Eerste gerestaureerde stuw Waterloopbos onthuld

MARKNESSE
In het Waterloopbos in Marknesse is maandagmorgen de eerste gerestaureerde stuw onthuld. Daarmee is ook een begin gemaakt met het behoud en de ontwikkeling van het Waterloopbos.

Het gaat om ze zogeheten Romijn-stuw uit 1954. Via deze stuw wordt het water het bos ingelaten en kan het de tientallen stenen modellen bereiken. Die werden tot de jaren negentig gebruikt door het Waterloopkundig Laboratorium, zodat de effecten van golfslag en waterstroming konden worden voorspeld. In het bos zijn onder meer de haven van IJmuiden en de Maascentrale nagebouwd. 

De Romijn-stuw was dringend aan herstel toe. Natuurmonumenten heeft de restauratie van 75-duizend euro deels betaald uit eigen middelen en deels met bijdragen van het Rijk en de andere bronnen. Voor restauratie van tien andere modellen modellen heeft Natuurmonumenten een tienjarenplan van 7,5 miljoen euro opgesteld. 

De provincie heeft het Rijk vorig jaar gevraagd om zeven miljoen euro voor de restauratie van alle kunstwerken, omdat het Waterloopbos vorig jaar de status van rijksmonument heeft gekregen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman heeft binnenkort een eerste gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) over de bijdrage van het rijk. De provincie bekijkt nog hoeveel geld zij zelf beschikbaar kan stellen voor restauratie.

Natuurmonumenten krijgt hoopvolle signalen dat er geld beschikbaar komt. Als eerste wil men de Deltagoot opknappen, waarin golfslag werd nagebootst. 

reacties (2)

 • De ingenieur

   

  Het is te ver weg voor de burger. Er zullen alleen oud labmedewerkers komen. In de loop der tijd komen er wellicht 7000 mensen. Dan kost het alleen aan subsidie zo'n 1000 Euro per bezoek.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is de negatieve benadering ja. Voor de rest kan je op de site van het waterloopbos zien dat er van alles te doen is, en er een heel park met fantastische recreatiemogelijkheden is. Ik ga er zeker kijken. Ik ben dan wel geen ingenieur, maar interessant is het zeker.

 • kees d.

   

  En die waterloopjes trekken nu al de aandacht van bijzondere vogels zoals de Zwartbuikwaterspreeuw deze winter.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert