelen gaat over de huisvesting van alleenstaande statushouders. Deze groep statushouders heeft geen recht meer op een zelfstandige woonruimte en moet een huis met elkaar delen. Gezinnen met een verblijfstatus hoeven geen woonruimte met anderen te delen.

Amsterdam
De wethouder hoopt dat er projecten ontstaan waar bijvoorbeeld alleenstaande statushouders samen komen te wonen met studenten. In Amsterdam zijn soortgelijke projecten en die zijn volgens Herrema succesvol.

Tijdelijke woningen
Eerder maakte de wethouder al bekend dat er op verschillende plekken in de stad tijdelijke starterswoningen worden gebouwd. Het gaat om woningen die maximaal 15 jaar mee gaan. Deze komen onder meer in Tussen de Vaarten en op de parkeerplaats tussen Hogeschool Windesheim en gebouw De Aardbei. Andere locaties wil hij nog niet noemen omdat er een bestemmingsplanprocedure doorlopen moet worden. 

Raad moet nog goedkeuring geven
Het besluit om de regels aan te scherpen volgt na een evaluatie van de gemeente. In 2015 waren de regels al eens aangepast. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe huisvestingsverordening. 

reacties (18)

 • .\/\/.

   

  En zoals altijd lijkt het alsof het de taak van de overheid is om iedereen in dit land een goedkope woning te bieden. Achterover leunen en zich laten bedienen....

  reageer
 • Hannes

   

  Wat men kapot maakt; is met achterover leunen ook niet altijd te repareren!" Tenzij.....!!!!"

 • Roelof

   

  Als je bestaande partijen niet meer vertrouwd, kun je op 15 maart stemmen op de nieuwe partij NIEUWE WEGEN, met een sociaal hart en gezond verstand.

  reageer
 • Tja..

   

  De regels van Urgentie zijn al bijzonder rampzalig te noemen. Heb hier meerdere malen mijn beklag over gedaan bij de raadsleden. Die beaamden dat, en dan lees je dit artikel. Ze willen het nog rampzaliger maken. Een giga grote 6 kamerwoning (130m2) wordt gegeven aan 3 mannelijke statushouders. Ja 3!! in een grote 6 kamerwoning. Naast mij woont een 6 persoonsgezin in een mini 4-kamerwoning (echt mini). Een overlast dat dat geeft... die hadden dus in die grote 6 kamerwoning gemoeten. Maar joh, we moeten nog meer van die mini woningen bouwen die tochten, kieren, gehorig zijn etc... wegstoppen moeten we dat onsuccesvolle, zieke, lage inkomen, oude gespuis. De onderste rang van de bevolking heeft nergens recht op. Niet op comfortabel wonen, niet op wonen op de plek van je keuze, niet op de baan van je keuze, niet op mee doen in de maatschappij. Wee je gebeente dat als je een laag inkomen hebt en je gaat een dagje uit of je hebt een auto (al is het een krot).... nee je mag ook geen luxe bezitten want ook daar wordt je voor gestraft. Nou dan moeten ze Brazilië als voorbeeld nemen, bouw een Favela en zet er a la Trump een muur om heen. Daar is dan je oplossing Nederland. Echt ik walg steeds meer van Nederland en de kant die het op gaat. Het is dat mijn kind me gebonden houdt maar anders....

  reageer
 • Hannes

   

  En dan te bedenken dat pas over vijfjaar de Floriade/woonwijk zoals de maquette laat zien Almere (bedenkelijk) een ware oppepper moet geven!"..Welke droomscenario's moet men nog ondergaan voor dat de waarde van een redelijk bestaan; met waar nodig is een goede huisvesting, zonder voedselbanken in Almere door het leven zou moeten gaan!!"

 • nanouska

   

  Dus ik begrijp hieruit dat mijn alleenstaande vader nu met iemand anders moet gaan samen wonen terwijl hij die persoon niet eens kent. Dat is toch te belachelijk voor woorden. ;-(

  reageer
 • Maaike

   

  Is jouw vader statushouder? Want daar gaat het over, die moeten met onbekenden gaan samenwonen.

 • frits

   

  is je vader status houder dan ?

 • Alex k

   

  Deze PvdA wethouder kan beter komen met een plan om meer huurhuizen te (laten) bouwen. Ruimte zat

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  frits, al jaaaaaren adviseer ik mensen die gaan samenwonen in elk geval 1 inschrijving ergens te behouden voor het geval dat. De meeste mensen worden dan boos, want 'daar gaan ze niet van uit'. Dus doen ze dat niet. Maar de statistieken zeggen genoeg. Dat vind ik altijd de angel in dat urgentenverhaal. Dat alle voorrangsregelingen de standaard wachtlijsten frustreren is gewoon inderdaad erg in onbalans. Daarin klopt het verhaal van Herrema. Maar... Het grootste probleem blijft het chronisch tekort aan goedkope (max 475-500 euro) sociale eengezinswoningen. Maar de overheden willen in Nederland extreem inzetten op kleine kippenhokken, omdat met de verdienmodellen in de corporatiewereld en de huidige grond-, stichtings- en bouwkosten geen eengezinswoningen neergezet kunnen worden voor dat geld (lees, met voldoende winst voor gemeente/corporatie/projectontwikkelaar etc). Sociale huur had, net als openbaar vervoer, post, zorg niet geprivatiseerd moeten worden. Marktwerking is niet lief voor mensen die op wat voor manier niet mee kunnen komen financieel.

  reageer
 • Hannes

   

  Alles bij elkaar geveegd; Waar men al jaren mee loopt te tobben; het is nog steeds een arrogante overkoepelende onroerend-goed speculatiedebacle; De grond schijnt belangrijker te zijn na wat er opstaat!" " Anders had men allang een gevarieerde doorstroming in de bouwontwikkelingen teweeg kunnen brengen!" (( Amsterdam is er van terug gekomen om zijn grond niet te verkopen!")) Of men wel of niet in blokkendozen op een kluitje wonen!" Men bouwt gestaagd verder!!". Op locaties waar voorheen de industrie zijn glorie hebben gehad!"

 • Maaike

   

  Het was al meer dan tien jaar geleden om een woning te krijgen na je scheiding, tenzij je al jaren ingeschreven stond. Urgent was je pas als je bewijsbaar in levensgevaar was, inclusief verklaringen van bijvoorbeeld hulpinstanties. Het kan blijkbaar nog strenger>

  reageer
 • Boomstam

   

  Voor die tijdelijke woningen, ligt nu genoeg gekapt hout om duurzame woningen voor 15 jaar en langer te bouwen. Floriade op zich.

  reageer
 • Maartje

   

  Almere verdient deze man. In Amsterdam weggestuurd maar dar nog altijd wonend.

  reageer
 • Havenaarse

   

  Hoe zit het met je kids die in Almere zelfstandig willen huren?

  reageer
 • Hendrik

   

  En bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen blijft iedereen massaal thuis. Kies dan in vredesnaam voor iemand die jou standpunt uitdraagt en ga achteraf niet lopen klagen als het wat anders uitpakt dan dat jij graag wil.

  reageer
 • Claartje

   

  Op wie je ook stemt, het maakt niet uit. Leve het land van de compromissen en de loze beloftes. Ik kan op dit moment geen enkele partij opnoemen die a) zijn beloftes heeft nagekomen (met VVD aan kop) of grotendeels heeft kúnnen/willen nakomen, b) door overleggen in achterkamertjes voor eigen gewin dealtjes sluit met tegenpartijen. Zelfs Groen Links (waarvan de naam toch duidelijk zegt waar hun basis ligt) laat het in ieder geval hier in Almere totaal afweten. Het is schandalig hoe zij met de Floriade en de kaalslag in Almere omgaan. Mijn hoopvolle stem op Groen Links was dus een lachertje, een farce. Ik hoop dat ze flink op hun donder krijgen bij de volgende verkiezingen.

 • Flevolander

   

  ik heb gestemd en niet op de Pvda.

 • Jan

   

  Die zijn er niet, want van alle gevestigde partijen is nu eenmaal de overtuiging dat asielzoekers knuffelen belangrijker is dan voor de eigen burgers te zorgen...

 • Peter

   

  Waar is de like button?

 • ron H

   

  de ene scheiding is de andere niet. we moeten niet doen alsof elke scheiding meteen een kartonnen doos probleem is. ik zie namelijk nooit die bedoelde kartonnen doos als gevolg van een scheiding terwijl er wel heel veel scheidingen zijn. vermeende verhaal klopt dus niet helemaal.

  reageer
 • Ron

   

  Hoe ontwricht je een samenleving.

  reageer
 • Jip

   

  Ongelooflijk dat die Herrema aan blijft en zijn goede ideeen mag uitvoeren. Die man maakt meer kapot dan ons allen lief is. De politiek snapt nog steeds niet hoe de burgers over het voortrekken van de statushouders gedacht wordt. Echt jammer!

  reageer
 • frits

   

  Zo wordt het voor Almeerders die in scheiding liggen, moeilijker om direct aan een huurwoning te komen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema. deze wethouder is niet goed bij zijn hoofd maar dat wisten we al lang , maar lig je in scheiding dan ga je volgens hem geen woning meer krijgen en mag je verhuizen naar een kartonnen doos onder een brug . maar onze knuffel status houders daar gaan we wel voor regelen dat ze een woning krijgen (delen) ook tjeerd Herrema met z,n linkse knuffel gedachte goed van de pvda bestempeld de eigen inwoners als tweede rangs burgers dus , een wethouder die over al een puinzooi van weet te maken we zijn amsterdam nog niet vergeten met de noordzuidlijn waar hij zijn stutten pakten en aftrad , het wordt tijd dat deze man snel almere uit geschopt wordt .

  reageer
 • Louise

   

  Je hoeft je problemen ook niet op de maatschappij af te wentelen. Je gaat niet scheiden van de een op de andere dag, dat voel je al vaak aankomen. Schrijf je dan lekker op tijd in. Of werk aan je relatie. Volkomen terecht dat daar geen urgentie voor gegeven wordt. Je hebt in principe nog een dak boven je hoofd en je hebt al die tijd met z'n tweeën door 1 deur gekund, dus dat kan dan ook nog wel even wachten.

 • pieter

   

  Na zoveel jaren nog geen eerlijke verdeling.????? doet me denken aan het vroegere woonbureau, die mijn straat totaal ontwrichte.

  reageer
 • Ach

   

  Deze man is echt ziek in zijn hoofd.

  reageer
 • Frans

   

  Het zal niet. Eigen volk buiten. Moet niet gekker worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert