"Incident Hanzelijn vraagt om betere regelgeving"

DRONTEN
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept het ministerie van Infrastructuur op om met regelgeving te komen voor proefritten op het spoor. Dat schrijft ze in een onderzoeksrapport over een incident op de Hanzelijn vorig jaar.

Bij Dronten werd op 29 april 2016 een nieuwe trein getest. Die reed met een te hoge snelheid over een wissel: 140 in plaats van 80 kilometer per uur.

Onderzoek
Hoewel er geen schade ontstond en niemand gewond raakte, was het incident voor de inspectie wel aanleiding om de proefrit te onderzoeken.

Veiligheidsrisico's
In het onderzoeksrapport zegt de inspectie onder meer dat de machinist en ritleider niet voor alle taken voldoende kennis en competenties hadden. Daarnaast vindt de inspectie dat NS Internationaal, de verantwoordelijke spoorwegonderneming, de veiligheidsrisico's onvoldoende beheerst. Ook de communicatie tussen de betrokken instanties was niet goed.

Regelgeving
De regelgeving op dit gebied schiet te kort, zo constateert de inspectie. Gezien het aantal proefritten dat nog gemaakt gaat worden is het belangrijk dat het ministerie nu met heldere regels komt.

Ontheffing
De ontheffing die de inspectie aanvankelijk had verleend voor het maken van proefritten, is tijdelijk ingetrokken. Deze wordt weer van kracht zodra de betrokkenen verbeteringen hebben doorgevoerd.

 

reacties (7)

 • pieter

   

  Stopt dus weer niet in intercitystation Almere buiten.

  reageer
 • pieter

   

  Die regels zijn er echt wel volgens mij, tegen dit menselijk falen is alleen technologie bestand.

  reageer
 • Maartje

   

  Het ging om een Intercity Direct die bij opening van de luchthaven Lelystad straks vanuit Den Haag - Schiphol - Amsterdam in een ruk doorrijdt naar Lelystad.

  reageer
 • De conducteur

   

  140KM/h is de max ATB snelheid. Dat is ook wat men routinematig rijdt op het stuk Lelystad-Kampen. Behalve in Dronten zelf waar schijnbaar het gas even los moet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Lees gewoon de artikeltekst. Daar wordt NS int genoemd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Spoorman

   

  Het was een Flirt, het nieuw type stoptrein. Wat dat met NS internationaal te maken heeft? De ATB moet buiten dienst gestaan hebben, anders was dit niet gebeurt. ATB uit tijdens testritten gebeurt vaker om de trein te testen bij hogere snelheden dan ATB toelaat.

  reageer
 • De ingenieur

   

  En welk type trein waren ze dan aan het testen wanneer deze van NS Internationaal was? Het probleem was dat de wissel op aftakkend stond. Bij rechtdoor was er geen probleem geweest. Toch ook mooi dat zelfs bij zo'n mishandeling trein en rails gewoon heel blijven. Dat heb je in weinig andere landen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert