Almere dubt over lobby voor nieuw klimaatinstituut

ALMERE
Almere mengt zich mogelijk in de strijd voor de komst van een internationaal klimaatinstituut. Vorige week werd bekend dat in Nederland het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) wordt gevestigd. 

Dit kenniscentrum moet landen, organisaties en bedrijven adviseren en helpen bij het uitvoeren van het klimaatakkoord en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Wethouder Tjeerd Herrema laat nu serieus verkennen of het instituut naar Almere kan worden gehaald. 

Geschikte locatie
Het GCEA wordt opgericht door Japan, Nederland en de VN-milieuorganisatie UNEP. In welke plaats het terecht komt, is nog niet bekend. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu zoekt nu naar een geschikte locatie. Eind van dit jaar moet dat bekend worden.

Almere
Herrema ziet een kans voor Almere. Het instituut gaat zich bezig houden met grote vraagstukken als de stijging van de zeespiegel en de verdroging van landbouwgebieden als gevolg van temperatuurstijging. Onder meer deze vraagstukken staan ook centraal tijdens de Floriade die in 2022 wordt gehouden in Almere. Bovendien is de drooglegging van Flevoland een bewijs dat Nederlanders weten hoe je de strijd met het water kan winnen. 

Afspraak
Bovendien maakte Almere in 2010 afspraken met het Rijk over de voorwaarden waarop de stad verder kan groeien. Deze afspraken staan opgenomen in het Integraal Afspraken Kader (IAK). Hierin staat ook de opmerking dat het Rijk bij voorkeur naar Almere kijkt als er een nieuw Rijksgebouw wordt neergezet.

Het noorden
Mocht Almere het kenniscentrum binnen willen halen, dan zal het gemeentebestuur flink moeten lobbyen. Inmiddels hebben Breda en de drie noordelijke provincies zich al gemeld. Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat  dat in Groningen werd gehouden, gaven de lijsttrekkers hun voorkeur voor het noorden aan. 

reacties (16)

 • Wim

   

  De volgende luchtfietserij van het almeers college. Laat ze eerst andere zaken goed regelen. ( floriade stopzetten, herema afzetten, criminaliteit verminderen dus meer politie) daarna nieuwe plannen maken.

  reageer
 • Claartje

   

  Eens! En de stad weer groener maken. Ook het straatonderhoud in een aantal wijken, de fiets- en wandelpaden, moet en kan veel beter. Er is en wordt te veel hierop bezuinigd. De stad verpaupert om veel fronten en de bezuiniging gebeurt heel langzaam en stilzwijgend om zo veel mogelijk in de Floriade te kunnen proppen. Niemand gelooft nog dat er geen geld is, want voor de Floriade kan wel alles!

 • Rutger

   

  Terwijl andere steden hun zaakjes op orde hebben en de lobby startten, moet Almere eerst nog onderzoeken of het eventueel zin heeft. Lekker doortastend.

  reageer
 • Hannes

   

  Willens en wetens weet men niet meer wat men nog moet bedenken, om de Floriade/woonwijk er door te jassen!"...Laat men met de ware kennis van nu, en de wil, om de Almeerse bevolking op korte termijn te laten zien, wat men werkelijk nodig heeft!; waar men niet nog eens vijfjaar op moet wachten!"...En Almere wordt hopelijk met al zijn nu bestaande wijken en kernen een duurzame Floriade op zich!!

 • Hekking

   

  Alle grote bedrijven die zich ooit in Almere vestigden, zijn allemaal alweer vertrokken. Alleen LeasePlan en USG zitten nog in Almere. Laten we nu eerlijk zijn, wat heeft Almere nu te bieden ?

  reageer
 • .\/\/.

   

  De kracht van Almere is dat men er over de meest interessante initiatieven nog kan klagen en klagen en klagen....

 • frits

   

  Een compensatie voor alle uit Lelystad vertrokken rijksdiensten zou ook op zijn plaats zijn. Maar dat geldt voor meer steden. En misschien past deze functie ook wel goed bij het ECN in Petten, en de regio Den Helder kan ook wel compensatie gebruiken voor de ingekrompen marine. Maar Almere? Die link met de Floriade zie ik echt niet.

  reageer
 • plek

   

  Er zijn in Lelystad in ieder geval nog A-locaties genoeg beschikbaar.

 • Marc van Rooij

   

  de basis strategie van de Floriade is oa gebaseerd op Foodsecurity 1 element daarvan was reductie van co2 in de hele keten. de C40 organisatie speelde daar ook een belangrijke rol in, de strategie is echter overgenomen maar tot op heden slecht uitgevoerd. (zie mijn Facebook pagina) In gesprekken met Sharon Dijksma, maar nog veel belangrijker haar ambtenaren is gebleken dat men zeer enthousiast was over de originele concept ideeën rond foodsecurityc40, sterker nog de toenmalige staatsecretaris heeft toen haar medewerking toegezegd. Hadden we toen deze strategie goed uitgevoerd was er totaal geen issue geweest waar dit instituut zou landen en was Amsterdam al aangehaakt bij de Floriade. Helaas is het constante wisselen van betrokkenen en het feit dat sommige mensen niet over hun eigen schaduw kunnen stappen een serieus probleem in Almere

  reageer
 • frits

   

  Sharon Dijksma is volstrekt onbetrouwbaar, daar weten ze in Lelystad inmiddels ook alles van. Het foodsecurity-verhaal is echt geen enkel overtuigend argument om een klimaatinstituut in Almere te vestigen. Elke Nederlandse gemeente is wel met zoiets qua duurzaamheid bezig in de hoop dat het werkgelegenheid oplevert... Totaal onbeduidend. En Amsterdam is ook al lang niet meer geïnteresseerd in Almere, omdat er Noord-Holland woningen genoeg gebouwd kunnen worden.

 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Het EGO van Herrema groeit gestaag uit zijn glanspakken! Kan deze man niet beter gewoon vertrekken als inmiddels iedereen het daar wel over eens is? Want laten wij nu eerlijk zijn.....deze man past niet meer bij het Almere van 2017 e.v.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik denk dat een klimaatinstituut weinig interesse heeft in een stad die alle bomen aan het omzagen is.

  reageer
 • Flevolander

   

  Vind ik leuk ;) En het volgende wil ff weten Hoe krijgen we herrema weg uit de almeerse politiek ? Kan dat door te stemmen en op wie moet ik dan niet stemmen. Of is het wachten tot hij zelf opstapt.

 • Flevolander

   

  Vind ik leuk ;)

 • Hallo

   

  Als het maar geld kost staat Almere vooraan. Laat ze nu eerst de floriade tot een succes proberen te maken. Want het rijtje Almeerse mislukkingen wordt steeds langer. Aan doldwaze plannen doen ze te graag mee.

  reageer
 • Diny weener

   

  Natuurlijk moet het in Flevoland komen. De duurzaamste provincie van Nederland!

  reageer
 • jeroen

   

  Bestaan er ook nog enthousiaste, blije en positieve Almeerders? Als ik de commentaren zo lees zijn die ver in de minderheid. Jammer, want Almere is een mooie stad om in te wonen, te recreëren en te bezoeken. Dus kom op mensen toon wat meer positiviteit en laat die zak met zure appelen lekker links liggen.

  reageer
 • Claartje

   

  Als de verantwoordelijken op het stadhuis eens normaal zouden doen (doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, is een cliché maar zó waar), niet naast hun schoenen zouden blijven lopen en niet in voor de Almeerder verliesdragende en teleurstellende prestigeprojecten zouden stappen, en deze stad zich weer terug weet te plaatsen op eerste plaats van groenste grote stad van Nederland, en last but not least de kleine en grote criminaliteit eens grondig zou aanpakken met een adequate handhaving, dan begin ik het misschien wat positiever in te zien. Op dit moment is er geen enkele reden om positief naar Almere te kijken. Ja, misschien als je in een miljoenenvilla in de duurste wijken woont, dan zit je ver van alle ellende.

 • Ed

   

  Veel mensen die Almere een warm hart toedragen en hier al heel lang wonen, maken zich zorgen. Het heeft geen zin om te applaudisseren als zaken fout dreigen te lopen.

 • frits

   

  ach almere wil alles en weinig lukt er , almere houd op met onzin en Herrema opstappen want zo blijven we in de ellende zitten . de flopiade wordt al een flop en zo zijn er nog meer zaken die niet van de grond zijn gekomen dus lekker richting lelystad er mee zou ik zeggen .

  reageer
 • Philip

   

  Hoeveel bomen wil Herrema hiervoor gaan kappen? Zou toch een goede zaak zijn indien zijn vakmanschap gelijk zou zijn aan zijn ego.

  reageer
 • Gerrit

   

  Niets voor Almere die moeten eerst de pijnhopen ruimen van de floriade Heerema heeft daar voorlopig genoeg aan het zou beter zijn dat het naar Lelystad zou komen de A grondlegger staat in Lelystad B straks de nieuwe luchthaven C ook diverse geschikte locaties aanwezig.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Staat leuk op Herrema zijn cv, maakt niet uit als dat ten koste van bewoners gaat.

  reageer
 • mindseye

   

  ach ja de klimaat-hoax,lekker bijverdienen via de rug van de burger.

  reageer
 • Ed

   

  Eerst maar beginnen de eigen energie-neutraal doelstelling 2022 serieus te nemen door wat beter na te denken. En geen zonnewoningen meer in de schaduw te zetten.

  reageer
 • Claartje

   

  Laat Herrema eerst eens beginnen met de puinzooi hier in Almere op te ruimen voor hij weer nieuwe projecten aangaat. Die man houdt maar niet op.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert