"Incident Hanzelijn vraagt om betere regelgeving"

DRONTEN • Za 11 februari 2017 | 11:10 • Zaterdag 11 februari 2017 | 11:10
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept het ministerie van Infrastructuur op om met regelgeving te komen voor proefritten op het spoor. Dat schrijft ze in een onderzoeksrapport over een incident op de Hanzelijn vorig jaar.

Bij Dronten werd op 29 april 2016 een nieuwe trein getest. Die reed met een te hoge snelheid over een wissel: 140 in plaats van 80 kilometer per uur.

Onderzoek
Hoewel er geen schade ontstond en niemand gewond raakte, was het incident voor de inspectie wel aanleiding om de proefrit te onderzoeken.

Veiligheidsrisico's
In het onderzoeksrapport zegt de inspectie onder meer dat de machinist en ritleider niet voor alle taken voldoende kennis en competenties hadden. Daarnaast vindt de inspectie dat NS Internationaal, de verantwoordelijke spoorwegonderneming, de veiligheidsrisico's onvoldoende beheerst. Ook de communicatie tussen de betrokken instanties was niet goed.

Regelgeving
De regelgeving op dit gebied schiet te kort, zo constateert de inspectie. Gezien het aantal proefritten dat nog gemaakt gaat worden is het belangrijk dat het ministerie nu met heldere regels komt.

Ontheffing
De ontheffing die de inspectie aanvankelijk had verleend voor het maken van proefritten, is tijdelijk ingetrokken. Deze wordt weer van kracht zodra de betrokkenen verbeteringen hebben doorgevoerd.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel